Rafael Nadal redno trenira in napreduje, polno obremenitev naj bi dosegel novembra, ko bo tudi dokončno jasno, ali je vrnitev na OP Avstralije izvedljiva. Foto: EPA
Rafael Nadal redno trenira in napreduje, polno obremenitev naj bi dosegel novembra, ko bo tudi dokončno jasno, ali je vrnitev na OP Avstralije izvedljiva. Foto: EPA

Po hudi in skorajda usodni poškodbi v Melbournu je Rafael Nadal za televizijo Movistar+ dal prvi obsežni intervju, v katerem je razkril, kako napreduje njegov trening in načrt, da bi se še za zadnjo sezono vrnil na teniška igrišča.

Na dveh operacijah in dolgih počitnicah

"Ko sem nazadnje govoril javno, še nisem vedel, da bom moral na operacijo. Pravzaprav sem imel težave že leto in pol, vse odkar sem si poškodoval rebra, ko sem igral proti Alcarazu v Indian Wellsu, čeprav sem vmes osvojil še en Roland Garros," je Nadal priznal, da je ob operaciji kolka moral tudi na operacijo reber.

"Na začetku je bilo nekaj zapletenih mesecev. Bil sem z družino in v tem času sem užival, bil sem na dopustu – veliko časa sem preživel na morju, na jadranju – in pred kratkim sem se vrnil v službo. Moral sem se odklopiti," je 37-letnik pripovedoval, da je zdravstvene težave obrnil v svojo korist in si je privoščil večmesečni dopust, da bi si nabral moči za poskus vrnitve.

Daleč od tega, da bi lahko še osvajal turnirje

Teniški superzvezdnik, ki je osvojil kar 22 turnirjev za grand slam, je z igrišč je odsoten vse od 18. januarja, potem ko je v drugem krogu OP Avstralije izpadel po treh nizih proti Američanu Mackenzieju McDonaldu.

"Ne bi rad zavajal ljudi, sem daleč od tega, da bi lahko zmagal na Roland Garrosu ali OP Avstralije. Zavedam se težav, s katerimi se spopadam, in so nepremostljive, to je moja starost, na drugi strani imam tudi psihične težave. Vleče me naprej želja po vrnitvi, po tekmovanjih," je bil v pogovoru z Juanom Castanom odkrit Nadal, ki je navijačem in teniškim navdušencem položil na srce, naj od njega ne pričakujejo novih uspehov.

Njegov stric Toni Nadal je pred časom povedal, da trenira na igriščih svoje akademije na Majorki in čaka na začetek naslednje sezone. "Če bo šlo vse tako, kot načrtujemo, bi se moral vrniti na igrišče na OP Avstralije 2024. To je tudi njegova želja," je poudaril Toni Nadal.

Nadal se želi posloviti od tenisa na igrišču, četudi ne bo konkurenčen za osvajanje novih turnirjev. Foto: Reuters
Nadal se želi posloviti od tenisa na igrišču, četudi ne bo konkurenčen za osvajanje novih turnirjev. Foto: Reuters

Pogledal si je le dva velika finala

Med sezono prisilnega počitka ni gledal kaj veliko tenisa. "Videl sem finale Wimbledona in OP ZDA, vendar mi to daje občutek, da če gledam tenis, se ne odklopim popolnoma. Ker ga ne gledam kot gledalec, ampak stvari analiziram," je Nadal pojasnil, zakaj s težavo spremlja teniška tekmovanja.

Španski šampion ne skriva želje, da bi zaigral še na olimpijskih igrah v Parizu na njegovem Roland Garrosu. Idealno mogoče bi bilo celo dokončno igralsko slovo na peščenih igriščih pod olimpijskimi krogi.

Đoković je ambicije izkoristil do maksimuma

V dolgem TV-intervjuju je Nadal spregovoril tudi o rivalstvu z Novakom Đokovićem, ki je s tremi zmagami na turnirjih za grand slam podrl njegov rekord in zdaj s 24 lovorikami na turnirjih velike četverice deluje nedotakljivo.

Španec je dejal, da je obrnil list v rivalstvu s Srbom. "Vendar to ni obsedenost, ne frustrira me, da je nekdo boljši od mene. Mislim, da sem v okviru svojih možnosti naredil vse, kar je bilo v moji moči, da bi se stvari odvijale čim bolje. Verjamem, da bi bila za Đokovića frustracija, če tega ne bi dosegel, in morda je prav zato to dosegel. Imel je sposobnost, da si je to želel, ambicije je izkoristil do maksimuma," priznava Nadal Đokoviću, da ga je presegel in postavil rekord, ki ga bo izredno težko preseči. Sam je z 22 zmagami na turnirjih za grand slam več kot presrečen in zadovoljen.

Nadal si je v nedeljo v živo ogledal tekmo Real Madrid – Real Sociedad, na kateri je bil gost predsednika Florentina Pereza, ki bi ga mogoče lahko nasledil. Foto: EPA
Nadal si je v nedeljo v živo ogledal tekmo Real Madrid – Real Sociedad, na kateri je bil gost predsednika Florentina Pereza, ki bi ga mogoče lahko nasledil. Foto: EPA

Ne bi se branil prestopa v nogomet

Ob načrtih za prihodnost je zagotovil, da njegova teniška akademija na domači Majorki ostaja ključna zadeva, a hkrati je tudi obsežen projekt, ki živi tudi brez njegove neposredne vpletenosti. Njegova druga velika strast je nogomet in seveda Real Madrid, na tekmah katega ga je videti vse pogosteje.

Ker je zdajšnji predsednik Florentino Perez star že 76 let, so v javnosti že večkrat iskali morebitne naslednike in med njimi se vse pogosteje znajde tudi Rafael Nadal. Ob vprašanju, ali bi rad postal predsednik kraljevega kluba, se je teniški igralec nasmejal. "Nimam teh sanj, ampak da, rad bi postal predsednik. Toda v tem trenutku ni kaj reči, saj imamo najboljšega možnega predsednika. Se pa v življenju zgodi veliko preobratov."