Ljubitelji smučarskega teka to zimo še niste prišli na svoj račun. Sneg je le v hribih in trenutno lahko tečete le na Pokljuki in na Rogli. Foto: BoBo
Ljubitelji smučarskega teka to zimo še niste prišli na svoj račun. Sneg je le v hribih in trenutno lahko tečete le na Pokljuki in na Rogli. Foto: BoBo

Matjaž Curk je 25 let profesionalni trener teka in biatlona, prej je bil tudi tekmovalec. Negativnih izkušenj s tem športom skorajda nima. "V vsem tem času sem bil priča le dvema poškodbama. Obakrat je šlo pri dekletih za zlom ključnice. Enkrat je dekle pri padcu udarilo v količek za označevanje proge, drugič pa v kup zmrznjenega snega, ki je bil ob progi. Skratka, ta šport ni nevaren, poškodbe so redke, morda dobiš le odrgnine pri padcu."

Curk ugotavlja, da je varen tudi tek na rolkah. "Zlomov še ni bilo, čeprav hitrosti po ravnini dosežejo tudi 40 km/h."

Vseeno velja, tako kot pri vsaki vadbi, upoštevati nekatera pravila, predno si nataknemo tekaške smuči. "Potrebno se je ogreti, ne pa, da ko se z avtomobilom pripeljemo na Pokljuko, vzamemo smuči ven in gremo takoj na tek. Starejši kot smo, več pozornosti je treba nameniti ogrevanju. Priporočam raztezne vaje. Teka se lotimo postopno. Prvih 15 do 20 minut naj bo ritem zmeren, da se organizem ogreje."

Matjaž Curk opozarja še na urejenost prog. "Letos imamo takšno zimo, da je čez dan toplo, sneg južen, ponoči pa zmrzne. Če je smučina zaledenela, je treba biti previdnejši, zlasti tam, kjer so raze, ki jih je za seboj pustil teptalec prog. Tam nam lahko vzame smučko in je potrebno biti zlasti pri spustih pozoren. Če pademo, poskušamo to storiti čim bolj kontrolirano, da nas čim manj premetava po terenu."