Spomin na leto 2012 in zmago Bradleyja Wigginsa. Pri Skyju so bili s strategijo več kapetanov izjemno uspešni, a to ni vedno najbolje vplivalo na odnose v ekipi. Foto: EPA
Spomin na leto 2012 in zmago Bradleyja Wigginsa. Pri Skyju so bili s strategijo več kapetanov izjemno uspešni, a to ni vedno najbolje vplivalo na odnose v ekipi. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS v teh dneh odgovarjamo na vaša vprašanja o Dirki po Franciji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1969. Kako pogosto se je na zadnjih 50 izvedbah Dirke po Franciji zgodilo, da bi ista ekipa med najboljšimi kolesarji v skupni razvrstitvi imela dva svoja člana? Sami si izberite, kako bi to obravnavali.
Klemen Urbas

Sorodna novica Van Aert: Res usran dan ... šli smo mimo krožišča, kjer je padel Primož, a ga nismo videli

Za vse dirke v letih 1972–2021 sem preveril, katera ekipa je imela najboljšega drugega kolesarja (torej, kdo je na vrhu, ko pobrišemo vse kapetane ekip).

V 15 od 50 primerov je bila to ekipa, katere kapetan je tudi dobil Dirko po Franciji. A povprečni zaostanek drugega kolesarja je v teh primerih za kapetanom zaostajal za več kot deset minut, kar pomeni, da praviloma nikoli niso ogrožali sotekmovalca, oziroma je bilo vnaprej jasno, kdo je številka 1 v ekipi in mu je vse podrejeno.

Seveda pa obstajajo izjeme, osredinimo se torej na tiste primere, kjer je razlika med članoma iste ekipe znašala manj kot štiri minute. Takih primerov je le še sedem, zanimivo, več kot polovico se jih je zgodilo prav v zadnjih desetih (končanih) Tourih, prav za vse pa so poskrbeli pri Skyu/Ineosu, ki na dirko vseh dirk nemalokrat niso šli z jasno razdeljeno vlogo oziroma so namenoma nastopali s strategijo dveh ali celo treh kapetanov (kar ne nazadnje še vedno počnejo tudi letos).

Vseh sedem primerov je v spodnji tabeli.

LetoEkipaZmagovalecDrugi kolesarRazlika
2019Team IneosEgan Bernal2. Geraint Thomas+1:11
2018Team SkyGeraint Thomas3. Chris Froome+2:24
2017Team SkyChris Froome4. Mikel Landa+2:21
2012Team SkyBradley Wiggins2. Chris Froome+3:21
1996Team TelekomBjarne Riis2. Jan Ullrich+1:41
1986La Vie ClaireGreg LeMond2. Bernard Hinault +3:10
1985La Vie ClaireBernard Hinault 2. Greg LeMond+1:42

Opomba: Gre torej za primere, kjer je bila razlika med sotekmovalcema manj kot štiri minute.

Zanimivo, da je šlo pri preostalih primerih za obrnjeno pomoč. Danec Bjarne Riis je zmagal leta 1996, leto pozneje pa pomagal moštvenemu kolegu Janu Ullrichu. Takrat je bil Riis najboljši med drugouvrščenimi kolesarji svoje ekipe, a je bil od Nemca počasnejši za več kot 26 minut.

Edini preostali primer pa se dotika ekipe La Vie Claire, ko naj bi Bernard Hinault leta 1986 vrnil pomoč Gregu LeMondu.