Palestinec Abdel Rahman Barika, ki je preživel izraelski zračni napad, v poškodovani hiši v Rafi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu opozarja, da bo izraelska vojska invazijo v Rafi izvedla v vsakem primeru. Foto: Reuters
Palestinec Abdel Rahman Barika, ki je preživel izraelski zračni napad, v poškodovani hiši v Rafi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu opozarja, da bo izraelska vojska invazijo v Rafi izvedla v vsakem primeru. Foto: Reuters

Pričakovanja, da bosta vojskujoči strani le sklenili sporazum, so se povečala v zadnjih dneh, ko je k pogajanjem med Izraelom in Hamasom pristopil Egipt.

Za zdaj je bilo le malo znakov, da bi strani popustili glede temeljne razlike med pogajalskimi stališči, in sicer Hamasovi zahtevi, da mora vsak dogovor vključevati umik vojakov in trajno prekinitev izraelske operacije v Gazi.

"Ljudem ne moremo reči, da se bo okupacija nadaljevala ali da bomo boje nadaljevali, ko bo Izrael prejel svoje talce," je dejal palestinski uradnik iz skupine, ki je povezana s Hamasom. "Naši ljudje želijo, da se agresija konča."

Delegacija palestinskega gibanja Hamas je v ponedeljek zvečer sicer zapustila Kairo in se vrnila v Katar, v Kairo se nameravajo vrniti s pisnim odgovorom glede predloga o premirju. Pri gibanju se bodo skušali čim hitreje odzvati na omenjeni predlog.

Na odločitev izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja o ofenzivi na Rafo bodo vplivale tudi delitve v njegovem kabinetu. Nekateri ministri se namreč zavzemajo za vrnitev vsaj nekaterih od 133 izraelskih talcev, ki so ostali v Gazi, medtem ko privrženci trde linije vztrajajo pri že dolgo obljubljenem napadu na preostale formacije Hamasa v mestu Rafa na jugu Gaze.

Netanjahu: Nalogi za aretacijo bi bili škandal zgodovinskih razsežnosti

Izraelski premier Netanjahu je dejal, da bi bil, če bi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo zaporne naloge za izraelske vladne uradnike zaradi vodenja vojne proti Hamasu, to "škandal zgodovinskih razsežnosti".

"Možnost, da bi izdali nalog za aretacijo zaradi vojnih zločinov proti poveljnikom izraelske vojske, je škandal zgodovinskih razsežnosti. Želim jasno povedati eno stvar: nobena odločitev, ne v Haagu ne kjer koli drugje, ne bo preprečila naše odločenosti, da dosežemo vse cilje v tej vojni. To so izpustitev vseh naših talcev, popolno zmago nad Hamasom in obljubo, da Gaza ne bo več predstavljala nevarnosti za Izrael," je dejal.

Netanjahu: Napad na Rafo z dogovorom ali brez njega

Netanjahu je v torek dejal, da bodo napad na Rafo izvedli "z dogovorom ali brez njega", in dodal, da konec vojne pred doseganjem ciljev "ne pride v poštev". Poudaril je, da operacija izraelske vojske v mestu Rafa na skrajnem jugu Gaze ni odvisna od izida pogajanj o premirju.

"Vstopili bomo v Rafo in likvidirali tamkajšnje bataljone Hamasa – z dogovorom ali brez njega," je bil jasen skrajno desni izraelski premier, ki ga mednarodna skupnost že dalj časa poziva, naj napada na mesto ne izvede, saj se je tja iz drugih delov enklave zateklo več sto tisoč Palestincev.

Nekateri izraelski uradniki so pred tem dejali, da bi lahko napad preložili, če bi Hamas sprejel ponujeni dogovor, ki ne vključuje dokončne prekinitve ognja, temveč delno prekinitev spopadov ter vrnitev 33 izraelskih talcev v zameno za veliko večje število palestinskih zapornikov.

"Kar se tiče Izraela, je to zadnja priložnost pred napadom na Rafo. Izraelska vojska je že začela mobilizirati enote za to operacijo," je dejal drugi izraelski uradnik, ki je želel ostati anonimen.

Razdejanje v mestu Gaza, ki je največje mesto v istoimenski palestinski enklavi. Foto: Reuters
Razdejanje v mestu Gaza, ki je največje mesto v istoimenski palestinski enklavi. Foto: Reuters

Guterres znova pozval Izrael, naj ne izvede ofenzive na Rafo

Izraelski napad na Rafo bi pomenil nevzdržno eskalacijo, umrlo bi na tisoče civilistov, več sto tisoč pa bi jih bilo prisiljenih bežati, je opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Izrael je vnovič pozval, naj obsežnejše vojaške operacije v mestu na skrajnem jugu Gaze ne izvede.

Po besedah Guterresa bi imela izraelska operacija v Rafi uničujoče posledice tudi za Palestince drugod v Gazi ter nadalje za zasedeni Zahodni breg in širšo regijo. "Vse članice Varnostnega sveta in številne druge vlade so jasno izrazile svoje nasprotovanje takšni operaciji," je poudaril generalni sekretar in vse države, ki imajo vpliv na Izrael, pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da izraelsko operacijo v mestu na skrajnem jugu Gaze preprečijo.

Blinken je v Jordaniji. Foto: Reuters
Blinken je v Jordaniji. Foto: Reuters

Blinken v Amanu pozval h krepitvi dostav pomoči v Gazo

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v Jordaniji, kjer je pozval k podvojitvi prizadevanj za dostavo pomoči v Gazo in pohvalil "izjemno delo", ki ga na tem področju opravljajo Združeni narodi. "To je ključni trenutek, ko je treba zagotoviti, da se naredi vse, kar je treba," je na srečanju s koordinatorico ZN-a za humanitarno pomoč in obnovo v Gazi Sigrid Kaag dejal Blinken.

V pogovorih s kraljem Abdulahom II. je Blinken ponovil poziv, da mora palestinsko gibanje Hamas sprejeti najnovejši izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. "Zdaj je na potezi Hamas. Nič več zamud, nič več izgovorov. Čas za ukrepanje je zdaj," je dejal Blinken in izrazil željo, da bi v prihodnjih dneh videli, da se dogovor uresničuje.

Na vprašanje glede izjave Netanjahuja, da operacija izraelske vojske v Rafi na skrajnem jugu Gaze ni odvisna od izida pogajanj o premirju, Blinken ni neposredno odgovoril. Je pa vnovič poudaril, da je Izrael v najnovejšem predlogu za premirje sklenil kompromis.

"To premirje je najboljši način, najučinkovitejši način za lajšanje trpljenja in tudi za ustvarjanje okolja, v katerem bomo, upajmo, lahko napredovali do nečesa, kar bo zares trajnostno in bo prineslo trajen mir," je dejal ameriški državni sekretar.

Ofenziva izraelske vojske se nadaljuje z nezmanjšano močjo. Foto: Reuters
Ofenziva izraelske vojske se nadaljuje z nezmanjšano močjo. Foto: Reuters

Peking: Fatah in Hamas pripravljena na pogovor

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta palestinski skupini Hamas in Fatah na pogovorih v Pekingu izrazili voljo za spravo in dialog. Gibanjema ni uspelo rešiti sporov od leta 2007, odkar so Hamasovi borci pregnali Fatah z območja Gaze.

"Predstavniki palestinskega narodnoosvobodilnega gibanja in skupina islamskega odpora so pred nekaj dnevi prispeli v Peking na poglobljen in odkrit dialog," je na redni seji povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Džjan.

Obe strani sta "izrazili politično voljo po spravi z dialogom in posvetovanjem, razpravljali o številnih konkretnih vprašanjih in dosegli pozitiven napredek", je dejal Lin, vendar ni razkril, kdaj je sestanek potekal.

Lin je še dejal, da sta se obe strani Pekingu zahvalili za prizadevanja za "spodbujanje palestinske notranje enotnosti" in se dogovorili, da bosta nadaljevali pogovore.

Kitajska je tradicionalno naklonjena palestinskemu vprašanju in podpira ustanovitev neodvisne palestinske države. Peking vzdržuje stike tako s Fatahom kot Hamasom.

Peking je po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani uradno zavzel nevtralno držo v konfliktu in večkrat pozval k pogajanjem o prekinitvi ognja, vendar Hamasovega napada še ni obsodil.

UNRWA: Zamude pri pomoči tudi zaradi tovornjakov s priporniki in trupli

Agencija ZN-a za palestinske begunce je opozorila, da so razlog za zamude pri dobavi humanitarne pomoči v Gazo večkrat tudi tovornjaki, ki prek mejnega prehoda Kerem Šalom med Izraelom in Gazo prevažajo tako trupla kot izpuščene borce. Vodja agencije Philippe Lazzarini je dejal, da se je dobava pomoči v Gazo aprila izboljšala, a da je omenjeni mejni prehod pogosto zaprt, "ker Izrael odlaga izpuščene pripornike ali trupla, ki so bila prepeljana v Izrael, nazaj na območje Gaze".

Pri UNRWA-ju so pojasnili, da je Izrael od decembra v treh zabojnikih poslal 225 trupel nazaj v Gazo, kjer so jih pokopali.

Kerem Šalom je eden izmed le dveh mejnih prehodov, ki po podatkih ZN-a trenutno delujeta med Gazo in njenima sosedoma Egiptom in Izraelom.

Lazzarini je še dejal, da skupni znesek plačil agenciji, ki ostajajo zadržana, znaša 267 milijonov dolarjev. Nekatere države so namreč začasno ustavile financiranje agencije zaradi obtožb, da je nekaj njenih zaposlenih sodelovalo v napadih Hamasa na Izrael oktobra lani. Večji del tega zneska prihaja iz ZDA, med peščico držav, ki se še niso odločile glede obnovitve financiranja, pa so tudi Velika Britanija, Avstrija in Švica. Prispevke pa zdaj ponujajo tudi države, ki še nikoli prej niso donirale UNRWA-ju, pri čemer je Lazzarini omenil Alžirijo in Irak. Agenciji je v zadnjih šestih mesecih tudi z zasebnimi donacijami uspelo zbrati več kot 115 milijonov dolarjev, kar po mnenju Lazzarinija kaže na veliko solidarnost s Palestinci in z agencijo.

Izrael čaka Hamasov odgovor na predlog za konec spopadov