Foto: EPA
Foto: EPA

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so si po dveh zmagah nad Črnogorci ter po eni proti tekmecem iz BiH-a in Kosova že zagotovili 14. nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Berlinu, Hamburgu, Münchnu, Kölnu, Düsseldorfu in Mannheimu. Slovenija se bo v nedeljo v Velenju ob 18.00 pomerila še s Kosovom.

"V prvi vrsti čestitam svojim igralcem za izjemno borbenost. V tem trenutku je bila to za nas zrela tekma. Kljub pomlajeni zasedbi smo pokazali karakter, se borili do konca in dali svoj maksimum. Izid te tekme je odločil kanček izkušenj in nekaj tehničnih napak. Zelo sem zadovoljen in ponosen na 'mladiče'. Prava igra v odlični atmosferi. Zmagal je rokomet," je po tekmi dejal selektor Zorman.

Dvoboj Črne gore in BiH-a za drugo mesto

Slovenci so v svojem petem obračunu v Cazinu igrali v močno zdesetkani zasedbi in brez pomoči številnih nosilcev igre. Po petih tekmah je v skupini 7 v vodstvu Slovenija z osmimi točkami, Črna gora in BiH sta jih zbrali po šest, Kosovo pa je brez njih. Para zadnjega kroga sta Slovenija – Kosovo in Črna gora – BiH. Na EP se bosta uvrstili obe najboljši izbrani vrsti, pogojno tudi tretjeuvrščena, če bo ena od štirih reprezentanc z največjim številom točk iz osmih kvalifikacijskih skupin. Žreb skupinskega dela EP-ja bo 10. maja v Düsseldorfu.

Izenačen prvi polčas

Spremenjena Slovenija je v Bosno in Hercegovino pripotovala z le nekaj dnevi skupnega treninga v tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah. Zormanovi izbranci so dobro odprli. Po vodstvih z dvema goloma (4:2 in 5:3) pa se jim je povsem ustavilo, kar so gostitelji izkoristili in jim v 17. minuti ušli na štiri gole (7:11). Po slovenski minuti odmora in nekaterih korekcijah je igra znova postala učinkovita. V 23. minuti so po golu Timoteja Grmška tekmeca ujeli (11:11), dve minuti pozneje pa po zadetku Tima Cokana povedli s 13:12. Tekmeca sta se na veliki odmor odpravila z neodločenim izidom (15:15).

Novak in Ovniček najboljša slovenska strelca

Druga polovica tekme je sprva minila v prevladi slovenskih rokometašev, ki so najbolj udarno zaigrali med 34. in 39. minuto, ko so naredili delni izid 4:1 in povedli z 20:17. Po domači minuti odmora so jim gostitelji povsem zadihali za ovratnik (20:19), v 47. minuti izenačili (22:22), minuto pozneje pa Slovence prvič v drugem polčasu pahnili v zaostanek (22:23). Staš Slatinek Jovičić je svoje soigralce v 54. minuti popeljal do zadnjega vodstva na dvoboju (25:24). V prelomnih trenutkih dvoboja so jih ugnali dobri poznavalci slovenskega rokometa – brata Benjamin in Senjamin Burić ter Dino Hamidović.

Benjamin, nekdanji vratar velenjskega Gorenja, zdaj pa nemškega Flensburga, je zaustavil nekaj pomembnih strelov, njegov brat in krožni napadalec Senjamin pa je skupaj s Hamidovićem, nekdanjim igralcem trebanjskega Trima, Slovencem zabijal usodne gole. V napadu za izenačenje je poskusil Miha Zarabec, a so ga gostitelji uspešno zaustavili. Po prekršku nad njim je gostom zmanjkalo časa za zadnji strel. V slovenski reprezentanci sta bila sicer najučinkovitejša Domen Novak s šestimi in Rok Ovniček s petimi goli.

Poraz slovenskih rokometašev v napeti zadnji minuti v Cazinu

EP v rokometu 2024, kvalifikacije

Skupina 7:
BOSNA IN HERCEGOVINA
– SLOVENIJA 27:26 (15:15)
2000; S. Burić 7, Draganić 6, Herceg in Hamidović po 5, Panić 2, Bošković in Vukšić po 1; Novak 6, Ovniček 5, Jovičić Slatinek 4, Grmšek, Henigman in Zarabec po 2, Cokan, Drobež, Horžen, Strmljan in Žabić po 1.

Sedemmetrovke: 4/4, 0/2.
Izključitve: 6 min; 6 min.

Nedelja ob 18.00 (Velenje):
SLOVENIJA – KOSOVO

Vrstni red: Slovenija 8, Črna gora in BiH po 6, Kosovo brez točk.