Gobec je legenda tako Celja kot Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
Gobec je legenda tako Celja kot Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši nogometni vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1949. Milan je imel Maldinija, Roma Tottija, mene pa zanima, kateri slovenski nogometaši so bili najzvestejši svojemu klubu? Kateri so se po več letih upokojili v svojem klubu?
Marjan V.

Če se osredinimo na neprekinjeno zvestobo enemu prvoligašu, pridemo do Mirana Srebrniča, ki je za Gorico igral med sezonama 1993/1994 in 2006/2007, ko se je upokojil. V tem času je zbral okroglih 400 nastopov. Pred prihodom v Novo Gorico je bil član Brd, ki pa nikoli niso igrale v najvišji slovenski ligi.

Največ nastopov v Prvi ligi je zbral Sebastjan Gobec, ki je dres Celja oblekel kar 488-krat! Za ta klub je igral od leta 1996 pa vse do 2015. Gobec ima (kar zadeva vprašanje seveda) le eno "lepotno napako". Vmes je leta 2008 za nekaj mesecev odšel v tujino, ducat tekem je odigral za belgijski klub Sint-Truidense V.V.

Sorodna novica Maribor s tremi goli v enajstih minutah do 16. naslova

Omeniti velja tudi Marcosa Tavaresa, Brazilec je pred prihodom v Slovenijo igral za šest klubov, v Prvi ligi pa je bil do konca kariere zvest Mariboru. Na 436 tekmah je dosegel 159 zadetkov (s čimer je rekorder Prve lige), v pokalu pa je na 57 tekmah dodal še 21 golov.

1950. Letos je najboljši strelec v pokalu dosegel le dva gola. Kdo pa je dosegel največ golov pokalu v zadnjih 20 letih?
Matej Blatnik

To je bil Damir Pekič, ki je v pokalni sezoni 2003/2004 za Maribor na šestih temah dosegel osem zadetkov. Vijoličasti so takrat tudi postali pokalni prvaki.