Slovenski rokometaši na ponedeljkovem popoldanskem treningu v Zrečah. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski rokometaši na ponedeljkovem popoldanskem treningu v Zrečah. Foto: MMC RTV SLO
Jure Dolenec
Še posebej naporni dnevi so za Juretom Dolencem. V petek je z Barcelono zmagal na neuradnem svetovnem klubskem prvenstvu v Dohi v Katarju. V ponedeljek ob 16.00 je pristal na letališču v Gradcu, od koder je prišel naravnost na trening. Vadil je po posebnem programu pod vodstvom strokovnjaka za kondicijsko pripravo dr. Primoža Porija. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci
Nagovor Vujovića ob začetku treninga. Foto: MMC RTV SLO
Vujović: Moramo osvojiti prvo mesto v skupini
Šoštarič: S pravo pripravo ne bo težav proti Latviji
Bombač se po dveh letih vrača v izbrano vrsto

Slovenci so junija doživeli boleč poraz proti Madžarski, ki jim je preprečil pot na januarsko svetovno prvenstvo v Nemčiji in na Danskem. Razočaranje je (bilo) veliko, a tako kot sicer v življenju je treba gledati naprej.

"Zmanjkalo nam je emocij. Na priprave smo prišli po koncu sezone, vsi zadovoljni, bolj smo razmišljali o dopustu kot pa o tekmah in na koncu izgubili. Drago smo plačali to šolo," je bil (samo)kritičen Vujović.

Dolenec iz Katarja naravnost v Zreče
A z obračunom proti Latviji se začenja boj za evropsko prvenstvo leta 2020, ki prinaša tudi možnost preboja na olimpijske igre oziroma vsaj v kvalifikacije za Tokio. Slovenski selektor je šele v ponedeljek popoldne lahko računal na vse igralce (Vid Kavtičnik in Marko Bezjak bosta tokrat počivala), saj so nekateri še v nedeljo igrali tekme. Jure Dolenec, ki je z Barcelono v petek osvojil neuradno svetovno klubsko prvenstvo v Katarju, je v ponedeljek ob 16.00 pristal na letališču v Gradcu, slabi dve uri pozneje pa je bil že na treningu v Zrečah.

Če bi bila EHF resna organizacija ...
"Resen trening bomo imeli šele v torek. Spet bodo pri EHF-ju (Evropska rokometna zveza) dejali, da Vujović govori proti njim, a če bi bil EHF resna organizacija, potem bi vsi igralci najpozneje v četrtek končali klubske obveznosti in igralci bi prišli pravočasno v reprezentanco. Tako pa imajo v nedeljo tekme v polovici evropskih lig, danes se zbirajo, v sredo pa so tekme. Tolažim se s tem, da smo v enakem položaju kot večina evropskih reprezentanc," je bil do sistema kritičen Vujović, ki poleg že omenjenih Kavtičnika in Bezjaka ne bo mogel računati še na poškodovane Vida Poteka, Žigo Mlakarja in tudi Boruta Mačkovška.

Nič posebnega za "velikana" Krištopansa
Vse razen zanesljive zmage Slovenije v skupini z Nizozemsko, Latvijo in Estonijo ter s tem uvrstitve na evropsko prvenstvo bi bilo veliko razočaranje. "Tako je. Smo favoriti, a to moramo potrditi na igrišču. V tem kratkem obdobju, ki ga imamo na voljo, bomo osvežili stvari, postavili obrambo, v sistem vklopili igralce, ki niso bili zraven na zadnjih akcijah, seveda pa računam tudi na našo sposobnost improvizacije." Ključni igralec Latvije je 215 cm visoki Dainis Krištopans, član Vardarja. Ali Slovenija pripravlja zanj kaj posebnega? "Nič. Ne verjamem, da nam bo delal veliko težav. Mi imamo obrambo, ki lahko ustavi Krištopansa, Nikolo Karabatića ali pa katerega koli svetovnega asa. Vsekakor pričakujem, da bomo spoštovali Latvijce, a mi smo Slovenija, še vedno smo tretji na svetu in tako se moramo tudi obnašati," je tako kot vedno odločen Vujović.

Blagotinšek: Treba je iti naprej s pozitivnimi mislimi
Eden ključnih mož slovenske obrambe je Blaž Blagotinšek, ki igra za madžarski Veszprem, na priprave pa je prišel po nedeljskem derbiju s Pickom iz Szegeda, ki so ga dobili z 32:27. "Krištopansa dobro poznamo, igra v Vardarju. Če bomo vsi pravi, ne bi smelo biti prevelikih težav. Malo smo že utrujeni, saj so vsa tekmovanja na klubski ravni v polnem razmahu. Zato se je treba res zbrati za ti dve tekmi in zmagati. Pri sebi vem, da bom dal vse za to, da pridemo nazaj na velika tekmovanja. Kljub razočaranju po porazu z Madžarsko je treba iti naprej z dobrimi mislimi in trenirati," pravi Blagotinšek, za katerim je naporno obdobje tudi v klubu: "Stanje v klubu ni najboljše. Dobili smo novega trenerja Davida Davisa. Zmagali smo sicer pomembni tekmi v Ligi prvakov, a smo izgubili še pomembnejši derbi s Pickom. Smo v manjši krizi, a verjamem, da se bomo vrnili nazaj na zeleno vejo."

Gaber: Ne smemo si privoščiti novega spodrsljaja
Boljše volje kot Blagotinšek je bil lahko drugi slovenski "silak na črti" Matej Gaber, ki igra za Pick Szeged. Pred tekmo z Latvijci in Estonci meni: "Treba se je zbrati in maksimalno opraviti te kvalifikacije. Ne smemo si privoščiti, da se ne bi uvrstili na dve zaporedni prvenstvi. Z Latvijo smo že igrali. Krištopans je njihov glavni igralec. Vsa igra sloni na njem. A tudi drugi igralci imajo kakovost. Vzdušje v ekipi je super, lepo je po nekaj mesecih spet videti vse fante." S Pickom je odlično začel sezono, saj so še neporaženi. "Naša filozofija je, da gremo tekmo za tekmo. Igramo na zelo visoki ravni, a naš trener zahteva še več, kar pa je tudi normalno."

Henigman se privaja na nov sistem v Szegedu
Gaber skupaj z Deanom Bombačem, Mariem Šoštaričem in Nikom Henigmanom tvori slovensko "kolonijo" na jugu Madžarske. Ribničan Henigman se je v Szeged preselil pred letošnjo sezono. "Je zahtevno, nekaj novega za mene. Gre za drugačen način igranja rokometa tako v obrambi kot tudi v napadu. Privajam se še in potrebujem čas," pojasnjuje Henigman. O obračunu z Latvicji in Estonci pa: "Ne smemo iti na tekmo z miselnostjo, da bomo gladko zmagali. Vsaka ekipa je vredna spoštovanja, mi pa moramo seveda napasti in osvojiti prvo mesto."

Janc: Uroš se dobro znajde v vlogi trenerja
Blaž Janc je po igralski upokojitvi Uroša Zormana, ki je postal trener, in odhodu Bombača v Szeged edini slovenski rokometaš v Kielcah na Poljskem. "Uroš se kar znajde v vlogi pomočnika Talanta Dušebajeva. Dobro sodeluje s Talantom in z igralci, tako da je za zdaj vse super." Pred tekmo z Latvijo pa dodaja: "Vemo, da smo favoriti skupine, a se moramo zavedati, da ni avtsajderja. Na eni tekmi lahko vsak premaga vsakogar. Imamo nekaj težav s poškodbami, zato moramo biti pazljivi in brez podcenjevanja. Treba je iti na polno."

Ocvirk: Ponudbe iz Vardarja se ne zavrne
Na pripravah v Zrečah je tudi debitant v članski reprezentanci Grega Ocvirk, najboljši strelec julijskega evropskega prvenstva do 20 let, na katerem je Slovenija v Celju osvojila zlato medaljo: "Fantje so odlični, super so me sprejeli. Mislim, da sem se dobro vklopil v ekipo. S selektorjem se nisva še nič pogovarjala o minutaži. Najprej je treba opraviti treninge, potem pa bomo videli. Vsekakor pa smo favoriti." Pred sezono se je preselil v Vardar. "Vsi vemo, kaj pomeni Vardar. Po evropskem prvenstvu v Celju ni bilo mesta zame. Potem je prišla ponudba iz Vardarja in takšnih ponudb se ne zavrne. Mislim, da sem se že privadil na življenje v Skopju. Veliko se družim s Stašem Skubetom in z vratarjem Dejanom Milosavljevom, ki živi v mojem bloku. Sicer pa so vsi fantje prijazni do mene," je zadovoljen Ocvirk.

Prenos tekem na TV Slovenija 2 in na MMC-ju
Slovenija bo tekmo z Latvijo odigrala v sredo ob 20.15 v Mariboru. Štiri dni pozneje, v nedeljo ob 18.30, jo čaka še obračun v Talinu proti Estoniji. Prenos obeh srečanj na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Vujović: Moramo osvojiti prvo mesto v skupini
Šoštarič: S pravo pripravo ne bo težav proti Latviji
Bombač se po dveh letih vrača v izbrano vrsto