Nadal po 110. zmagi na Roland Garrosu. Foto: EPA
Nadal po 110. zmagi na Roland Garrosu. Foto: EPA

Čeprav je Rafael Nadal sinonim za Pariz in osrednje igrišče Philippa Chatrierja, vseeno ni veljal za favorita pred četrtfinalno poslastico. Dalj časa je bil poškodovan, ogrevalna turnirja na pesku pa je končal relativno zgodaj – v Madridu je izgubil v četrtfinalu, v Rimu pa že v osmini finala.

Sorodna novica Nadal se je v nočni pariški drami maščeval Đokoviću

Đoković nanizal kar 22 nizov
Na drugi strani je imel Novak Đoković obratno pot. Po dolgi sodni sagi v Melbournu ni igral, nato pa je na pesku stopnjeval formo, nazadnje je dobil generalko v Rimu, suveren pa je bil tudi uvodni teden v Parizu. V obeh prestolnicah je zaporedoma dobil kar 22 nizov. Na roko mu je vsaj na papirju šel tudi večerni/nočni termin, ki naj bi z nizkimi temperaturami porezal Nadalove spine.

Maratonska že uvodna igra
Že uvodna igra je nakazala, kakšen dvoboj nas čaka – predvsem dolg. Igra na Đokovićev servis je trajala 10 minut in 24 sekund, v kateri je Nadalu uspel brejk. In ta scenarij smo videli kar nekajkrat. Špancu je v kar sedmih od 20 iger uspel odvzem servisa, Đokoviću v štirih.

Nadal dobil 9 od prvih 11 iger
Tekma je bila polna preobratov, Nadal je po uri in 20 minutah vodil prepričljivo s 6:2 in 3:0, kazalo je že, da je na več kot pol poti do zmage, a ni zmogel zdržati brutalnega ritma forehandov, ki jih je pošiljal v kote igrišča, Đoković se je prebudil in dobil dve maratonski igri. Šesta je trajala kar 15 minut, z brejkom je izenačil na 3:3, nato pa ga dolgo potrjeval, skoraj deset minut je trajalo, da je povedel s 4:3.

Đoković bo moral še malo počakati na 21. grand slam. Foto: EPA
Đoković bo moral še malo počakati na 21. grand slam. Foto: EPA

V maratonskih igrah 5:2 za Španca
Izkazalo se je, da sta bili to sploh edini igri v dvoboju, ki sta bili dolgi najmanj osem minut (kar je več od podaljšanje igre, s katero je Nadal zmagal!). Preostalih pet maratonskih iger je pripadlo Nadalu, zadnja v deveti igri četrtega niza, ko mu je uspel še zadnji brejk, s katerim je znižal na 5:4 in se vrnil v niz, s tem pa tudi položil predzadnji kamenček v epsko zmago. Zadnjega je položil v podaljšani igri, v kateri je dobil kar šest od prvih sedmih točk.

Razlika pri drugem servisu
Kaj kaže statistika? Od kod izvirajo razlike v brejkih? Če sta bila skorajda izenačena pri začetnem udarcu in učinkovitosti na prvi servis, pa je imel zmagovalec 21 grand slamov prednost pri drugem servisu.

StatistikaNadalĐoković
Drugi servis (% točk)6042
Drugi servis (povprečna hitrost)154138
winnerji-neizsiljene napake+14 (57-43)-5 (48-53)

Eden od kazalnikov učinkovitosti igre je razmerje med winnerji in neizsiljenimi napakami, v katerem je bil Nadal boljši.

To je del odgovora, drugi del pa se skriva v Đokovićevem serivsu in distribuciji osvojenih točk glede na število udarcev.

Število udarcevNadalĐoković
0-42244
5-82119
9 ali več1717

Ko je Đokoviću uspelo zadeti dober prvi servis, je pomenilo, da je bila izmenjava kratka, v kateri je praviloma dobil točko (natančno v dveh tretjinah primerov). Ko pa je Nadalu uspelo nevtralizirati dober servis in je točka trajala dalj časa, je bil v številu osvojenih točk celo rahlo boljši (kar je izjemen podatek, če imamo še vedno v mislih, da govorimo o točkah na Đokovićev servis). Poglejmo si to porazdelitev točk še na Nadalov servis.

Število udarcevNadalĐoković
0-44616
5-82322
9 ali več1912

Kralj peska je bil po zmagi navdušen, a je hkrati miril strasti: "Zmaga je seveda pomembna, a v resnici je to le četrtfinalna zmaga. Zdaj si moram dati priložnost, da zmagam tudi v polfinalu. Na srečo me čakata zdaj dva dneva premora. Ta zmaga in ta turnir mi pomenita res ogromno."

To je bil njun 59. dvoboj, minimalno prednost v zmagah ima Đoković (30:29), na pesku pa je 20:8 za Nadala. Foto: EPA
To je bil njun 59. dvoboj, minimalno prednost v zmagah ima Đoković (30:29), na pesku pa je 20:8 za Nadala. Foto: EPA

Đoković: Zmagal je boljši igralec
Na drugi strani je Đoković spet igral tako proti tekmecu na drugi strani kot proti občinstvu, ki ni skrivalo glasnih simpatij do 13-kratnega zmagovalca, vseeno pa v tem ni iskal izgovorov: "Dal sem vse, kar sem imel. Lahko bi igral bolje, a moram biti ponosen na svojo predstavo. Danes je zmagal boljši. Imel sem svoje priložnosti, a jih nisem znak izkoristiti. Boljši je bil predvsem v najbolj ključnih trenutkih. V drugem nizu sem našel svoj moment, zagon. Ko sem izenačil na 1:1, sem verjel v zmago. A na začetku tretjega niza mu je uspelo najti dodatno prestavo. Če bi se udarec ali dva iztekla drugače, bi lahko igrala peti niz, v katerem pa je tako ali tako vse mogoče. Ampak ja, pokazal je, zakaj je velik šampion."

Nadala po zmagi nad Đokovićem prosili, naj to ne bo njegov zadnji Pariz