Tamara Zidanšek je Sloveninji priigrala zmagovito točko. Foto: Reuters
Tamara Zidanšek je Sloveninji priigrala zmagovito točko. Foto: Reuters

Že po prvih dveh posamičnih dvobojih je bilo jasno, da so Slovenke premagale Avstralke! Kaja Juvan je v prvem obračunu s 6:4 in 6:1 premagala Ajlo Tomljanović. Zatem je prav tako v dveh nizih Tamara Zidanšek odpravila Dario Saville s 6:1 in 6:4.

Avstralija je točko osvojila v igri dvojic, v kateri sta Kimberley Birrell in Storm Hunter s 7:5, 6:7 (2) in 10:5 ugnali Veroniko Erjavec in Elo Nalo Milič.

Navdušene nad glasno slovensko podporo

Veselje po zmagi nad Avstralijo trajalo še dolgo

Na začetku je trenutno druga slovenska teniška igralka Kaja Juvan povedla z 2:0, a je še lani prva tenisačica Avstralije v reprezentančnem tekmovanju Ajla Tomljanović izenačila. V nadaljevanju je 22-letna Ljubljančanka ohranjala prednost začetnega udarca, nato se je prvi niz odločil v deseti igri. Avstralka je na svoj servis povedla že s 40:15, a po seriji napak je Juvan izkoristila prvo zaključno žogico za brejk in vodstvo s 6:4.

Drugi niz se je začel z 1:1, nato je Juvan nanizala pet iger, dvakrat je odvzela servis izkušenejši tekmeci in na koncu na svoj servis izkoristila tretjo zaključno žogico za zmago v dvoboju. To je bila njena trinajsta zmaga v zadnjih petnajstih nastopih za reprezentanco.

"S približevanjem dvoboja je postajalo vse bolj napeto. Odkrito rečeno, nisem vedela, kaj naj pričakujem. To je najpomembnejše srečanje za nas v pokalu Billie Jean King, zato sem vesela, da sem lahko prikazala uspešno igro. Rada igram v reprezentanci in sem počaščena, da lahko predstavljam Slovenijo. Presenečena sem bila nad številom ljudi, ki so nas prišli podpret v Sevillo. Mogoče nas ni največ, a smo najglasnejši," je po uvodni zmagi povedala Kaja Juvan v intervjuju na trdi podlagi igrišča v La Cartuji (kartuzija).

Kako je Kaja Juvan potrdila prvo točko proti Avstralkam?

Zrcalna slika uvodnega dvoboja

Kapetanka Avstralije Alicia Molik je uro pred začetkom dvoboja spremenila postavitev tudi v drugem paru, v katerem je proti Tamari Zidanšek zaigrala Daria Saville.

Prvi niz se je začel z maratonsko uvodno igro, dolgo 17 točk, pri čemer je Konjičanka ubranila kar šest žogic za brejk! Po zdravstvenih težavah Saville se je potek niza spremenil in Zidanšek je nanizala dva odvzema servisa ter dobila prvi niz s 6:1.

Trenutno prva tenisačica Slovenije je nadaljevala silovito in povedla s 4:1, a zatem se je ustavilo. Saville se je z brejkom vrnila v igro in grozila z izenačenjem. Zidanšek je ohranila mirno kri pri svojem začetnem udarcu in poskrbela za prestižno ter odmevno zmago Slovenk že na uvodnem srečanju letošnjega pokala Billie Jean King.

Kajin dvoboj sem spremljala v naši garderobi. Ves čas sem navijala, se drla v računalnik. Vmes je zmanjkalo elektrike in smo bili malce v temi. Potem pa je prišel moj dvoboj. Nervoza je seveda bila prisotna. Imeli smo glasne navijače. Moraš biti zbran in osredotočen in meni je to uspelo. Njena igra mi ustreza, tako da sem se držala svojega načrta in ga tudi izpeljala. Res sem dobro servirala, glede na to, da nisem nič trenirala servisa. S forhendom sem res dobro igrala. To je bil načrt. Da igram na njen bekend. To ji ne ustreza. S tem mi je dala veliko priložnost, da potem sama končam točko. Tudi z volejem, ker sem ji ves čas stiskala z agresivno igro,” je povedala Zidanšek.

Kraševec: Vse se je izteklo po naših željah

Tudi novinka Veronika Erjavec in najmlajša Ela Nala Milić sta se v igri dvojic enakovredno kosali s favoriziranima Avstralkama. Hunter je celo prva na lestvici WTA v dvojicah. Slovenki sta imeli v obeh nizih brejk prednosti, a sta na koncu v super podaljšani igri le prevladali izkušeni Avstralki.

Navdušili sta tudi mladi Veronika Erjavec in Ela Nala Milič. Foto: Reuters
Navdušili sta tudi mladi Veronika Erjavec in Ela Nala Milič. Foto: Reuters

Fenomenalno. Vse se je izteklo po naših željah. Čeprav smo bili zjutraj presenečeni, ko smo videli njihovo postavo. A smo bili na vse scenarije pripravljeni. Tamara in Kaja sta odigrali odlično tekmo. Naj vas uvrstitev na lestvici ne zavede. Obe sta bili med prvimi 50. igralkami na svetu. Kaja je igrala proti izjemni Ajli Tomljanović, vsi vemo, za kakšno igralko gre. Malce je bila poškodovana, ampak vseeno gre za izjemno kakovostno igralko. Zelo sem zadovoljen tudi z igro dvojic, ne pozabimo, na drugi strani je bila najboljša igralka na svetu v igri dvojic. Res
sem vesel. Tukaj pa se ne bomo ustavili. V petek nas čaka dvoboj s Kazahstanom. Upam, da se nam izide za polfinale. Zdaj imamo dva dneva za počitek, regeneracijo in pripravo na ta zelo pomemben dvoboj,” je povedal slovenski kapetan Andrej Kraševec.

V petek proti Kazahstankam za polfinale

Slovenija bo v petek igrala s prvim favoritom skupine, Kazahstanom, za katerega nastopa najvišje uvrščena igralka na finalu BJK Elena Ribakina, četrta na svetu. Dvoboj se bo začel ob 10.00 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju. V polfinale se uvrsti le zmagovalec skupine.

Lani Avstralke v finalu

Slovenke igrajo na zaključnem turnirju 12 najboljših reprezentanc sveta, ki ga na trdi podlagi nogometnega stadiona La Cartuja gosti Sevilla. Foto: TZS
Slovenke igrajo na zaključnem turnirju 12 najboljših reprezentanc sveta, ki ga na trdi podlagi nogometnega stadiona La Cartuja gosti Sevilla. Foto: TZS

Avstralija je lanska finalistka pokala BJK – v finalu je izgubila proti Švici, a so njene igralke v zadnjem letu precej nazadovale. Ajla Tomljanović je bila lani nosilka ekipe, danes pa je 549. na svetu. Prvi lopar je tako Kimberly Birrell, ki zaseda 100. mesto na lestvici WTA. Storm Hunter kot druga Avstralka je 155., v ekipi pa so še Daria Saville (203.), Ellen Perez (455.) in Ajla Tomljanović. Za nameček polovica reprezentantk v ponedeljek še ni bila v Sevilli.

Slovenijo zastopajo Tamara Zidanšek, ki je ta teden 98. igralka na svetovni lestvici, Kaja Juvan (102.), Veronika Erjavec (199.), Nina Potočnik (529.) in Ela Nala Milić (1035.).

V skupini A igrajo Švica, Češka, ZDA, v C so Španija, Kanada in Poljska, v skupini D pa Francija, Italija in Nemčija.

Slovenske tenisačice v velikem slogu premagale lanske finalistke
Sorodna novica Slovenke bodo dokazale, da so neupravičeno zapostavljene

POKAL BILLIE JEAN KING, ZAKLJUČNI TURNIR

Sevilla, skupina B:

SLOVENIJA – AVSTRALIJA 2:1

Juvan – Tomljanović 6:4, 6:1

Zidanšek – Saville 6:1, 6:4

Erjavec/Milič – Birrell/Storm 5:7, 7:6 (2), 5:10

Četrtek:
AVSTRALIJA – KAZAHSTAN

Petek ob 10.00:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN

V sobotni polfinale se uvrsti zmagovalec skupine.