116 Konec Toura in konec 5. sezone SOS-odmeva

V zadnji epizodi 5. sezone podkasta SOS-odmev sta voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden potegnila črto pod ravno končanim Tourom. Dirka vseh dirk se je še drugo leto končala z enakim razpletom − zmago Jonasa Vingegaarda in drugim mestom Tadeja Pogačarja.

Vabljeni k poslušanju

Dirka je bila sicer odločena na začetku prejšnjega tedna, ko je Vingegaardu uspelo uresničiti napovedi in je dirko, ki se je odločala v sekundah, v dveh udarcih spremenil v dirko, kjer so med najboljšima kolesarjema na svetu nato zevale minute.

Sorodna novica Vrhunci 110. velike pentlje: tri slovenske etapne zmage

Pogačar je bil po slabem dnevu na Col de la Loze sprva še bled, nato pa si je za nov cilj zadal zmago na zadnji gorski etapi, ki jo je dobil na zanesljiv način, v ciljnem sprintu je namreč pometel tako z rumeno majico kot bratoma Yates in Felixom Gallom, ki je bil odkritje dirke.

Po težavah so ga morali v Vogezih še brzdati
"Resnično ima neverjetno regeneracijo, sam je sicer v pogovoru za L’Equipe po koncu dirke v Parizu priznal, da je bilo v četrtek z njim na sprinterski etapi še huje oziroma je bil od vsega začetka povožen. Hkrati je bilo zanimivo, da so ga v Vogezih srbele pete in so ga morali miriti, da se ni prehitro skuril. Taktično je bilo vse odlično," je povzel Gruden.

Dosegel rekordni FTP
Oba sta poudarjala tudi navihanost, s katero je dan pozneje navdušil, ko je nekaj časa bežal. Gruden je sicer poudaril, da je imelo to še en namen: "Na svojem Instagramu je objavil, da je dosegel svoj rekordni FTP − funkcionalno moč na anaerobnem pragu − to je moč, ki jo lahko držiš eno uro, merjeno v vatih. Obetavno znamenje."

Sorodna novica "Letos sem bil močnejši ... A Pogačar je najboljši na svetu in zmore vse."

Pragmatična in zmagovalna vožnja
Voditelja sta se dotaknila tudi skupnega zmagovalca. "Vingegaard je hladnejši, preračunljivejši, introvertiran, s tem seveda ni nič narobe. V soboto bi si skoraj izpahnil vrat, ker je ves čas preverjal, kje se vozi bela majica. Nekateri so bili zelo kritični do njegovega sloga vožnje, a mislim, da so bile neutemeljene. Demonstriral je zmagovalno vožnjo, ki se je še drugo leto zapored izkazala za pravilno: najprej defenzivno, nato pa je v dveh potezah potegnil šah-mat. Večina ima rada romantiko in atraktivnost, a Danec je demonstriral tisto, kar je bilo potrebno za zmago. Bil je pragmatik, zmagovalni pragmatik," je ocenil Jerič.

Vzorec: V težavah drugi dan po počitku
Pogačar je tretjič vozil v julijskem terminu Toura, Gruden je opazil zanimiv vzorec: "V nepojasnjene težave je zapadel drugi dan po prostem dnevu, skupni imenovalec pa so kraljevske etape v vročini. Najprej leta 2021 dvojni vzpon na Mont Ventoux v 11. etapi, lani dvojec Galibier-Granon prav tako v 11. etapi, zdaj pa Col de la Loze v 17. etapi Toura. Mimogrede, na Col de la Loze so se vzpenjali tudi v koronskem Touru 2020, tudi tam je trpel, a v primerjavi s takratno rumeno majico Primožem Rogličem izgubil le 15 sekund. Tudi na Vuelti 2019 je imel krizne dneve dva ali tri dni po predahu, najboljši je bil pa konec tedna."

Sorodna novica Primož Čerin: Rogliču bi koristila menjava ekipe, da bi osvojil Dirko po Franciji

Jonas na Vuelti? To ni presenečenje
Ena od najbolj odmevnih novic zaključka Toura je bila povezana z Vingegaardom, ki je napovedal, da se bo konec avgusta pojavil na štartu Vuelte. To za Grudna ni bilo nikakršno presenečenje: "Na prvem mestu je najprej ekipa, šele nato posameznik. Ob močni konkurenci na Vuelti, ki ni več kazenska odprava, je pametno, da za pisanje zgodovine uporabiš obe udarni orožji. Evenepoel, Thomas, Ayuso, Mas, Carapaz so gotovo pod pritiskom. Še nobeni ekipi ni uspelo v istem letu dobiti vseh treh grand tourov, niti Skyu. Plugge ter čebele si želijo ta mejnik, tudi ker iščejo oziroma bolje rečeno izbirajo novega glavnega pokrovitelja in bo to velik adut. Hkrati pa tudi vaja za Tour 2024, če se bo potrebovalo dva kapetana, da se odbijejo vsi morebitni napadi."

Kakšna je najboljša prihodnost za Rogliča?
Prihod Vingegaarda na Vuelto je lahko za Rogliča tudi koristno, meni Jerič, saj bo s tem dobil tudi svoj semafor in kazalnik, kakšen je njegov položaj v Jumbo Vismi in možnosti, da dobi tisto dirko, ki mu še manjka. Veliko strokovnjakov nekdanjega skakalca že seli po drugih ekipah, Jerič pa meni, da je to zanj še vedno najboljša sredina in bi lažje dobil Tour v vlogi 1B kapetana kot pa vodje v drugi ekipi.

Sorodna novica Prelom s tradicijo – zapletena pentlja od Firenc do Nice

En po bonuse, drugi po prednost na najtežjih etapah
"Jumbo se je odločil, da bo vzel vajeti dirke v svoje roke in bo lahko vozil dve različni strategiji, ki sta uspešni za oba kapetana. Torej Rogla po bonifikacije in etape na zaključnih klancih. Vinge pa raztur na najtežjih dveh na Tourmalet in Angliru. Bo pa razmerje med njima znano po kronometru v Valladolidu: 25 km ravninske vožnje na čas," pa dodaja Gruden.

Mohorič pravi ambasador
Podkast ni minil niti brez omembe Mateja Mohoriča, ki je v 19. etapi slavil svojo 19. profesionalno zmago, po kateri je vse navdušil s svojim intervjujem: "Morda me še najbolj navdušuje dejstvo, da to niso pripravljene besede, ampak iz njega vrejo misli o športu, človeštvu, minljivosti, trudu in delu. Pri njem se vse prepleta, res je krasen ambasador slovenskega kolesarstva in športa," pravi Jerič, Gruden pa je še dodal o pomenu Mohoričeve fundacije, ki pomaga mladim slovenskim kolesarjem.

SOS-odmev pred 6. sezono

V peti sezoni sva vam pripravila točno 30 epizod. Kaj vam je bilo všeč? Kaj ne? Kakšne predloge imate za novo sezono? Kakšne goste si želite slišati? Vesela bova vaših odzivov, pišete nama lahko na slavko.jeric@rtvslo.si in toni.gruden@rtvslo.si. Hvala.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govora še o naslednjih temah:
− TV-serije, ki so trajale pet sezon.
− Ali bo Pogačar nastopil na EP-ju v gorskem kronometru ali ne.
− Pogačar je dobil večino bitk (7:3), Vingegaard pa večino časovne razlike.
− Ponedeljkova naslovnica L'Equipe.
− Besedni obračun na relaciji Jumbo Visma – FDJ.
− Konca kariere Pinota in Sagana.
− Bo Cavendish nadaljeval še eno leto?
− Slovenska postava na SP-ju.
− Odgovori na vprašanja poslušalcev.
− Zanimivosti o številki 116.