Evenepoel je od osmih najprepričljivejših zmag na enodnevnih dirkah svetovne serije v zadnjem desetletju ustvaril kar tri zmage. Foto: EPA
Evenepoel je od osmih najprepričljivejših zmag na enodnevnih dirkah svetovne serije v zadnjem desetletju ustvaril kar tri zmage. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša kolesarska vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Evenepoel po treh letih znova zmagovalec klasike v San Sebastianu, vsi trije Slovenci odstopili

1977. Remco Evenepoel je prepričljivo dobil klasiko San Sebastian, saj je zmagal za skoraj dve minuti. Ali je bila to največja razlika na enodnevnih dirkah svetovne serije v zadnjem desetletju?
Marko Jerman

Tako je, to je bila največja razlika v izbranem obdobju, Remco Evenepoel je namreč drugouvrščenega Pavla Sivakova prehitel za minuto in 58 sekund.

V spodnji tabeli je navedeno deset dirk v obdobju 2013−2022, na katerih je bila največja razlika med zmagovalcem in njegovim prvim zasledovalcem.

DirkaZmagovalecZaostanek
Klasika San Sebastian 2022Remco Evenepoel118
Pariz–Roubaix 2022Dylan van Baarle 107
Dirka po Flandriji 2013Fabian Cancellara87
E3 Saxo Bank Classic 2013Fabian Cancellara64
Liege–Bastogne–Liege 2022Remco Evenepoel48
Skozi Flandrijo 2017Yves Lampaert39
Strade Bianche 2018Tiesj Benoot 39
Klasika San Sebastian 2019Remco Evenepoel38
Liege–Bastogne–Liege 2018Bob Jungels37
Strade Bianche 2022Tadej Pogačar37

Opomba: Zaostanek je izražen v sekundah.

1978. Kako se v tem obdobju spreminja odstotek enodnevnih dirk svetovne serije, ki so odločene v sprintu? Občutek imam, da je bilo letos res veliko dirk odločenih v pobegih.
Marko Jerman

Bralec Marko ima zelo dober občutek, saj je bilo v pobegih odločenih osem od 14 dirk (kar znaša dobrih 57 odstotkov). Letošnja sezona sicer še ni končana, dobro pa kaže, da bi bila lahko prva po letu 2013, ki bi imela več kot polovico dirk odločenih na tak način.

Naslov infografike: Kolesarstvo enodnevne dirke pobegi

1979. Katera dirka pa se najpogosteje v tem obdobju konča s pobegom?
Marko Jerman

To je dirka Strade Bianche, ki je bila v tem času šestkrat del svetovne serije, prav vsakič pa se je končala po pobegu (zmagovalec je imel torej vsaj eno sekundo prednosti pred drugouvrščenim; najmanjša razlika je znašala dve sekundi, največja pa 39).

Če pa gledamo samo absolutno število dirk (vse dirke niso bile vedno del svetovne serije), pa je to Dirka po Lombardiji, ki se je sedemkrat (od devetih preizkušenj v obdobju 2013−2022) končala s pobegom.