Pogovor kitajskega predsednika Šija in ameriškega državnega sekretarja Blinkna. Foto: Reuters
Pogovor kitajskega predsednika Šija in ameriškega državnega sekretarja Blinkna. Foto: Reuters

Blinken se mudi na tridnevnem uradnem obisku v Pekingu.

Ši je na pogovorih poudaril nujnost razrešitve številnih vprašanj med njima in predlagal tri glavna načela tega procesa – vzajemno spoštovanje, mirno sobivanje in sodelovanje v korist vseh.

Po besedah kitajskega voditelja je Zemlja dovolj velika za razvoj in blaginjo tako Kitajske kot ZDA. "Še vedno pa je treba rešiti številna vprašanja," je poudaril. Ob tem je ocenil, da sta državi od novembrskega srečanja med njim in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom dosegli določen pozitiven napredek. "Kitajska bi bila zadovoljna, če bi videla samozavestne in odprte, uspešne in razvijajoče se ZDA," je dejal Ši.

Izrazil je upanje, da bodo tudi ZDA pozitivno gledale na razvoj Kitajske. "Ko bo ta temeljni problem rešen (...) se bodo odnosi resnično stabilizirali, izboljšali in napredovali," je dodal. Poudaril je še, da morata obe strani "ostati zvesti svojim besedam", poroča britanski BBC.

Prvi mož ameriške diplomacije je po srečanju dejal, da se morata Kitajska in ZDA še naprej jasno pogovarjati o razlikah, da bi se izognili nesporazumom. Kot je dejal, si ZDA želijo, da bi kitajsko gospodarstvo raslo, vendar je pomembno, kako bo raslo. Šija je opozoril na asertivne poteze Pekinga v okolici Filipinov in ponovil zavezanost ZDA obrambi otoške države. "Jasno sem povedal, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za umiritev napetosti, vendar naše obrambne zaveze do Filipinov ostajajo železne," je dejal Blinken in dejanja Kitajske v Južnokitajskem morju označil za "nevarna".

Vang Blinknu: Ne prestopite rdeče črte

Predtem se je Blinken srečal s kitajskim zunanjim ministrom Vangom Jijem, ki je dejal, da so se odnosi med državama izboljšali, a jih še vedno ogrožajo "motnje, ki bi jih lahko vrnile v spiralo padanja".

Vang in Blinken sta govorila o več perečih temah, kot so vojna v Ukrajini, vprašanje Tajvana in trgovinski odnosi.

Vang je dejal, da so se odnosi med državama "začeli stabilizirati", a da težave med državama ostajajo in celo rastejo, zato so pogovori težavni. "Negativni dejavniki se stopnjujejo, naši odnosi pa se spopadajo z različnimi motnjami," je dejal. Vprašal se je: "Ali naj Kitajska in ZDA ohranijo smer napredka ali naj se vrnejo v spiralo padca? To je ključno vprašanje za naši dve državi, vprašanje, ki preizkuša našo odkritost in naše zmožnosti." Ob tem je ZDA posvaril, naj ne "prestopijo rdeče linije Kitajske glede kitajske suverenosti, varnosti in razvojnih interesov".

Blinken se mudi na tridnevnem obisku na Kitajskem. Foto: Reuters
Blinken se mudi na tridnevnem obisku na Kitajskem. Foto: Reuters

Odločenost Kitajske, da uveljavi suverenost nad celotnim Južnokitajskim morjem, je povzročila več kratkih stikov s sosedami, vključno z državami, ki so zaveznice ZDA. Vang je o tem dejal: "Kitajske legitimne razvojne pravice so bile nerazumno zatrte, naši ključni interesi pa so pred številnimi izzivi."

Blinken je na njegove besede odgovoril, da Bidnova administracija posveča veliko pozornosti dialogu med ZDA in Kitajsko, tudi pri spornih vprašanjih. Dodal je, da je bil v zadnjem letu v odnosih dosežen določen napredek, vendar je dodal, da bodo pogovori še naprej težavni.

Ukrepi proti kitajskim podjetjem, ki sodelujejo z Rusijo?

Blinken je kot skrb vzbujajočo izpostavil podporo Kitajske Rusiji pri njeni invaziji v Ukrajini. Predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva so pred začetkom srečanja povedali, da je Washington pripravljen ukrepati proti kitajskim podjetjem, ki pomagajo oskrbovati rusko obrambno industrijo. ZDA razmišljajo tudi o uvedbi carin zaradi presežka kitajskih proizvodnih zmogljivosti, ki jih ima po njihovem mnenju Kitajska. Bidnova administracija pa je tudi poostrila nadzor nad izvozom naprednih računalniških čipov. Medtem ko je bil Blinken na poti na Kitajsko, je ameriški kongres sprejel zakonodajo, po kateri bo v enem letu v ZDA prepovedano družbeno omrežje TikTok, če matično kitajsko podjetje ByteDance ne bo prodalo svojega deleža.

Blinken je še dejal, da zagovarja aktivno diplomacijo. "Odkriti moramo biti glede vprašanj, ki nas razdvajajo, že zato, da se izognemo nesporazumom. To je odgovornost, ki jo imamo ne le do ljudi iz naših držav, ampak do vsega sveta."

Srečanje zunanjih ministrov je nadaljevanje srečanj na visoki ravni med Kitajsko in ZDA.

Blinken končal tridnevni obisk na Kitajskem