Andrej Rubljov je prvič dvignil prestižno lovoriko v Madridu. Foto: Reuters
Andrej Rubljov je prvič dvignil prestižno lovoriko v Madridu. Foto: Reuters

Rubljov je v špansko prestolnico prišel v slabi formi, izgubil je štiri zaporedne dvoboje. Zelo je bil razočaran predvsem v Monte Carlu, kjer je izpadel že v 2. krogu.

Kanadčan je odlično začel finalni obračun, že v uvodni igri mu je uspel brejk brez izgubljene točke. Rubljov je nato tudi v peti igri izgubil začetni udarec. Rus je v zaključku prvega niza zaigral precej bolje. Znižal je na 4:3, a je Auger-Aliassime v deseti igri izkoristil drugo priložnost za zmago v prvem nizu.

V drugem nizu je Rubljov zanesljivo zadržal vse igre na svoj servis. V šesti igri je zapravil priložnost za odvzem servisa, uspelo pa mu je v 12. igri. Izenačil je na 1:1 v nizih.

Felix Auger-Aliassime je prvič igral v finalu turnirja serije 1000. Foto: EPA
Felix Auger-Aliassime je prvič igral v finalu turnirja serije 1000. Foto: EPA

Tudi v odločilnem nizu je bil Rus precej bližje odvzemu servisa. V drugi in četrti igri si je priigral po dve priložnosti, v osmi igri pa eno, a vedno se je Kanadčan rešil. Odločitev je padla v 12. igri, ko je Auger-Aliassime povedel s 30/15, nato pa izgubil tri zaporedne točke. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 114:100.

"Mislim, da je bil to neverjeten dvoboj, Felix si je prav tako zaslužil zmago. Skupaj sva prikazala odlično bitko. Mislim, da je najpomembnejše, da so ljudje uživali. Na žalost v našem športu dveh zmagovalcev ne moremo imeti," je povedal Rubljov.

Auger-Aliassime je prišel do svojega prvega finala na turnirjih serije 1000, potem ko je njegov nasprotnik Jiri Lehečka zaradi poškodbe predal polfinale pri izidu 3:3, brez boja pa je dobil tudi četrtfinale proti Italijanu Janniku Sinnerju.

Swiatek ubranila tri zaključne žoge in dobila napet finale
Iga Swiatek je je v razburljivem finalu premagala Arino Sabalenko s 7:5, 4:6, in 7:6. Za 22-letno Poljakinjo je to jubilejni 20. naslov v karieri, deveti serije WTA 1000. Letos je bila najboljša že že v Dohi in Indian Wellsu.

Prva igralka sveta, ki je letos dobila 32 od 36 dvobojev, se je Sabalenki oddolžila za lanski poraz v finalu Madrida. Premagala jo je po treh urah in 14 minutah igre, v odločilnem nizu pa je ubranila tri zaključne žoge.

Tri leta starejša Belorusinja ostaja pri štirinajstih naslovih WTA. Izgubila je osem od zadnjih dvanajstih finalov; skupno jih je odigrala 27. Letos je bil to njen tretji; izgubila je v Brisbanu in zmagala na odprtem prvenstvu Avstralije.

Iga Swiatek dobila napet finalni obračun v Madridu

MADRID
(9.249.713 evrov, pesek)

Finale (M):
RUBLJOV (RUS/7) - AUGER ALIASSIME (KAN)
4:6, 7:5, 7:5

Finale (Ž):
SWIATEK (POL/1) - SABALENKA (BLR/2)
7:5, 4:6, 7:6 (9)