Njegova pot se strmo dviga ... Foto: Osebni arhiv
Njegova pot se strmo dviga ... Foto: Osebni arhiv

Tokrat na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o redkih dvojčkih, ki so zaznamovali slovenski šport. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2020. Kajtar Toni Vodišek je letos v novem olimpijskem športu postal tako evropski kot svetovni prvak. Ali je še komu v olimpijskih disciplinah uspelo v istem letu združiti ta dvojček?
Dean Jelačin

Sorodna novica Vodišek svetovni prvak v olimpijskem kajtanju

Vsaj v času samostojne Slovenije je bil pred Vodiškom le en športnik, ki je v istem letu združil naslova evropskega in svetovnega prvaka v olimpijskih disciplini. To je bil telovadec Mitja Petkovšek, ki je aprila 2007 v Amsterdamu postal evropski prvak na bradlji. Njegova zmaga je bila res prepričljiva, saj je najbližjega zasledovalca Rusa Nikolaja Krjukova ugnal za 0,425 točke. Nato je septembra v Stuttgartu postal še svetovni prvak. Ta tekma je bila veliko bolj negotova, saj je telovadce na odru ločilo le 0,05 točke, zlato medaljo je ob Petkovšku osvojil še Kim Dae-Eun, bronast pa je bil Uzbekistanec Anton Fokin.

Odgovor terja še posebno opozorilo: le malo športnih zvez v istem letu organizira tako evropsko kot svetovno prvenstvo. Med redkimi izjemami so bili letos atleti, tako je bil dvojčku zelo blizu Kristjan Čeh, ki je najprej v ZDA postal svetovni prvak v metu diska, nato pa je na evropskem prvenstvu osvojil srebro.

Nekateri športi pa sploh ne poznajo evropskih prvenstev, v to skupino, denimo, sodi velika večina zimskih športov.

2021. Ali obstaja kakšen športnik, ki je v istem letu postal svetovni prvak, a v različnih disciplinah?
Dean Jelačin

V to skupino sodijo trije kajakaši in kanuisti. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

ŠportnikLetoSvetovno prvenstvoEvropsko prvenstvo
Peter Kauzer2011kajak slalomkajak slalom, ekipno
Luka Božič2014kanu dvosed slalom (Sašo Taljat)kanu slalom ekipno
Benjamin Savšek2022kanu slalom ekipnokanu slalom

2022. Kaj pa dvojčki v olimpijskih športih, a v neolimpijskih disciplinah?
Dean Jelačin

Odgovor 2021 je v resnici kombinacija olimpijske in neolimpijske discipline (v kajaku namreč ni ekipnih tekem, od Ria 2016 naprej pa je olimpijski status izgubil tudi moški kajak dvosed). Ob teh pogojih na rešetu ostane plavalec Peter Mankoč, ki je kar trikrat postal svetovni in evropski prvak na 100 metrov mešano v kratkih bazenih. To mu je uspelo v letih 2002, 2004 in 2008.