Rokometaši Gorenja so dobili prvo tekmo osmine finala Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Rokometaši Gorenja so dobili prvo tekmo osmine finala Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Velenjčani, ki so v prejšnjem krogu izločili Partizan, so si na gostovanju na Cipru priigrali lepo prednost pred povratno tekmo in imajo dobre možnosti za napredovanje med osem najboljših ekip v tretjem najmočnejšem klubskem tekmovanju na evropskih tleh.

V prvem polčasu je bil dvoboj zelo izenačen in rokometaši Famaguste so nudili veliko odpora Velenjčanom. Po dobrih 20 minutah tekme so po golu enega izmed dveh Slovencev v ciprskem dresu Jake Špiljaka domači povedli s tremi goli prednosti (10:7). Prednost so ohranili tudi do konca prvega dela, ki so ga dobili s 13:11.

V nadaljevanju so rokometaši Gorenja zaigrali bolje. Po zaslugi Urbana Pippa so v 38. minuti rezultat izenačili (16:16), Peter Šiško pa je nekaj minut zatem zadel za vodstvo Velenjčanov (19:18), ki so prvič po peti minuti dvoboja ponovno vodili.

Vodstva Slovenci niso več izpustili iz rok. Po dveh golih Tilna Sokoliča deset minut pred koncem tekme so gostje vodili za šest (26:20), kar je bila tudi največja prednost na dvoboju, ki so ga le še varno pripeljali do konca in slavili s petimi zadetki naskoka.

Sokolič je bil z 11 goli najboljši strelec dvoboja. Najboljši strelec ciprskega moštva je bil slovenski rokometaš Špiljak s sedmimi goli. Drugi Slovenec v ciprskem dresu Domen Sikošek Pelko je dodal štiri gole.

Prvo tekmo osmine finala evropskega pokala so odigrali tudi rokometaši Riko Ribnice, ki so na Norveškem proti Runarju iz Sandefjorda klonili z 29:38. Že od samega začetka dvoboja so Norvežani pokazali, da so na domačem terenu nevarni. Po desetih minutah dvoboja so po golu Robina Wulvika povedli s štirimi goli prednosti (7:3). Dve minuti za tem so vodili že za šest (10:4).

A Ribničani se niso predali in se približali na le dva gola zaostanka (15:13). Do glavnega odmora pa so rokometaši Runarja spet zaigrali bolje in tik pred koncem prvega polčasa obnovili prednost šestih golov (21:15). Tudi v nadaljevanju se zaostanek Ribnice ni veliko zmanjšal. Drugi del so Norvežani odprli napadalno z dvema zadetkoma in povedli s 23:15. Petnajst minut pred koncem so Ribničani po golu Gašperja Hrastnika zaostanek zmanjšali na pet (28:23).

Slovenski zasedbi je proti koncu tekme zmanjkalo moči, Norvežani pa so prišli do svoje najvišje prednosti na dvoboju in na koncu slavili z devetimi goli naskoka. Pri Runarju je bil z 12 goli najuspešnejši Mads Falck Rekstad, sedem jih je dodal Wulvik. Za Ribnico je največ golov (7) dosegel Uroš Miličevič.


Evropski pokal, osmina finala

Prvi tekmi:
RUNAR SANDEFJORD – RIKO RIBNICA 38:29 (21:15)
560; Rekstad 12, Wulvik 7, Rambo 6; Miličevič 7, Laljek in Hrastnik po 4.

ANORTHOSIS FAMAGUSTA – GORENJE VELENJE
26:31 (13:11)
Špiljak 7, Zaja 6; Sokolič 11, Šiško 6, Grmšek 5.