Foto: Reuters
Foto: Reuters

Petmilijonski Melbourne, drugo največje mesto v Avstraliji, je imel eno najstrožjih in najdaljših popolnih zaprtij na svetu.

In v času, ko vse več evropskih držav vstopa v drugo popolno zaprtje, v Avstraliji v zadnjem dnevu prvič v skoraj petih mesecih niso odkrili nobenega lokalnega prenosa okužbe s koronavirusom.

A, kot piše Bloomberg, je Melbourne bolj kot zgodba o uspehu neusmiljena lekcija, kako visok davek je treba plačati, da virus spraviš pod nadzor.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prebivalci so tako 112 dni prebili za štirimi stenami svojega doma, trgovine in restavracije so bile zaprte, število psihičnih motenj je poskočilo, številna majhna podjetja so uničena.

Zvezna država Viktorija je bila žarišče pandemije v Avstraliji, saj je tukaj umrlo več kot 90 odstotkov od skupno 905 smrtnih žrtev covida-19 v državi.

Melbourne se je ponovno odprl v sredo, in sicer po tem, ko oblasti prvič po 8. juniju niso odkrile niti nove okužbe niti smrti. "To je bilo zelo težko leto. Prebivalci Viktorije so dali veliko in ponosen sem na vsakega izmed njih," je ob odpravi karantene dejal premier Viktorije Daniel Andrews.

Omejitev potovanj med Melbournom in drugimi deli Viktorije bodo odpravili 8. novembra. Takrat bodo odpravili tudi omejitev potovanj za prebivalce metropole v radiju 25 kilometrov okoli mesta. Viktorija medtem ostaja zaprta za druge dele države.

Gromozanske posledice drugega zaprtja

V Melbournu so se ponovno lahko odprle tudi restavracije. Foto: Reuters
V Melbournu so se ponovno lahko odprle tudi restavracije. Foto: Reuters

Melbourne je poleti postal žarišče okužb, saj so avgusta v mestu dnevno potrdili nad 700 novih okužb dnevno, medtem ko so v preostalem delu države odpravljali omejitve. Tudi zaradi tega je v minulih tednih vedno bolj naraščal pritisk na oblasti, naj v mestu omilijo ukrepe.

Gospodarske in socialne posledice drugega zaprtja Melbourna so gromozanske, piše Bloomberg.

Avstralska vlada ocenjuje, da je v Viktoriji vsak dan zaprtja brez službe povprečno ostalo 1200 ljudi, medtem ko so se potrebe po strokovni psihološki pomoči povečale za več kot 30 odstotkov.

Avstralija je zaradi zaprtja spolzela v prvo recesijo v 30 letih. Foto: Reuters
Avstralija je zaradi zaprtja spolzela v prvo recesijo v 30 letih. Foto: Reuters

In kljub ključnim dejavnikom, ki so govorili Melbournu v korist, kot so zaprte meje, delež okužb, ki je bil v primerjavi z mednarodno statistiko minoren, in vlada s trdno podporo, je to velemesto za sploščitev krivulje še vseeno potrebovalo dvakrat dlje od pričakovanj.

Kot piše Bloomberg, se bodo politični voditelji v Evropi v času, ko vstopajo v drugo zaprtje svojih držav, morali soočiti tudi s to turobno realnostjo v času.

Zaradi zaprtja prva recesija v 30 letih

Naj spomnimo: Andrews je 7. julija naznanil šest tednov zaprtja Melbourna, pri čemer so morali prebivalci ostati doma, izjema je veljala za šolarje, tiste v ključnih poklicih, za obisk zdravnika in za eno uro rekreacije dnevno.

Manj kot mesec dni pozneje, ko je število primerov še kar naraščalo, so zaprtje razširili na celotno zvezno državo, v Melbournu pa uvedli policijsko uro in zaprli šole.

Ker Viktorija predstavlja okoli četrtino avstralskega BDP-ja, je zaprtje povzročilo prvo recesijo v skoraj 30 letih, država je bila vsak dan ob 100 milijonov avstralskih dolarjev, avgusta in septembra pa je v povprečju na dan brez službe ostalo 1200 ljudi po celotni zvezni državi, je ta teden sporočil Luke Yeaman s finančnega ministrstva.

Ena od pivnic v Melbournu, ki je že propadla. Foto: Reuters
Ena od pivnic v Melbournu, ki je že propadla. Foto: Reuters

Voditelji podjetij opozarjajo, da bi lahko trajalo več let, da si Melbourne, ki je bil lani imenovan za drugo najboljše mesto na svetu za življenje, opomore.

Še posebej na udaru so restavracije, kavarne in lokali, ki se morajo še naprej držati omejitev glede števila gostov, zato se mnogi gostinci bojijo, da bodo primorani zapreti, ko vlada v začetku leta 2021 preneha izplačevati nadomestila.

Porast alkoholizma in družinskega nasilja

Visok je tudi socialni in psihološki davek karantene.

Kot so sporočili s Kraljevega avstralskega kolidža zdravnikov splošne medicine, se je povpraševanje po pomoči psihologa oz. psihiatra od marca po celotni Avstraliji povečalo za 15 odstotkov, v Viktoriji pa samo med septembrom in oktobrom za 31 odstotkov.

V Avstraliji so potrdili skupno 27.500 okužb, umrlo pa je 905 bolnikov. Foto: Reuters
V Avstraliji so potrdili skupno 27.500 okužb, umrlo pa je 905 bolnikov. Foto: Reuters

Močno sta narasla tudi uživanje alkohola in družinsko nasilje.

Medtem ko se po evropskih državah vrsti vse več protestov proti novim zaprtjem in ukrepom, pa so se prebivalci Viktorije povečini vseh ukrepov držali brez pritožb.

Delno zaradi priljubljenosti lokalne laburistične vlade v Viktoriji, ki je leta 2018 prepričljivo slavila, in visoke podpore, ki jo uživa Andrews.

Pomagala je tudi taktika "korenčka in palice", saj je vlada prebivalcem, ki si niso mogli privoščiti karantene, izplačevala 1500 dolarjev na mesec, kazni za večkratna kršenja karantene pa so znašale tudi do 20.000 dolarjev.

Avstralija brez novih okužb

Opustošeno središče Melbourna. Foto: Reuters
Opustošeno središče Melbourna. Foto: Reuters

V Avstraliji sicer v zadnjem dnevu prvič v skoraj petih mesecih niso zabeležili nobenega lokalnega prenosa okužbe s koronavirusom. S tem se je odprla možnost za nadaljnje rahljanje ukrepov.

Avstralija je bila relativno uspešna pri zamejitvi širjenja koronavirusa. V državi s 25 milijoni prebivalcev so potrdili skupno 27.500 okužb, umrlo pa je 905 bolnikov.

Država se je na porast okužb spomladi hitro odzvala in je zaprla meje ter uvedla stroge ukrepe socialne distance, množično testiranje in sledenje stikom okuženih. Prvo zaprtje je trajalo od marca do maja, z njim pa so korenito zbili število okužb.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

A zlasti drugi val in z njimi drugo zaprtje je spremljal izjemno represiven režim, ki so ga uveljavljali tudi z vojsko na ulicah, zato je bila Avstralija tudi tarča hudih kritik.

Da bi preprečila vnos okužb, Avstralija še vedno ohranja strog nadzor na svojih mednarodnih mejah. Zaradi tega je v tujini ostalo ujetih več 10.000 avstralskih državljanov.

Oblasti upajo, da bodo lahko odpravile omejitve potovanj in ustvarile potovalne mehurčke z drugimi državami, kjer so uspeli zajeziti širjenje virusa. Tri avstralske zvezne države so že vzpostavile enosmerni potovalni mehurček z Novo Zelandijo.