103 Največji Pogačarjev uspeh na enodnevnih dirkah

Na največji enodnevni dirki sezone, po merilih obiska ob progi, priljubljenosti med samimi kolesarji in pomembnosti v svojem okolju, je mladenič iz Slovenije pokazal, zakaj velja za najboljšega kolesarja na svetu.

Epskih zadnjih 55 km v režiji Pogačarja

Tadej Pogačar je vse leto sanjal o zmagi na Dirki po Flandriji. Ni skrival, da je to glavna dirka pomladi. Po deseti zmagi v le 16 dirkalnih dneh gre lahko res sproščeno na preostale klasike in nato na oddih ter višinske priprave za drugi veliki cilj sezone 2023 – Dirko po Franciji.

Vabljeni k poslušanju

"Noro zabavna dirka. Zadnjih 55 km je za anale in za večkratni ogled: napadi in sama vožnja Pogačarja na vseh flamskih klančkih, tlakovanih s kockami, vmesne ravnine … Največja zmaga Slovenca na enodnevnih dirkah, ob boku obeh skupnih zmag na Dirki po Franciji," je skupna ugotovitev MMC-jevega športnega podkasta SOS-odmev, kjer sta Slavko Jerič in Toni Gruden kolesarske teme oziroma naboje hranila za vrhunec pomladi.

Sorodna novica Pogačar uresničil sanje in osvojil Flandrijo: "Tega dneva ne bom nikoli pozabil!"

Mohoriču v tolažbo: napovedan je deževni Roubaix

Do pandemije slovenski kolesarji niso osvojili niti enega spomenika, a od poletja 2020 so pobrali šest lovorik na petih največjih enodnevnih dirkah. Primož Roglič (Liege 2020), Matej Mohorič (Sanremo 2022) po eno veliko zmago, Tadej Pogačar kar štiri na treh različnih klasikah. V slovenski zbirki manjka samo še najslovitejši Pariz–Roubaix.

Sorodna novica Slovensko kolesarstvo si zasluži spomenik: Pogačar zlati niz podaljšal na štiri leta!

"Najtežja dirka, a redki so kolesarji, ki tam uživajo, izjema je Mohorič," poudarja Gruden, pri čemer se je Jerič spomnil na lanski tok dogodkov: "Bodimo optimisti: lani je padel na Strade, kjer je imel cilje, in nato dobil Sanremo. Letos je padel na Flandriji in potem dobi ..." Ob padcu z Girmayjem, ki se mu ni mogel izogniti, jo je Mohorič dobro odnesel. V spodbudo mu je tudi vremenska napoved: "Eden redkih, ki si želi deževnega Roubaixa. Leta 2021 je bil blizu v deževnem peklu, zmagal je njegov cimer Sonny Colbrelli. Zdaj je napovedana deževna velikonočna nedelja."

"Poraz" na E3 položil temelje uspeha

Med pogovorom se je pogledalo na ključne točke 107. Dirke po Flandriji, kako se je dirka razvijala in lomila, ter taktike UAE Emirates do Jumbo Visme in položaja Alpecin Deceunincka, ekip s tremi veliki favoriti dneva.

"Kako zelo pomembna je bila dirka E3, ki je potekala na podobni trasi, le da je bila veliko krajša. Poraz, ki je bil v bistvu zelo konstruktiven!" je poudaril Jerič, ki je izzval Grudna, zakaj je v napovedi pred Flandrijo zmanjševal Pogačarjevo vlogo favorita v primerjavi z Belgijcem in Nizozemcem.

Porušil tradicijo proti "vanoma"

"Dejstvo je bilo, da proti “vanoma” mu ni šlo, izgubljal je sprinte manjših skupin, v katerih je bil z njima. Proti Woutu van Aertu je bil do nedelje na 15 klasikah le dvakrat pred njim, neposreden dvoboj je dobil lani v Montrealu. Mathieu van der Poel je pred De Ronde na klasikah vodil le z 8:5, a v boju za zmago ali oder na enodnevni dirki je bil Pogačar boljši le na Liegu 2020, pa še tam ne neposredno," odgovarja Gruden. Na deseti skupni klasiki, kjer so bili vsi trije na startu, je Pogačar porušil tradicijo in pokazal svojo moč ter osvojil dirko, ki jo je Nizozemec že dvakrat, Belgijec pa še ne.

Sorodna novica Van der Poel laskal Pogačarju: "To, kar je prikazal, je bilo res nekaj posebnega"

Omenjena statistika je bila predstavljena v dneh pred Flandrijo in sam Pogačar jo je obrnil, češ, saj tudi van Aert ali van der Poel še nista osvojila tritedenske dirke, na kateri je bil Slovenec. "No ... Brez Wouta ga Jonas lani ne bi matiral ne na Granonu ne na Hautacamu," je bil Grudnov preblisk.

Ob za slovenski šport, ne samo kolesarstvo, zgodovinski zmagi na Dirki po Flandriji sta kolesarski splet in komentariat nametala kopico primerjav ter številk, ki se jih podkast SOS-odmev, kjer se iz številk ustvarjajo besede, seveda ni mogel ogniti.

Najbolj izstopajoči statistično-zgodovinski biseri:

  • v zadnjih 30 letih sta pred 25. letom Flandrijo osvojila Tom Boonen (2005) in Pogačar
  • zadnji zmagovalec Grand Tour Flandrije je bil predtem Gianni Bugno leta 1994
  • Pogačar s 67 kg najlažji zmagovalec Flandrije po letu 1996, ko je slavil Michele Bartoli
  • Tour de France in De Ronde sta predtem v karieri osvojila le Louison Bobet (1955) in Eddy Merckx (1969 in 1975)
  • le Merckx (1969) in Pogačar sta v isti sezoni osvojila Pariz–Nico in Flandrijo
  • samo gorenjski volk in kanibal sta pred 25. letom slavila na treh različnih spomenikih
  • sedmerica velikanov z vsaj štirimi zmagami na različnih spomenikih in vsaj štirimi uvrstitvami na oder Grand Tourov: Louison Bobet, Fausto Coppi, Felice Gimondi, Bernard Hinault, Francesco Moser in Merckx ter Pogačar.
Trojček spomenikov Ronde van Vlaanderen, Liège–Bastogne–Liège, Il Lombardia je v več kot stoletni zgodovini osvojila le sedmerica kolesarjev: Merckx, Argentin, Bartoli, De Vlaeminck, Van Looy, Gilbert in zdaj Pogačar. Foto: EPA
Trojček spomenikov Ronde van Vlaanderen, Liège–Bastogne–Liège, Il Lombardia je v več kot stoletni zgodovini osvojila le sedmerica kolesarjev: Merckx, Argentin, Bartoli, De Vlaeminck, Van Looy, Gilbert in zdaj Pogačar. Foto: EPA

V Bilbao oba favorita s po 25 dirkalnimi dnevi

V Pogačarjevem dirkalnem programu so spomladi še Amstel Gold Race v nedeljo, 16. aprila, Valonska puščica se pojavlja in izginja (v sredo, 19. aprila), za konec prvega dela sezone pa pride še četrti spomenik Liège–Bastogne–Liège v nedeljo, v nedeljo, 23. aprila.

"Pojavlja se vprašanje ali se ne bo preveč iztrošil do glavnega cilja poletja Dirke po Franciji. Morda ne, ker pametno izbira dirke, prilagaja program, in kot je sam poudaril po zmagi na Pariz–Nica, dejansko niti nima veliko enodnevnih dirk," je Jerič preveril naslednje tedne in mesece.

"Če gre tudi na Valonsko puščico in Dirko po Slovenijo ter samo na DP v kronometru, ki je letos znova gorski na Pokljuko, pride Pogačar na start Toura v Bilbao s 25 dirkalnimi dnevi. Jonas Vingegaard, ki je kot branilec naslova vseeno prvi favorit, naložimo Dancu in Jumbo Vismi to breme, jih bo imel vključno z Dirko po Baskiji in Po Dofineje prav tako 25," je Gruden primerjal tekmovalno obremenjenost dveh favoritov, ki bosta julija krojila razplet Dirke po Franciji, na katero se bo Pogačar podal kot sproščeni izzivalec, ki je že premikal svoje in slovenske kolesarske mejnike.

Pred iztekom spomladanskih klasik se napoveduje še en zvezdniški dvoboj na ardenskem spomeniku: Tadej Pogačar – Remco Evenepoel. Zmagovalca zadnjih dveh Liegov sta doslej skupaj dirkala na 10 klasikah, izid je 5:5, eno dirko (Lombardia 2021) je dobil Tadej, tri (SP 2022, San Sebastian 2022 in 2019) pa Remco. Foto: EPA
Pred iztekom spomladanskih klasik se napoveduje še en zvezdniški dvoboj na ardenskem spomeniku: Tadej Pogačar – Remco Evenepoel. Zmagovalca zadnjih dveh Liegov sta doslej skupaj dirkala na 10 klasikah, izid je 5:5, eno dirko (Lombardia 2021) je dobil Tadej, tri (SP 2022, San Sebastian 2022 in 2019) pa Remco. Foto: EPA

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:

  • o menjavi pri spremljanju dirke na MMCživo in kavču
  • stari Kvaremont, točka Pogačarjevega napada, kar so vsi pričakovali
  • De Ronde za van Aerta, kar je TdF za Rogliča
  • taktika Jumbo Visme, UAE Emirates in Alpecin Deceuninck
  • o vožnji na meji, maksimumu in vtisih vpletenih
  • kako je Pogi 12 minut pred startom še odgovarjal na Twitterju
  • krompirček, pivo in kilogrami kot priprava za Pariz–Roubaix
  • Prilagajanje urnika, kar je zadetek v polno, a s tem tudi Dirka po Sloveniji ni 100-odstotna
  • vreme na Flandriji, Roubaixu in želje za julij v Franciji
  • Primož Roglič in njegova zmagovita vrnitev kot fantastična napoved za Giro
  • ali je res konec zlatega obdobja slovenskega kolesarstva
  • zanimivost številke 103, povezani s kolesarstvom