Foto: RZS
Foto: RZS

Na seznamu črnogorskega strokovnjaka so krilne igralke Ema Abina, Nena Černigoj, Tamara Mavsar, Maja Svetik, Elena Erceg, Ema Marija Marković in Alja Varagić, zunanje igralke Ana Abina, Ema Hrvatin, Erin Novak, Tjaša Stanko, Nuša Fegic, Nina Spreitzer, Ana Gros in Barbara Lazović, krožne napadalke Manca Jurič, Nataša Ljepoja, Valentina Tina Klemenčič in Urša Zelnik ter vratarke Dijana Đajić, Amra Pandžić in Maja Vojnovič.

"Po lanskoletnem evropskem prvenstvu se reprezentanca ni več uspela zbrati v polni zasedbi. Na žalost Slovenija nima velikega nabora igralk, ki bi lahko enakovredno igrale na najvišji ravni. S štabom smo zato na preteklih zborih poskušali razpoložljivim igralkam dati čim več prostora in podpore, jih spodbuditi k dodatnemu delu v klubih, ter tako razširiti nabor," je razložil Dragan Adžić in dodal: "Menim, da smo uspeli zbrati najboljšo možno postavo igralk, ki je trenutno na voljo za igranje v slovenski reprezentanci."

Foto: RZS
Foto: RZS

Manjka četverica
V primerjavi z lanskoletnim evropskim prvenstvom na spisku manjkajo štiri igralke. Branka Zec je zaključila kariero, za premor od igranja pa se je odločila Tija Gomilar Zickero. Manjkali bosta še srednji zunanji igralki Elizabeth Omoregie, ki se po operativnem posegu na kolenu še ni vrnila na igrišča, ter Nina Zulić. "Največja izziva nastopov na svetovnem prvenstvu bosta zagotovo odsotnosti Zulić in Omoregie. Prva bo manjkala zaradi družinskih razlogov, medtem ko je slednja v zadnjem obdobju naredila vse, da bi se lahko vrnila na rokometna igrišča, a se zadeve niso razpletle po željah. Žal mi je, da se je Gomilar Zickero odločila za premor. Gre za sijajno mlado igralko, ki se je razvijala v vrhunsko rokometašico. Verjamem, da ji bo to uspelo v prihodnosti," je razložil 53-letni strokovnjak.

Za zapolnitev vrzeli na mestu srednje zunanje igralke, kjer sta trenutno na voljo le Fegic in Spreitzer, selektor že ima potencialne rešitve. Na tem mestu v določenih kombinacijah vidi Černigoj z levega krila, kapetanko Gros ter levi zunanji igralki Hrvatin in Stanko. Prvi imata sicer v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbami.

Foto: RZS
Foto: RZS

Zbor 20. novembra
Reprezentanca bo priprave v Ljubljani začela v ponedeljek, 20. novembra, prvič v polni postavi pa trenirala dan za tem, ko se ji bodo priključile še igralke, ki bodo ta konec tedna igrale v evropskih tekmovanjih. "Verjamem, da se bomo v Ljubljani zbrali motivirani, v skupnem času še okrepili samozavest za pomembne tekme svetovnega prvenstva in nato tam napravil dodaten korak proti končnemu cilju," je končal selektor.

Slovenija bo v prvem delu tekmovanja nastopala v skupini D v norveškem Stavangerju. Uvodoma se bodo v četrtek, 30. novembra, ob 18. uri pomerile z Islandijo, po dnevu premora ob 15.30 sledi obračun z afriško prvakinjo Angolo, v ponedeljek, 4. decembra, ob 21. uri pa še s polfinalistko zadnjega evropskega prvenstva, Francijo. V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Te si bodo v Trondheimu zagotovile tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine C (Norveška, Južna Koreja, Grenlandija in Avstrija). V končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, bosta napredovali dve najboljši reprezentanci skupine drugega dela.

Adžić zaskrbljen po tem, ko je ostal brez dveh nosilk iger
Na seznamu manjkata pomembni igralki