Novak Đoković se je izvlekel v 3. krogu, ko je imel zelo slab večer. V drugem tednu ga bo težko zaustaviti. Foto: Reuters
Novak Đoković se je izvlekel v 3. krogu, ko je imel zelo slab večer. V drugem tednu ga bo težko zaustaviti. Foto: Reuters

23-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je bil v petek v večernem sporedu raztresen v uvodnih dveh nizih. Đoković je po koncu drugega niza zapustil stadion Arthurja Asha. Vrnil se je po petih minutah in zaigral je kot prerojen. Đere, ki je bil izjemen v uvodnih dveh nizih, je osvojil le še pet iger.

Borna Gojo je zadel 14 asov in 40
Borna Gojo je zadel 14 asov in 40 "winnerjev", a je tudi naredil 40 neizsiljenih napak. Goran Ivanišević ga zelo dobro pozna in ni mogel presenetiti Đokovića. Foto: Reuters

Tokrat je bila koncentracija prava od prve točke naprej. Gojo, ki je na lestvici ATP na 105. mestu, je že v uvodni igri izgubil servis. 25-letni Hrvat je igral preveč tvegano, zadel je sicer nekaj izjemnih fo, a nabralo se je preveč neizsiljenih napak. Đoković mu je še v peti igri odvzel začetni udarec in nato v osmi igri brez oddane točke zaključil uvodni niz.

V drugem nizu je Srb malce popustil in takoj je Gojo povedel z 2:0. Đoković se je hitro zbral in izenačil na 2:2. Mirno je čakal na priložnost, ko bo Hrvat malce slabše serviral in jo dočakal v enajsti igri.

V tretjem nizu mu je brejk uspel v sedmi igri, ko ni oddal niti točke. Izkoristil je tretjo zaključno žogo z 12. asom. Obračun je trajal dve uri in 26 minut.

Na poti do finala stojijo Američani
"Vsak večerni obračun pred polnim stadionom je nekaj posebnega. Gojo ima zelo močne udarce, servis in forhend sta njegovi orožji. Dobro sem odigral v ključnih trenutkih, najpomembneje pa je, da sem napredoval po treh nizih," je poudaril Đoković, ki lovi četrti naslov na zadnjem grand slamu sezone. Pokal je v New Yorku dvignil v letih 2011, 2015 in 2018.

"Zdaj so v moji polovici žreba trije Američani. Fritz, Shelton in Tiafoe imajo izjemen servis. Fritz se je zelo izboljšal, na trdi podlagi je vedno nevaren. Pripravljen sem na velik izziv," je usmeril pogled proti drugemu tednu.

Taylor Fritz se je uvrstil v četrtfinale brez izgubljenega niza. V torek ga čaka velik test. Foto: EPA
Taylor Fritz se je uvrstil v četrtfinale brez izgubljenega niza. V torek ga čaka velik test. Foto: EPA

Fritz prvič v četrtfinalu domačega grand slama
Taylor Fritz je v večernem obračunu na stadionu Louisa Armstronga premagal Dominica Strickerja s 7:6, 6:4 in 6:4. Prvič se je uvrstil v četrtfinale domačega grand slama, potem ko je lani senzacionalno izgubil v 1. krogu proti 303. igralcu sveta Brandonu Holtu.

Stricker je v 2. krogu presenetil Stefanosa Cicipasa v maratonskem obračunu, nato pa se je tri ure in pol potil še proti Francozu Benjaminu Bonziju.

Fritz je ekspresno dobil uvodne tri dvoboje, tokrat pa se je moral precej bolj potruditi. V prvem nizu je podaljšano igro dobil s 7:2. V drugem nizu je Stricker izgubil servis v peti igri, v tretjem pa v deveti igri. Dvoboj je trajal dve uri in 13 minut.

"Imel sem ogromno težav na turnirjih za grand slam. Najbolj sem vesel, da sem končno v četrtfinalu domačega grand slama. Letos smo kar trije Američani med osem najboljših, spodbujamo se, zunaj igrišča smo veliki prijatelji," je povedal Fritz, ki je imel nekaj težav z žulji na obeh stopalih. Fizioterapevt je imel kar precej dela.

V Cincinnatiju mu je "Nole" prepustil le štiri igre
Z Đokovićem se je srečal pred dvema tednoma v četrtfinalu turnirja serije 1000 v Cincinnatiju. Beograjčan je bil boljši s 6:0 in 6:4.

"Đoković me je že večkrat premagal, a prepričan sem, da mi lahko enkrat uspe. Nimam veliko izgubiti. Jasno je, kdo je favorit," je še dodal Fritz, ki je serviral 17 asov.

Frances Tiafoe je zadel 15 asov. Na domačem grand slamu vedno iztisne maksimum in z močnimi servisi lahko premaga tudi najboljše igralce sveta. Foto: EPA
Frances Tiafoe je zadel 15 asov. Na domačem grand slamu vedno iztisne maksimum in z močnimi servisi lahko premaga tudi najboljše igralce sveta. Foto: EPA

Tiafoe ima znova lepe možnosti za preboj v polfinale
Frances Tiafoe na stadionu Louisa Armstronga odpravil Avstralca Rickyja Hijikato s 6:4, 6:1 in 6:4 po dveh urah.

"Imam veliko samozavesti na tem turnirju. Že lani sem dokazal, da me je težko premagati, če sem v pravi formi. V četrtfinalu ne bo prav nič lažje, saj je Shelton v odlični formi. Oba sva zelo motivirana in imava veliko podporo s tribun," je povedal Tiafoe, ki je lani v napetem polfinalu izgubil proti Carlosu Alcarazu po petih nizih. V osmini finala je izločil Rafaela Nadala.

20-letni Ben Shelton je presenetil starejšega rojaka in 14. nosilca Tommyja Paula. Dvoboj je po dveh urah in 49 minutah dobil s 6:4, 6:3, 4:6 in 6:4 ter se Paulu oddolžil za četrtfinalni poraz na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu januarja letos.

Zmagovalka Roland Garrosa leta 2017 Jelena Ostapenko je popolnoma nadigrala Igo Swiatek. Foto: Reuters
Zmagovalka Roland Garrosa leta 2017 Jelena Ostapenko je popolnoma nadigrala Igo Swiatek. Foto: Reuters

Po porazu Ige Swiatek bo na prvem mestu lestvice WTA Arina Sabalenka
Arina Sabalenka je nova številka ena ženskega tenisa, čeprav bo obračun osmine finala odigrala šele v ponedeljek zvečer. Iga Swiatek je po 75 tednih izgubila prvo mesto na lestvici WTA. Branilka naslova je izpadla v nočnem obračunu na stadionu Arthurja Asha, Jelena Ostapenko je bila boljša s 3:6, 6:3 in 6:1.

Jelena Ostapenko nerešljiva uganka za Poljakinjo
Latvijka ostaja nerešljiva uganka za Poljakinjo, saj je dobila vse štiri medsebojne obračune.
Swiatek precej raje igra podnevi, tokrat pa je morala na igrišče ob 22.00 po lokalnem času. V prvem nizu je spomnila na petkovo predstavo, ko je v 49 minutah odpravila Kajo Juvan. Ostapenko je naredila preveč neizsiljenih napak, dvakrat je oddala začetni udarec.

Iga Swiatek ni imela nobenega odgovora na močne udarce Latvijke v drugem in tretjem nizu. Foto: Reuters
Iga Swiatek ni imela nobenega odgovora na močne udarce Latvijke v drugem in tretjem nizu. Foto: Reuters

Na začetku drugega niza je Latvijka pri vračanju servisa stopila v igrišče. Igrala je zelo agresivno, sijajno je začela vračati začetne udarce in hitro je povedla s 3:0. Prvi nosilki je uspelo znižati na 3:4, a je nato v osmi igri znova izgubila servis in Ostapenko je izenačila na 1:1 v nizih.

Po koncu drugega niza je Poljakinja odšla v garderobo, Latvijka pa je poslušala nasvete trenerja, ki ji je svetoval, naj še naprej igra zelo agresivno. V prvih petih igrah odločilnega niza je bila Ostapenko neustavljiva, oddala je le sedem točk. Swiatek je bila popolnoma nemočna proti močnim udarcem z osnovne črte, predvsem forhend je bil res imeniten. Prvi nosilki se je uspelo izogniti "kravati", a je v sedmi igri brez osvojene točke še četrtič izgubila servis. Dvoboj je trajal uro in 48 minut.

"Vedno je težko premagati Igo Swiatek. Zavedam se, da ne mara moje agresivne igre. V drugem in tretjem nizu sem stopila v igrišče, več sem tvegala in igrala sem precej bolje. Zdaj me čaka nov velik boj, saj Coco Gauff igra res izjemno," je bila nasmejana Ostapenko.

Jelena Ostapenko ostaja nerešljiva uganka za Igo Swiatek
StatistikaSwiatekOstapenko
Prvi servis (%)6265
Asi37
Dvojne napake33
Neizsiljene napake1820
Winnerji1831
Osvojene točke6878
Priložnosti za brejk4/77/10
Točke na mreži3/41/6
Coco Gauff je dobila pripravljalna turnirja v Washingtonu in Cincinnatiju. Ljubljenka občinstva pod vodstvom Brada Gilberta igra sijajno. Foto: EPA
Coco Gauff je dobila pripravljalna turnirja v Washingtonu in Cincinnatiju. Ljubljenka občinstva pod vodstvom Brada Gilberta igra sijajno. Foto: EPA

Coco Gauff končala pravljico Caroline Wozniacki
Coco Gauff, ki je v odlični formi na ameriški turneji, je premagala Caroline Wozniacki s 6:3, 3:6 in 6:1.

33-letna Danka je izločila Petro Kvitovo in Jennifer Brady in navdušila številne navijače, potem ko je prekinila kariero in rodila dva otroka. Wozniacki je v letih 2009 in 2014 igrala v finalu zadnjega grand slama sezone.

"Za Caroline se zdi, kot da nikoli ni odšla. Raven, na kateri je igrala tenis, je bila neverjetna. Čudno je, ker sem odraščala ob njenih nastopih in navijala zanjo, ko je zmagala na OP-ju Avstralije. Danes mi je bilo v čast, biti na igrišču z njo," je dejala 19-letna Gauff.

Cirstea po 14 letih in pol znova v četrtfinalu turnirja za grand slam
Finalistka Roland Garrosa Karolina Muchova se odlično znajde tudi na trdi podlagi. Čehinja je Kitajko Šinju Vang s 6:3, 5:7 in 6:1.

Sorana Cirstea še nikoli ni bila med najboljšimi 20 igralkami na lestvici WTA. Zdaj ima lepo priložnost, da ji uspe preboj med najboljše. V polfinalu turnirja za grand slam ni igrala še nikoli.  Foto: EPA
Sorana Cirstea še nikoli ni bila med najboljšimi 20 igralkami na lestvici WTA. Zdaj ima lepo priložnost, da ji uspe preboj med najboljše. V polfinalu turnirja za grand slam ni igrala še nikoli. Foto: EPA

V torek se bo v četrtfinalu srečala s Sorano Cirsteo, ki je izločila olimpijsko prvakinjo Belindo Bencic s 6:3 in 6:3. 33-letna Romunka je pred tem zadnjič na turnirjih velike četverice igrala v četrtfinalu leta 2009 na Roland Garrosu. Že v petek je pripravila veliko presenečenje, ko je ugnala lansko zmagovalko Wimbledona Jeleno Ribakino. Postala je najstarejša igralka, ki se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale US Opna.

Gladka zmaga Ele Nale Milić
Ela Nala Milić je na igrišču številka 15 s 6:0 in 6:2 odpravila Japonko Haju Kinošito. Američan Matthew Forbes je s 6:3 in 6:2 v 1. krogu med mladinci premagal Matica Križnika.


NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(22.350.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ALCARAZ (ŠPA/1) - ARNALDI (ITA)
SINNER (ITA/6) - A. ZVEREV (NEM/12)
MEDVEDJEV (RUS/3) - DE MINAUR (AVS/13)
RUBLJOV (RUS/8) - DRAPER (VB)
TIAFOE (ZDA/10) - HIJIKATA (AVS)
6:4, 6:1, 6:4
SHELTON (ZDA) - PAUL (ZDA/14)
6:4, 6:3, 4:6, 6:4
FRITZ (ZDA/9) - STRICKER (ŠVI)
7:6 (2), 6:4, 6:4
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - GOJO (HRV)
6:2, 7:5, 6:4


Osmina finala (Ž), tabela:
OSTAPENKO (LAT/20) - SWIATEK (POL/1)
3:6, 6:3, 6:1
GAUFF (ZDA/6) - WOZNIACKI (DAN)
6:3, 3:6, 6:1
CIRSTEA (ROM/30) - BENCIC (ŠVI/15)
6:3, 6:3
MUCHOVA (ČEŠ/10) - VANG (KIT)
6:3, 5:7, 6:1
VONDROUŠOVA (ČEŠ/9) - STEARNS (ZDA)
PEGULA (ZDA/3) - KEYS (ZDA/17)
JABEUR (TUN/5) - DŽENG (KIT/23)
SABALENKA (BLR/2) - KASATKINA (RUS/13)