Nepozabna teniška generacija. Foto: EPA
Nepozabna teniška generacija. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša teniška vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Medvedjev kljub šokantnemu izpadu vesel, da je sezone na pesku zanj konec

2154. Na teniških grand slamih se pri moških občasno dogajajo velika presenečenja v prvem, drugem ali tretjem krogu (v Wimbledonu sta se opekla tako Nadal kot Federer). Nazadnje se je to zgodilo letos v Franciji, ko je Thiago Seyboth Wild v 1. krogu premagal favoriziranega Medvedjeva. Na podlagi tega me zanima, kolikokrat se je v zadnjih dvajsetih letih na moških grand slamih zgodilo, da je v prvem, drugem ali tretjem krogu "odletel" eden izmed prvih petih nosilcev?
Filip Pesek

V zadnjih 20 letih (od New Yorka 2003 do Roland Garrosa 2023) se je 76-krat zgodilo, da je eden od prvih petih nosilcev izpadel v enem od uvodnih treh krogov.

Kaj to pomeni konkretno? V tem času je bilo odigranih 79 grand slamov (ne pozabimo, Wimbledon 2020 zaradi pandemije ni bil odigran), na katerih sem upošteval 395 nosilcev, še pet pa sem jih prečrtal, ker so tik pred prvim krogom odpovedali nastop. Tako pridemo do številke 390.

To pomeni, da se je na eni od prvih treh ovir spotaknilo 19,5 odstotka nosilcev, kar niti ni tako malo. Spodnja tabela razkriva še nekatere podrobnosti.

TurnirNosilci1. krog2. krog3. krogIzpadli (%)
Melbourne9946313,1
Roland Garros10083516,0
New York98541120,4
Wimbledon936101129,0
Skupaj39023233019,5

Opombe:
− V stolpcu Nosilci je število vseh igralcev, ki so bili upoštevani (se pravi brez tistih, ki so bili že postavljeni kot nosilci, a so odpovedali nastop še pred prvim krogom).
− V naslednjih treh stolpcih je število izpadlih igralcev po posameznih fazah uvodnega tedna na grand slamih.
− Ob koncu pa je še naveden še skupni odstotek vseh izpadlih tenisačev.

Kaj lahko ugotovimo? Favoriti so najzanesljivejši (izidi pa predvidljivi?) v Melbournu in na Roland Garrosu, najmanj pa v Wimbledonu. Travnata sezona je izjemno kratka, predvsem pa specifična, ogromno favoritov, ki jim ta podlaga res ne diši, se težko privadi in v Wimbledonu hitro končajo svoje nastope.

Favoriti so enako (ne)zanesljivi v uvodnih dveh krogih, njihovo število pa občutno poskoči v 3. krogu. To niti ni presenetljivo, saj je to prva faza turnirja, ko se lahko pomerijo z nosilci, kar pomeni, da v tem primeru vendarle ne gre za tako velike "outsiderje".

Sorodna novica Marat Safin: Temperament, ki je premagal talent

2155. Koliko od tistih, ki so te nosilce premagali, je nato izgubilo naslednji dvoboj? Občutek mi pravi, da večina igralcev, ki izloči favorita, zaradi več psiholoških dejavnikov izgubi naslednji dvoboj.
Filip Pesek

Razmerje je skoraj izenačeno. Od omenjenih 76 primerov jih je dobra polovica (natanko 40) takoj izgubilo naslednji dvoboj, slaba polovica (36) pa je presenečenje nadgradila vsaj še z eno zmago.

Najdlje je po omenjeni poti prišel Marat Safin, ki je v Wimbledonu 2008 v drugem krogu izločil Novaka Đokovića (6:4, 7:6, 6:2) in se prebil vse do polfinala, kjer je moral čestitati Rogerju Federerju. A ta primer dobro kaže, da v resnici ni šlo za tako ogromno presenečenje, saj je bil Rus ne nazadnje nekdanja številka ena svetovnega tenisa.

2156. Kateri igralec pa je v tem času v prvih treh krogih največkrat izgubil (ko je imel status enega od prvih petih nosilcev)?
Filip Pesek

Sorodna novica Cicipas tako kot v Stuttgartu hitro izpadel še v Halleju

To sta Rafael Nadal in Andy Roddick, ki sta kot favorizirana tenisača (torej s statusom 1.−5. nosilca) kar sedemkrat izpadla v prvem, drugem ali tretjem krogu grand slamov.

A pri tem je treba upoštevati še eno merilo. Vsi analizirani igralci v zadnjih 20 letih seveda niso enako pogosto imeli status enega od prvih petih nosilcev. Zato sem v analizo zajel zgolj tistih deset igralcev, ki so imeli to priložnost vsaj desetkrat.

V tem pogledu je za presenečenja najmanj "imun" Stefanos Cicipas, ki je v enem od treh krogov izpadel petkrat v 12 poskusih, kar znaša kar 42 odstotkov. Najtrdnejši in najzanesljivejši so (bili) po pričakovanju člani zlate četverice.

TenisačNosilec (1.−5.)IzpadelOdstotek
Andy Murray3113,2
Roger Federer6035,0
Novak Đoković5647,1
Rafael Nadal58712,1
Daniil Medvedjev12216,7
David Ferrer14321,4
Stan Wawrinka13323,1
Alexander Zverev12433,3
Andy Roddick18738,9
Stefanos Cicipas12541,7
Skupaj2863913,6

Opomba: V zadnjem stolpcu je odstotek primerov, ko je posamezni igralec kot eden od prvih petih nosilcev v zadnjih 20 letih izpadel v enem od prvih treh krogov.