Slovenci se pripravljajo na kvalifikacije za letošnje olimpijske igre v Parizu. Za eno izmed dveh vstopnic bodo tekmovali z Brazilijo, Španijo in Bahrajnom. Foto: Reuters
Slovenci se pripravljajo na kvalifikacije za letošnje olimpijske igre v Parizu. Za eno izmed dveh vstopnic bodo tekmovali z Brazilijo, Španijo in Bahrajnom. Foto: Reuters

Selektor Uroš Zorman je v nedeljo ekipo zbral v predmestju Barcelone. Na prvem treningu je sodelovalo 13 rokometašev in sicer krilni igralci Staš Slatinek Jovičić, Blaž Janc in Domen Novak, zunanji igralci Borut Mačkovšek, Aleks Vlah, Dean Bombač, Miha Zarabec in Nejc Cehte, krožna napadalca Matej Gaber in Matic Suholežnik ter vratarji Klemen Ferlin, Urh Kastelic in Urban Lesjak.

V nedeljo zvečer se je ekipi pridružili kapetan Jure Dolenec, peterica Tilen Kodrin, Blaž Blagotinšek, Kristjan Horžen, Tadej Mazej in Peter Šiško pa je v Katalonijo prispela do ponedeljkovega treninga.

V četrtek ob 21. uri Slovenijo čaka dvoboj z Brazilijo, dan za tem ob enakem času srečanje z gostitelji Španci, v nedeljo pa bo ob 15.15 na sporedu še tekma z Bahrajnom.

Rokometaši v Granollersu že pripravljajo na olimpijske kvalifikacije

Motivacije na manjka, ključna bo tekma z Brazilijo
V primerjavi z januarskim evropskim prvenstvom je reprezentanca močnejša tudi za Blaža Janca. "Vesel sem, da sem zdrav in da lahko pomagam ekipi. Pred nami je najbolj pomemben teden v zadnjih štirih letih. Vsi smo kar najbolj motivirani in pripravljeni," je dejal na novinarski konferenci in se ozrl tudi na prve tekmece:

"Brazilci imajo dobro ekipo. V njej sta dva moja soigralca (pri Barceloni), na četrtkovi tekmi v Ligi prvakov pa nam je levi zunanji igralec Montpelliera, ki je ravno tako Brazilec, zabil 11 zadetkov. Ne gre jih podcenjevati, čaka nas res težko delo. Na tekmi, ki odloča, je vse mogoče, zato bomo morali biti še toliko bolj osredotočeni."

Slovenski rokometaši so na olimpijskih igrah premierno nastopili leta 2000 v Sydneyju, ko so tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah enajsti, najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru, ko so bili šesti.

Maja s Švico za nastop na SP-ju
Po končanih kvalifikacijah za OI v začetku maja slovenske rokometaše čakata še kvalifikacijski tekmi za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu. S Švico se bodo 9. maja merili v Kopru, povratna tekma sledi 11. ali 12. maja v gosteh.

S kom v kvalifikacijah za EP 2026?
Slovenija bo kmalu dobila tudi tekmece, s katerimi se bo v kvalifikacijah potegovala za nastop na EP-ju 2026. Slovenci so uvrščeni v prvi kakovostni boben. V žreb, ki bo 21. marca ob 16.30 v Københavnu, bodo vstopili kot eni izmed osmih nosilcev. Uvrščeni so v prvi kakovostni boben, kar pomeni, da se v kvalifikacijah ne bodo mogli srečati z Nemčijo, Španijo, Madžarsko, Hrvaško, Islandijo, Portugalsko ali Nizozemsko, so sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

V drugi kakovostni boben so pri Evropski rokometni zvezi uvrstili Avstrijo, Črno goro, Srbijo, Poljsko, Češko, Severno Makedonijo, Ferske otoke in Grčijo, tretjega sestavljajo Bosna in Hercegovina, Slovaška, Belgija, Švica, Romunija, Litva, Ukrajina in Italija, četrtega pa Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turčija, Luksemburg, Kosovo in Latvija.

Kakšen je sistem kvalifikacij?
V osem kvalifikacijskih skupin bo iz vsakega bobna izžrebana ena reprezentanca, četverica pa se bo merila v dvokrožnem sistemu s tekmami doma in v gosteh. Prvi tekmi kvalifikacij bosta na sporedu novembra, drugi ciklus bo marca 2025, tretji pa maja 2025.

Na EP-ju bo nastopilo 24 reprezentanc. Poleg treh gostiteljic je na prvenstvo kot branilka naslova tja neposredno uvrščena tudi Francija. Iz kvalifikacij bodo na sklepni turnir napredovali najboljši izbrani vrsti vsake skupine ter dodatno še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.


Bobni pred žrebom kvalifikacij za EP 2026:
Boben 1: Nemčija, Španija, Madžarska, Hrvaška, Islandija, Portugalska, Slovenija in Nizozemska;

Boben 2: Avstrija, Črna gora, Srbija, Poljska, Češka, Severna Makedonija, Ferski otoki in Grčija;

Boben 3: Bosna in Hercegovina, Slovaška, Belgija, Švica, Romunija, Litva, Ukrajina in Italija;

Boben 4: Finska, Izrael, Estonija, Gruzija, Turčija, Luksemburg, Kosovo in Latvija.