Za ZDA je na tekmi proti Walesu zadel Timothy Weah. Foto: EPA
Za ZDA je na tekmi proti Walesu zadel Timothy Weah. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS med svetovnim prvenstvom v nogometu odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2039. V prvem krogu svetovnega prvenstva v nogometu so celinski prvaki Evrope, Južne Amerike, Azije in Afrike ostali brez ene same točke (Italijani za to sploh niso imeli priložnosti). Se je to že kdaj zgodilo?
Metod Benedičič

Sorodna novica Svetovni udar ali dan, ko je nogomet padel na glavo

Analiziral sem svetovna prvenstva od Čila 1962, ko so na svetovnih prvenstvih prvič lahko zaigrali po štirje celinski prvaki (evropsko prvenstvo je bilo prvič organizirano šele leta 1960). Od ZDA 1994 naprej pa je bilo na voljo še peto mesto (leto prej je bil prvič organiziran Zlati pokal, kjer tekmujejo reprezentance Srednje in Severne Amerike ter Karibov) in zato sem analizi dodal še tega prvaka.

V tem času se je le enkrat zgodilo, da bi na prvi tekmi celinski prvaki ostali brez ene same točke, bilo je daljnega leta 1966, ko je evropski prvak Španija izgubil proti Argentini (1:2), preostali celinski prvaki Bolivija, Gana in Izrael pa se na prvenstvo sploh niso uvrstili. Da, Izrael je takrat sodeloval še v azijski konfederaciji, danes ga najdemo pod okriljem Uefe.

Od takrat se je še trikrat zgodilo, da so celinski prvaki na uvodu ostali brez zmage, so pa osvojili vsaj eno točko. V Katarju smo že drugič zapored priča takemu razpletu (in sploh prvič, ko so na turnirju igrali kar štirje aktualni celinski prvaki). Ti primeri so še:

Španija 1982

ZAHODNA NEMČIJA − ALŽIRIJA 1:2
KUVAJT − ČEŠKOSLOVAŠKA 1:1

Brez udeležbe: PARAGVAJ, GANA

Rusija 2018

PORTUGALSKA − ŠPANIJA 3:3
AVSTRALIJA − FRANCIJA 1:2

Brez udeležbe: ČILE, KAMERUN, ZDA

Katar 2022

ARGENTINA − SAVDSKA ARABIJA 1:2
SENEGAL − NIZOZEMSKA 0:2
KATAR − EKVADOR 0:2
ZDA − WALES 1:1

Brez udeležbe: ITALIJA

Zanimivo, Brazilija 2014 je bilo sploh edino prvenstvo, na katerem je sodelovalo vseh pet celinskih prvakov. V analizi nisem upošteval Oceanije, ker (še) nima zagotovljenega samodejnega mesta med udeleženci svetovnega prvenstva.

2040. Koliko pa je bilo največ osvojenih točk med celinskimi prvaki v prvem krogu?
Metod Benedičič

To je devet, le enkrat se je namreč zgodilo, da bi celinski prvaki v uvodnem krogu skupaj zbrali tri zmage. Bilo je v Franciji leta 1998, izidi so bili naslednji:

NEMČIJA − ZDA 2:0
BRAZILIJA − ŠKOTSKA 2:1
SAVDSKA ARABIJA − DANSKA 0:1
MEHIKA − JUŽNA KOREJA 3:1

Brez udeležbe: EGIPT