Tjaša Stanko je bila s sedmimi zadetki najučinkovitejša strelka Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Stanko je bila s sedmimi zadetki najučinkovitejša strelka Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Glede na to, da pogrešamo sedem rokometašic, ki so bile del ekipe na minulem evropskem prvenstvu, sem ponosen na izid tekme. Dan pred dvobojem smo ostali še brez osrednje obrambne igralke, Nine Žabjek, a je to odprlo nove možnosti na naši pogumni poti proti Parizu. Izredno sem ponosen na predstavo, ki jo je tokrat prikazala naša zasedba, za kar sem ji hvaležen.

Dragan Adžić, selektor slovenske ženske reprezentance

Slovenke so bile preprosto za razred boljše, z izjemo uvodnih minut v obeh polčasih so bile vseskozi boljše, zelo sta bili razpoloženi tudi vratarki Amra Pandžić in Maja Vojnović.

Varovanke Dragana Adžića so si tako pripravile lepo popotnico za povratni obračun (sreda na Kodeljevem), na katerem lovijo svojo osmo uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Slovenke na odmor s +6
Slovenke so svoje delo v prvem polčasu na obračunu v Chietiju opravile z odliko. Z izjemo uvodnih nekaj minut, ko so Italijanke močneje pritisnile na slovenska vrata, v obrambi po zaslugi postavitve 6-0 niso imele pretiranih težav, vratarka Amra Pandžić je ubranila kopico strelov, tudi s sedmih metrov, v napadu je igra hitro stekla, razigrana je bila predvsem Alja Varagić, ki je v prvem delu dosegla štiri zadetke. Za najvišjo prednost je v končnici polčasa zadela Tija Gomilar Zickero (+6; 10:16), na odmor sta reprezentanci odšli z izidom 11:17.

Menim, da je bil pristop dober. Tekmo smo začele nekoliko zadržano, a nato pokazale, da je kakovost na naši strani. Priložnost za igro so dobile tudi nekatere rokometašice, ki sicer igrajo manj. V sredo gremo po zmago.

Tjaša Stanko, reprezentantka

Mirno nadaljevanje, vodstvo tudi že za 10
Tako kot v prvem so tudi na začetku drugega polčasa za kratek čas prevladale Italijanke, a po krajši krizi je strelski mrk, ki je trajal slabih pet minut, prekinila Ana Abina. Varovanke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so spet zagospodarile na igrišču, prednost se je počasi, a vztrajno večala, za dvomestno prednost je sredi drugega polčasa z devetih metrov zadela Abina (16:26). Italijanke so bile v izgubljenem položaju, veliko je bilo napak v obrambi, v napadu jim igra ni stekla, preveč je bilo zgrešenih strelov (velikokrat jim je veselje preprečila še ena razpoložena vratarka Maja Vojnović), da bi lahko stopile zaostanek nasprotnic. Na koncu so ga uspele znižati na -6.

Po enodnevnem premoru zaradi velikonočnih praznikov se bodo slovenske rokometašice znova zbrale 10. aprila, čez dva dni pa jih v Ljubljani čaka še povratna tekma z Italijankami, in sicer v ljubljanski dvorani na Kodeljevem.

Slovenske rokometašice že na prvi tekmi naredile velik korak proti svetovnemu prvenstvu

Kvalifikacije za SP, Chieti

ITALIJA – SLOVENIJA 25:31 (11:17)
Dallacosta 6 in Ghilardi po 6, Eghianruwa 3, Djiogap, Gislimberti in Niederwieser po 2, Babbo, Fabbo, Meneghini in Stettler po 1; Stanko 7, A. Abina, Gomilar Zichero, Ljepoja, Varagić in Zulić po 4, Svetik 2, E. Abina in Hrvatin po 1.

Sedemmetrovke: 6/9; 4/5
Izključitve: 10 min; 12 min
Rdeči karton: /

Povratna tekma bo v sredo ob 17.30 v Ljubljani. Zmagovalka dvoboja se bo uvrstila na SP, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom na Danskem, Norveškem in Švedskem.