Slovenijo pod vodstvom Zormana čaka v drugi polovici januarja EP v Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo pod vodstvom Zormana čaka v drugi polovici januarja EP v Nemčiji. Foto: www.alesfevzer.com

Vrhunec prvih priprav bosta tekmi s Srbijo. Prva bo 4. novembra v Črnomlju, druga pa dan kasneje v Kočevju. Slovenija bo na EP-ju 2024 v Nemčiji med 10. in 28. januarjem v skupinskem delu v Berlinu igrala s Ferskimi otoki, Poljsko in Norveško.

"Rokometna zveza Slovenija nadaljuje svojo strategijo prirejanja reprezentančnih tekem v manjše slovenske kraje z rokometno tradicijo. Veseli nas, da je zanimanje za bližnji tekmi veliko, vstopnice praktično več niso na voljo," je na torkovi novinarski konferenci v prostorih RZS-ja na Leskoškovi dejal direktor reprezentance Jure Natek, ki bo kmalu prevzel tudi mesto generalnega sekretarja pri krovni zvezi.

Zorman želi igrati z vsemi 21 kandidati za EP

Pred elitno slovensko izbrano vrsto je konec meseca prva reprezentančna akcija po skoraj polletnem premoru in uspešnih kvalifikacijskih nastopih za EP v Nemčiji, kjer je s petimi zmagami in enim porazom osvojila prvo mesto pred BiH-om, Črno goro in Kosovom.

Na zadnjem EP-ju je Slovenija izpadla že v skupinskem delu in končala kot 16., medtem ko je bila na EP-ju 2020 četrta. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnjem EP-ju je Slovenija izpadla že v skupinskem delu in končala kot 16., medtem ko je bila na EP-ju 2020 četrta. Foto: www.alesfevzer.com

"Na bližnjo akcijo sem povabil 21 igralcev, na vsako igralno pozicijo po tri. Na seznamu je jedro ekipe za januarsko evropsko prvenstvo v Nemčiji in kvalifikacije za SP 2025, upam, da tudi za marčevske kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu 2024. Od povabljencev je na bližnjih pripravah zaradi poškodbe kolena vprašljiv le Borut Mačkovšek, medtem ko bo Domen Makuc zaradi strgane zunanje stranske vezi in sprednje križne vezi dalj časa odsoten," je dejal selektor Uroš Zorman.

"Na bližnjih tekmah s Srbijo končni izid ne bo primarnega pomena. S srbskim selektorjem bom skušal doseči dogovor, da priložnost za dokazovanje dobi vseh 21 igralcev in ne le 16, na obeh tekmah pa se želimo osredotočiti na posamezne segmente v naši igri," je dodal Zorman.

Druge priprave konec decembra

Slovenija se bo po prvi pripravljalni akciji nato znova zbrala konec decembra. Tedaj se bo v Slovenj Gradcu pomerila z Avstrijo, tik pred odhodom na januarski zaključni turnir v Nemčiji pa načrtuje tudi dve tekmi s Hrvaško in Črno goro.

Rokometaši znova skupaj, pred njimi prvi del priprav na EP

Seznam Uroša Zormana za prvi del priprav na EP 2024:

  • vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Urban Lesjak (Eurofarm Pelister) in Miljan Vujović (Stuttgart);
  • krilni igralci: Tilen Kodrin (Gummersbach), Staš Jovičić Slatinek (Trimo Trebnje), Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem) in Domen Novak (Wrtzlar);
  • zunanji igralci: Nik Henigman (Saint Raphael), Aleks Vlah Alborg), Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Rok Ovniček (Nantes), Miha Zarabec (Wisla Plock), Nejc Cehte (Eurofarm Pelister), Jure Dolenec (Limoges) in Tadej Kljun (Balatonfüred);
  • krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Flensburg-Handewitt), Kristjan Horžen (Gummersbach) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).