Otočane in Britance je najbolj razburil prizor, kjer Zylberberg trenira na stopnicah osrednjega vojnega spomenika na Falklandskih otokih. Foto: EPA
Otočane in Britance je najbolj razburil prizor, kjer Zylberberg trenira na stopnicah osrednjega vojnega spomenika na Falklandskih otokih. Foto: EPA
Fernando Zylberberg
Fernando Zylberberg je kapetan argentinske reprezentance v hokeju na travi, ki bo v Londonu sodila v širši krog kandidatov za medalje. Foto: EPA

Na skrivaj posnet olimpijski oglas, ki ga je naročil urad predsednice Argentine Cristine Fernandez de Kirchner, je seveda razburil britansko javnost, na Falklandskih otokih pa so že napovedali oster pravni boj.

Glavni zakonodajalec otočja, ki se mu Argentina kljub pred 30 leti izgubljeni vojni ne želi odpovedati, je označil oglas za "poceni in nespoštljivo propagando". Ian Hansen je napovedal tudi pravno ukrepanje proti Argentini, ki je posnela oglas brez dovoljenja tamkajšnjih oblasti, ki samoupravljajo otočje z dobrimi tri tisoč prebivalci na jugozahodu Atlantika.

Tek po otoku, med pingvini in pri spomeniku
V olimpijskem oglasu je glavni junak kapetan argentinske reprezentance v hokeju na travi Fernando Zylberberg, ki zavzeto trenira po glavnem mestu Port Stanleyju, na morski obali med pingvini in tudi pri osrednjem vojaškem spomeniku padlim v vojni leta 1982.

Ob koncu napornega treninga se Zylberberg vzpne na najvišji vrh otočja in nato se prikaže napis: "Za tekmovanje na britanskih tleh treniramo na argentinskih tleh." Ob samem koncu oglasa sledi še pripis: "Posvečeno padlim in borcem."

Dokazati, da so Malvini argentinski
"Globoko me žalosti, da je g. Zylberbeg pleza po vojnem spomeniku. To žalostno ilustrira nespoštovanje argentinskih oblasti do našega doma in ljudi. V nobenem delu videa ni niti enega posnetka otočanov, kar je jasen odraz argentinske politike, ki se pretvarja, da ljudje na Falklandskem otočju ne obstajajo," je bil razočaran Hansen.

Na drugi strani je Zylberberg v intervjuju pojasnil okoliščine snemanja: "Ideja je bila, da posredujemo sporočilo, da so Malvini argentinski. Ves teden sem tekel na otoku. Bila je neverjetna izkušnja, saj so bili z nami tudi argentinski vojni veterani."

Ob obletnici argentinska diplomatska ofenziva
Argentina vztraja pri diplomatskih prizadevanjih za pridobitev suverenosti nad otočjem, ki ga imenujejo Islas Malvinas, pri čemer je predsednica Fernandez de Kirchner ob 30. obletnici vojne pridobila podporo celotne Južne Amerike in tudi večinsko podporo v Generalni skupščini Združenih narodov. Velika Britanija ves čas zavrača kakršna koli pogajanja okoli suverenosti Falklandov, pri čemer zatrjujejo, da morajo biti v vsak pogovor o otočju vključeni tudi tamkajšnji prebivalci.

Argentinski olimpijski oglas