Glavni cilj Uroša Zormana kot selektorja Slovenije je uvrstitev na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com
Glavni cilj Uroša Zormana kot selektorja Slovenije je uvrstitev na olimpijske igre. Foto: www.alesfevzer.com

"To je ključni teden teh zadnjih štirih let. Štirje dnevi, trije finali. Pritisk seveda obstaja, a zaradi lastnih športnih motivov in želja. Pariz gledamo skozi vrata, a jih je treba odkleniti in vstopiti skoznje," je selektor Uroš Zorman poudaril, kako pomembni dnevi so pred člansko moško rokometno reprezentanco.

V igri je četrti nastop rokometašev na olimpijskih igrah. Tako selektor kot kapetan Jure Dolenec pa sta najboljšim in nekaj mlajšim slovenskim rokometašem želela predvsem sporočiti, kako redke so tovrstne priložnosti ter jih je vredno pograbiti in izkoristiti.

Dolenec: Od nas odvisno, ali bodo to lepi spomini

"Malo je res priložnosti, za to se dela in živi. Sam sem bil v zelo dolgi karieri le dvakrat na OI. Le v narekovajih," se je iz zornega kota nekdanjega igralca ozrl selektor. Po šestem mestu na januarskem evropskem prvenstvu je izbrana vrsta okrepljena z dvema igralcema, ki sta morala zaradi poškodb izpustiti EP. Blaž Janc in Matej Gaber sta nosilca reprezentance in dobrodošli okrepitvi.

"Če kdo ni zdaj motiviran, potem nikoli v življenju ne bo. Pritisk seveda narašča, a zato igramo. To so lepi trenutki v karieri, od nas pa je odvisno, ali bodo tudi lepi spomini," je odkrit kapetan Dolenec, da so si ves pritisk uspeha v kvalifikacijah v Granollersu pri Barceloni naložili sami. "Ustvarili smo si lepo priložnost, od nas je odvisno vse. Na enak način razmišljajo Brazilci in Španci, tudi Bahrajnčani niso prišli samo sodelovat," se je Dolenec hitro dotaknil tekmecev, ki čakajo Slovence.

Slovenija se je z Brazilijo v zadnjem desetletju pomerila trikrat in vselej zmagala. Nazadnje na OI v Riu 2016, ko je bilo 31:28. Foto: EPA
Slovenija se je z Brazilijo v zadnjem desetletju pomerila trikrat in vselej zmagala. Nazadnje na OI v Riu 2016, ko je bilo 31:28. Foto: EPA

Kakovost še vedno na strani Slovencev

Tri tekme v štirih dneh, v Pariz pa vodita prvi dve mesti. Na papirju in po slovesu je tako že uvodna tekma Slovenije verjetno odločilna. Na drugi strani stoji Brazilija, ki je zaradi gostiteljstva iger v Riu 2016 z leti zgradila izjemno spodobno in zanimivo reprezentanco.

"Vse poznamo, saj vsi tako rekoč igrajo v Evropi, v najboljših klubih. Nikakor niso naivni, vseeno so še vedno južnoameriška ekipa. So odvisni od navdiha, veliko nihajo. Spremljati bo treba tekmeca in se znati odzivati ter prilagajati," se je o Brazilcih razgovoril Dolenec in nadaljeval, kakšna prednost je, da se najprej soočijo z domnevnim glavnim tekmecem za vsaj drugo mesto na turnirju.

"Kakovost je še vedno na naši strani. Prva tekma pomeni manjšo utrujenost, kot bi to bila tretja tekma v štirih dneh. Navsezadnje nismo mogli vplivati na razpored, tako da smo to sprejeli."

Uroš Zorman o boju drugih slovenskih ekip za Pariz 2024:
Uroš Zorman o boju drugih slovenskih ekip za Pariz 2024: "Privoščimo prav vsem drugim reprezentancam, da bi se uvrstile na olimpijske zabave. Ne razumite napačno, a potem je več zabave, več podpore, navijanja, boljše vzdušje, pravi zanos." Foto: MMC RTV SLO

Navdihnjena "divja" Brazilija

Slovenska reprezentanca se je zbrala v nedeljo v Barceloni, prvi skupni trening z vsemi igralci pa so opravili v ponedeljek. Ker ni pravega reprezentančnega predaha, je velik poudarek na videoanalizi tekmecev. "Nismo imeli veliko časa. V ponedeljek smo lahko imeli šele prvi trening z vsemi, saj nas je še veliko imelo tekme v nedeljo. A za vse ekipe je enako, vsak bi si želel kakšen trening več. Posledično manj intenzivno na treningu," je razkril Dolenec.

Selektor Zorman je podal svoj pogled na Brazilijo, s katero Slovenija v Granollersu igra v četrtek ob 21.00. "Pogledali smo si dve tekmi z Argentino, kjer pa gre bolj za "vojno" in malo pravega rokometa. Skoraj vsi igrajo v Evropi, nekateri v najboljših, drugi v dobrih klubih. Drugačen slog, ko so skupaj ali ko igrajo vsak zase po klubih v Evropi. "Divja ekipa", zlasti v napadu. Odvisno od navdiha in posameznikov. Lep primer je levo krilo Bryan Monte, ki je prejšnji teden dal 11 golov Barceloni, štiri dni pozneje pa v francoskem prvenstvu za Montpellier le dva ali tri."

Kaj se pričakuje od tekmecev in kaj bo odločilo? "Ključ do uspeha je obramba. Ne vemo čisto točno, s kakšno postavo in obrambno postavitvijo bodo igrali. Zadnji dve leti so se branili 6-0. So morali pa veliko menjati ekipo, s tovrstno zasedbo še niso igrali skupaj."

Šestnajsterice igralcev, s katerimi se bodo Slovenci zoperstavili Brazilcem, selektor ni želel izdati. Ali vladajo trenutno kakšne skrbi? "Če sem čisto pošten, so skrbi vsak dan. So mikropoškodbe, a za zdaj je vse v redu," je hitro potrkal po lesu Zorman.

Rokometaši na olimpijskih kvalifikacijah v četrtek proti Brazilcem

Zagotovo je najboljše, da prvo tekmo igramo z Brazilci, saj vemo, kaj že prinaša ta tekma. Zame je to odločilna tekma, dobiti to, nato pa tekmo po tekmo.

Blaž Blagotinšek

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
GRANOLLERS, Španija

1. krog: četrtek ob 18.30:
ŠPANIJA - BAHRAJN

Ob 21.00:
SLOVENIJA - BRAZILIJA

2. krog, petek ob 18.30:
BRAZILIJA - BAHRAJN
Ob 21.00:
ŠPANIJA - SLOVENIJA

3. krog, nedelja ob 15.15:
SLOVENIJA - BAHRAJN
Ob 17.45:
ŠPANIJA - BRAZILIJA

Na olimpijske igre se uvrstita najboljši dve reprezentanci!