Današnja snežna idila v Ratečah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Današnja snežna idila v Ratečah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Najhitreje so proge uredili na Pokljuki, in sicer že pred mesecem dni. Trenutno je na Rudnem polju 90 cm snega, odprti sta tudi progi proti planini Konjščica (za drsalno in klasično tehniko) ter proti in po planini Javornik za drsalno tehniko. Dnevna vstopnica je šest evrov. Proge so urejene tudi v Gorjah, zanje skrbi ŠD Gorje, ki letos praznuje 100-letnico delovanja.

V Planici so prav tako pohiteli in tudi rekreativnim tekačem v drugi polovici novembra ponudili vadbo. Razgrnili so lanski sneg in pripravili 2,5 kilometra dolgo progo. Medtem je v dolini pod Poncami zapadlo 70 cm snega, tako da je urejena tudi proga v Ratečah (do meje z Italijo).

"Proga je zdaj povezana na celotni trasi Rateče (meja z Italijo) - Ledine - NC Planica - Tamar v dolžini 20 km," sporočajo iz Nordijskega centra Planica. Vstopnina je 5 evrov. Povezava čez most še vedno ni urejena, kar je za tekače neugodno, saj morajo peš čez cesto.

V zimsko pravljico je odeto tudi Jezersko. Uredili so 14 km tekaških prog za drsalno in klasično tehniko, vse od Šenkovih in Jenkovih travnikov skozi dolino Ravenska Kočna do tovornih žičnic. Vstopnice lahko kupite v Gostišču ob jezeru ali ob parkirišču P1.

Zadnji konec tedna so tekaške proge odprli še v Bohinju in na Soriški planini. V Bohinju lahko tečete na relaciji Bohinjska Bistrica - Dobrava - Polje, na Soriški planin pa so za ljubitelje proste tehnike uredili kilometer dolg krog. Uporaba proge stane tri evre, parkirnina je vključena v ceno.

Sezono teka na smučeh so začeli tudi v Logarski dolini (15 km dolga proga za klasiko in prosto), na Rogli (7,5 km), Arehu (6 km prosto), Črni na Koroškem (1,5 km) in na Sv. Ani pri Ložu (2,5 km).