Alexei Popyrin je tretji Avstralec v tem stoletju z zmago na turnirju na peščeni podlagi. Pred njem je to uspelo le še Andrewu Ilieu in Lleytonu Hewittu. Foto: EPA
Alexei Popyrin je tretji Avstralec v tem stoletju z zmago na turnirju na peščeni podlagi. Pred njem je to uspelo le še Andrewu Ilieu in Lleytonu Hewittu. Foto: EPA

23-letnik je slavil kljub težavam s krči v odločilnem nizu. Tako je preprečil 38-letnemu Wawrinki, da postane najstarejši zmagovalec ATP-turnirja v skoraj pol stoletja. Švicar je prav v Umagu leta 2006 osvojil svoj prvi ATP-naslov, ko je v finalu ugnal Novaka Đokovića.

Popyrin je pred Umagom slavil še na turnirju v Singapurju leta 2021. Postal je prvi Avstralec po Leytonu Hewittu in letu 2009, ki je dobil turnir na pesku. Zmaga mu še toliko več pomeni, ker ga je v Umagu prvič spodbujala celotna družina.

V prvem nizu je Popyrin serviral za zmago pri vodstvu s 5:4, a se je Wawrinka rešil v podaljšano igro in jo dobil s 7:5. Avstralec je v drugem nizu povedel s 3:0 in z odličnimi servisi prednost ohranil.

V odločilnem nizu je Popyrin potreboval pomoč fizioterapevta, ki mu je povil stegensko mišico. Ključna je bila šesta igra, ko se je rešil po 30/40. Wawrinka, ki je imel glasno podporo s tribun, je nato v deveti igri izgubil servis. Obračun je trajal dve uri in 36 minut.

"Niti v enem trenutku nisem pomislil, da bi dvoboj predal. Dejal sem, da če bom izgubil, bom izgubil, a z igrišča ne bom odšel. Na koncu sem zmagal, še sam ne vem, kako," je dejal nekdaj drugi mladinec sveta, ki je v Umagu nastopil prvič. Do turnirja je bil 90. igralec sveta, zdaj pa bo napredoval na 57. mesto. Za nagrado je prejel ček v vrednosti 85.605 evrov.

Wawrinka, trikratni zmagovalec turnirjev za grand slam, je v finalih nastopil že 31-krat. V žep je pospravil 49.940 evrov, na lestvici pa bo napredoval na 49. mesto.

Alexander Zverev je slavil na domačem turnirju. Foto: Reuters
Alexander Zverev je slavil na domačem turnirju. Foto: Reuters

Zverev razveselil domače navijače
Alexander Zverev
je v Hamburgu osvojil naslov brez izgubljenega niza in prišel do 20. ATP-lovorike v karieri. Četrti nosilec je v finalu turnirja serije 500 po slabih dveh urah s 7:5 in 6:3 ugnal Srba Lasla Đereja.

26-letnik, rojen prav v Hamburgu, je igral 31. finale v karieri. Slavil je prvo turnirsko lovoriko po novembru 2021, ko je osvojil zaključni turnir v Torinu.

Nazadnje je v finalu nastopil maja lani v Madridu, kasneje pa ga je ustavil zlom gležnja v polfinalu Odprtega prvenstva Francije proti Špancu Rafaelu Nadalu. Tudi zavoljo tega je tokratno zmago na domačih tleh sprejel zelo čustveno.

Fritz do naslova v Atlanti

Na turnirju v Atlanti je slavil Taylor Fritz, ki je v finalu s 7:5, 6:7 (5) in 6:4 premagal Avstralca črnogorskih korenin Aleksandra Vukica. Fritz je leta 2019 že igral v finalu v Atlanti, vendar je takrat izgubil proti Avstralcu Alexu De Minaurju. To je za 25-letnika šesti naslov v karieri.

Swiatek delo opravila v dobri uri

 Iga Swiatek se veseli 15. zmage na seriji WTA. Foto: EPA
Iga Swiatek se veseli 15. zmage na seriji WTA. Foto: EPA

Poljakinja Iga Swiatek je zmagovalka turnirja WTA v Varšavi z nagradnim skladom 235.770 evrov. Prva nosilka in prva igralka svetovne lestvice je v finalu v 69 minutah brez težav s 6:0, 6:1 premagala Nemko Lauro Siegemund.

Swiatek je v 19. nastopu v finalih na turnirjih te ravni dosegla 15. zmago, Nemka je v odločilnem dvoboju nastopila četrtič, ostaja pri dveh zmagah. Domačinka iz Varšave je tako potrdila četrto letošnjo lovoriko, pred tem je bila najboljša na OP-ju Francije, v Stuttgartu in Dohi.

Prvenec Italijanke Cocciaretto

Italijanka Elisabetta Cocciaretto je zmagala na turnirju WTA 250 v Lozani z nagradnim skladom 235.770 evrov. V finalu je po dveh urah in 45 minutah s 7:5, 4:6, 6:4 premagala Francozinjo Claro Burel in osvojila prvi naslov na najvišji ravni.

22-letna Cocciartto, sicer druga nosilka turnirja, je v finalu igrala drugič. Pred tem je bila neuspešna na začetku leta v Hobartu, ko je bila od nje boljša Američanka Lauren Davis.