Stanislas Wawrinka je odigral sanjski turnir, premagal je najboljša igralca sveta in se zasluženo veselil prvega naslova na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka je odigral sanjski turnir, premagal je najboljša igralca sveta in se zasluženo veselil prvega naslova na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka in Pete Sampras
Pete Sampras je podelil pokal zmagovalcu. Američan, ki je v Melbournu slavil v letih 1994 in 1997, s 14 naslovi za grand slam ostaja na drugem mestu večne lestvice, Nadal ostaja pri 13 lovorikah. Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadal je sredi drugega niza zapustil igrišče, nato pa še nekajkrat prejel masažo hrbta. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka, Pete Sampras in Rafael Nadal
Wawrinka se je pridružil dvema šampionoma. Foto: EPA
Rafael Nadal in Stanislas Wawrinka
Nadal je ob menjavah strani deloval popolnoma izmučeno, na igrišču pa je iz sebe iztisnil vse atome moči in bil zelo nevaren tudi v četrtem nizu. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka
Ko je igral agresivno, je bil Wawrinka neustavljiv. Zadel je kar 19 asov in 53 "winnerjev". Foto: EPA
Švicarski navijači imajo novega ljubljenca: "Stan is the man!" Foto: EPA
Wawrinki prvi grand slam sezone


28-letni Švicar je prvič igral v finalu turnirja za grand slam, pred tem obračunom je izgubil vseh 12 medsebojnih dvobojev proti prvemu igralcu sveta in ni osvojil niti niza!
Finalni obračun je začel z odlično taktiko, v uvodnem nizu je z agresivno igro popolnoma nadigral Španca, ki je v tretji igri drugega niza potreboval pomoč fizioterapevta. Bolečine v hrbtu so bile hude, vzel je tudi tablete. V tretjem nizu je "Rafa" unovčil številne napake zmedenega Wawrinke, ki je preveč gledal na zdravstveno stanje prvega nosilca. V četrtem nizu se je Švicar zbral in z odločilnim brejkom v osmi igri prišel do uspeha kariere po dveh urah in 21 minutah.
Federer po dolgih letih ni več najboljši Švicar
Povzpel se bo na tretje mesto lestvice ATP. Postal je prvi igralec, ki mu je na poti do naslova na turnirju za grand slam uspelo premagati Novaka Đokovića (v četrtfinalu v epskih petih nizih) in Nadala. Predtem je to na turnirjih velike četverice uspelo Špancu Sergiju Brugueri leta 1993 na Roland Garrosu. Wawrinka je tudi končal drugo najdaljšo pot do zmage na grand slamih. To mu je uspelo v 36. nastopu, kar pa je precej hitreje, kot je to uspelo Hrvatu Goranu Ivaniševiću, ki je leta 2001 osvojil Wimbledon v svojem 48. nastopu.
Nadal se še ni izenačil s Samprasom
Prvemu igralcu sveta se na drugem mestu večne lestvice ni uspelo izenačiti s Petom Samprasom, ki je podelil pokal. Roger Federer, ki je v polfinalu gladko izgubil proti Nadalu, ima 17 naslovov. "Rafa" ostaja pri 13 lovorikah, v Melbournu je pokal dvignil že leta 2009. Ni mu uspelo postati tretji v zgodovini po Royju Emersonu in Rodu Laverju, ki bi po najmanj dvakrat slavil na enem izmed štirih najmočnejših turnirjev. Nadal bo v ponedeljek na vrhu lestvice ATP prednost pred Đokovićem povišal na na 3.230 točk.
Sanjski prvi niz Švicarja
"Stan" je začel izjemno. V uvodni igri je zelo dobro serviral in tudi z osnovne črte dobil dve malce daljši izmenjavi. Nadal je brez izgubljene točke izenačil na 1:1, v četrti igri pa je najprej zelo slabo skrajšal žogo, nato naredil dvojno napako, za konec pa še poslal žogo v mrežo. Gledalci na Rod Laver Areni so z velikim navdušenjem sprejeli odvzem servisa, avtsajder v finalu je povedel s 3:1.
Wawrinka je navduševal z različnimi servisi, Nadal je zelo slabo bral močne začetne udarce. V šesti igri je z izjemnim bekhendom povedel s 30/40 in imel celo priložnost za 5:1, a se je "Rafa" rešil. V deveti igri Švicar ni zadel nobenega prvega servisa, Nadal je z odličnimi "returni" povedel z 0/40. Vse tri priložnosti za brejk je Švicar rešil z odličnim drugim servisom, nato pa z asom končal prvi niz po 37 minutah.
"Rafa" nadaljeval dvoboj kljub hudim bolečinam
V prvi igri drugega niza je Wawrinka z neverjetno bekhend diagonalo na Nadalov prvi servis prišel do brejka. "Rafi" je uspelo znižati na 1:2, zadnja dva servisa je komaj spravil na igrišče, bolečine v hrbtu so bile vse hujše in po tretji igri je zapustil igrišče s fizioterapevtom. Wawrinka je spraševal sodnika Carlosa Ramosa, zakaj je Španec zapustil igrišče za tri minute. Ko se je vrnil, so ga gledalci pospremili z žvižgi, čeprav je bilo očitno, da se ne more hitro gibati. Wawrinka je zlahka dobil naslednje tri igre. Nadal je prve servise pošiljal v igrišče s hitrostjo okoli 100 km/h, komaj je skrival solze. Po uri in 15 minutah je Švicar vodil z 2:0 v nizih in konec se je zdel zelo blizu.
Wawrinka popolnoma popustil v tretjem nizu
V uvodni igri tretjega niza je "Stan" povedel s 15/40, a je "Rafa" rešil obe priložnosti za brejk in z močnim forhendom zadržal začetni udarec. V drugi igri je Nadal po daljšem času zaigral odlično z osnovne črte, Wawrinka je rešil prvo brejkžogico z asom, nato pa je poslal forhend v mrežo in na veliko začudenje gledalcev je prvi igralec sveta vodil z 2:0. Španec se je malce bolje gibal, Švicar pa je samo v tretjem nizu naredil kar 19 neizsiljenih napak. Poklonil je niz Nadalu, se jezil same nase, agresivne in natančne igre z začetka dvoboja ni bilo več nikjer. V deveti igri je imel možnost za znižanje na 4:5, ko je na servis Nadala povedel s 15/40, vendar je v ključnih trenutkih naredil preveč napak in "Rafa" je ujel priključek.
"Stan" se je v ključnih trenutkih le zbral
Ob odmoru pred četrtim nizom se je "Stan" vendarle zbral. V prvih treh igrah na svoj servis je oddal le dve točki. V šesti igri je spomnil na prvi niz s sijajnim forhendom, uspel mu je odvzem servisa. Pri vodstvu s 4:2 se mu je zatresla roka, preveč je razmišljal o koncu dvoboja in brez dobljene točke je oddal servis. Nadal je odigral odlično igro, zelo dobro je vračal servise, na svoj začetni udarec pa je imel še vedno velike težave. V osmi igri je Wawrinka z agresivno igro z osnovne črte nadigral Španca in z močnim forhendom prišel do ključnega brejka. V deveti igri je brez izgubljene točke končal dvoboj.
Wawrinka: Upam, da to niso bile le sanje
"Lani se je Nadal po poškodbi izjemno vrnil in je prišel ponovno celo na prvo mesto svetovne lestvice. Žal mi je, da je imel tokrat težave s hrbtom. Tokrat mi ga je končno uspelo premagati. Upam, da se ne bom jutri zbudil in videl, da so bile to le sanje," je dejal Wawrinka, ki se je posebej zahvalil trenerju Magnusu Normanu. Še posebej nestrpno pričakuje srečanje z ženo in hčerko, ki nista bili v Avstraliji.
Nadal nima sreče v Avstraliji
"Zaslužil si si to zmago, čestitke tebi in tvoji ekipi. Tokrat nisem imel sreče, zelo sem se trudil, a ni šlo. Jasno, zahvaljujem se tudi svoji, ki mi je po vseh težavah omogočila, da sem prišel tako daleč," je pojasnil Nadal, ki je bil v svojem 19. finalu grand slamov izrazit favorit, čeprav je imel na turnirju težave tudi zaradi velikega krvavega žulja na roki. Že v prejšnjih letih je imel ogromno težav v Melbournu. Leta 2006 in 2013 ga zaradi poškodb ni bilo v Avstralijo, leta 2010 je moral predčasno končati dvoboj z Andyjem Murrayjem, leto dni pozneje pa je imel težave z mišico, ko je izgubil četrtfinalno partijo z rojakom Davidom Ferrerjem.

Finale, moški:
WAWRINKA (ŠVI/8) - NADAL (ŠPA/1)
6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Statistika

Nadal

Wawrinka

Prvi servis (%)7855
Asi

1

19

Dvojne napake32
Neizsiljene napake

32

49

Winnerji1953
Osvojene točke88116
Osv. točke na mreži5/811/12
Brejk priložnosti2/65/15



Mešane dvojice, finale:
MLADENOVIC/NESTOR (FRA/KAN) -
MIRZA/TECAU (IND/ROM/8)
6:3, 6:2

Wawrinki prvi grand slam sezone