Primož Roglič leta 2019, ko je prvič dobil Vuelto. Foto: EPA
Primož Roglič leta 2019, ko je prvič dobil Vuelto. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši kolesarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2186. Kateri zmagovalec Dirke po Španiji je pred Vuelto zbral največ nastopov na različnih kolesarskih dirkah? Zanima me obdobje od Gira naprej (kakor je tudi letošnji spored Primoža Rogliča).
Dare Porenta

Analiziral sem vse Dirke po Španiji od leta 1995, odkar je Vuelta v avgustovskem oziroma septembrskem terminu (prej je bila na sporedu skoraj sočasno z Dirko po Italiji).

Sorodna novica Reef: Roglič že od leta 2019 ni imel tako dobrih priprav na Vuelto

V tem času je največ dirk (tako enodnevnih kot etapnih) odpeljal Abraham Olano, ki se je leta 1998 udeležil devetih tekmovanj. Sloviti Španec je med drugim junija nastopil na Dirki po Kataloniji, kjer je bil šesti, julija je odstopil na Dirki po Franciji, avgusta pa je dirkal prav po Burgosu in tudi dobil to petdnevno dirko.

Prav vsi zmagovalci Dirke po Španiji so se od Gira naprej udeležili vsaj ene dirke. Ekstremist svoje vrste je prav Primož Roglič, ki je leta 2019 na Dirki po Italiji osvojil tretje mesto, nato pa pred Vuelto nastopil le še konec junija na državnem prvenstvu, kjer je osvojil četrto mesto. V naslednjih osmih tednih pa ni nastopal.

Po eno samo dirko (od Gira) so vozili še trije kolesarji, ki so nato dobili Vuelto, a vsi so svoj test opravili avgusta. To so bili Alberto Contador (četrti na Dirki po Beneluksu, 6.−12. 8. 2012), Chris Horner (drugi na Dirki po Utahu, 6.−11. 8. 2013) in Fabio Aru (peti na Dirki po Poljski, 2.−8. 8. 2015).

Mimogrede, zadnji zmagovalec Vuelte, ki je svojo pripravo opravil na Dirki po Burgosu, je bil Vincenzo Nibali (2010), vozili pa so jo tudi Alejandro Valverde (Vuelto je dobil leta 2009), Aitor Gonzalez (2002) in prej omenjeni Olano (1998).

Sorodna novica Roglič s četrto etapno zmago potrdil tretje zaporedno slavje na Vuelti

2187. Koliko pa je znašala največja prednost zmagovalca Vuelte?
Dare Porenta

Največja razlika je znašala več kot pol ure oziroma natančno 30 minut in osem sekund, kolikor jih je Španec Delio Rodriguez leta 1945 nabral pred rojakom Julianom Berrenderom.

Če pa se osredinimo zgolj ne obdobje od leta 1995, ko dirka poteka ob koncu poletja, je to 6 minut in 23 sekund, kolikor jih je leta 1996 imel Alex Zülle pred Laurentom Dufauxjem. Zülle je leto pozneje zmagal za pet minut in sedem sekund. Takoj naslednji pa je že Primož Roglič, ki je imel leta 2021 pred Enricom Masom štiri minute in 42 sekund naskoka.