Al Džazira. Foto: Reuters
Al Džazira. Foto: Reuters

"Hujskaški kanal Al Džazira bo v Izraelu zaprt," je po soglasni odločitvi vlade sporočil premier Benjamin Netanjahu, ki je Al Džaziro tudi obtožil, da je "aktivno sodelovala v pokolu 7. oktobra in hujskala zoper izraelske vojake".

Izraelski minister za komunikacije Šlomo Karhi je podpisal ukaz o takojšnji uveljavitvi odločitvi, a najmanj en poslanec, ki podpira zaprtje Al Džazire, je dejal, da bi lahko televizija odločitev izpodbijala na sodišču.

"Odlok bo začel veljati takoj. Veliko časa je minilo, premagati smo morali preveč nepotrebnih pravnih ovir, vendar nam je končno uspelo ustaviti dobro naoljeni hujskaški stroj Al Džazire, ki škoduje varnosti države," je objavil na omrežju X.

Ukrep vključuje zaprtje prostorov Al Džazire v Izraelu, zaseg njene opreme (vključno z opremo za editiranje, kamerami, mikrofoni, strežniki in prenosnimi računalniki), izločitev kanala s seznama ponudnikov kabelske in satelitske televizije ter blokiranje njenih spletnih strani. Ukrep ne naslavlja delovanja Al Džazire v Gazi.

Al Džazira je izraelsko obtožbo, da ogroža varnost Izraela, označila za "nevarno in smešno laž", ki postavlja njene novinarje v nevarnost, napovedala je tudi ustrezne pravne ukrepe zoper izraelsko odločitev.

"Izraelsko zatiranje svobode medijev, da prikrije svoje zločine, ko ubija in aretira novinarje, nas ne bo odvrnilo od izpolnjevanja naših dolžnosti," je sporočila Al Džazira.

Fajon: Zapiranje medijev je vredno obsodbe

"Seveda je vsako zapiranje, omejevanje svobode medijev nekaj, kar je vedno vredno obsodbe. Verodostojno in uravnoteženo poročanje in omogočanje neodvisnega novinarstva je pomembno in to je vedno isti poziv, ki ga naslavljamo tudi na Izrael," je medtem v odzivu na zaprtje Al Džazire v Izraelu za Televizijo Slovenija dejala slovenska zunanja ministrica, ki je na obisku v Izraelu in na Zahodnem bregu.

Tudi odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je obsodil zaprtje Al Džazire v Izraelu in blokiranje njenih spletnih strani. Sporočili so, da bi lahko ta ukrep predstavljal nevaren precedens v primeru drugih mednarodnih medijev v Izraelu.

Televizija, ki jo financira katarska vlada, poroča kritično o izraelskih vojaških operacijah v Gazi, od koder neprestano poroča o poteku in posledicah vojne.

V začetku aprila je Al Džazira prizadevanja Izraela za omejevanje njenega delovanja označila za del "sistematičnih izraelskih napadov za utišanje Al Džazire".

Televizija je poudarila, da so izraelske oblasti načrtno napadale in ubile več njenih novinarjev, vključno s Samerjem Abu Dako in Hamzo Al Dahdujem. Oba sta bila ubita v Gazi. Pred dvema letoma pa je izraelska vojska na okupiranem Zahodnem bregu ubila znano in priljubljeno novinarko Al Džazire Širin Abu Akle.

Izraelski parlament je prejšnji mesec sprejel zakon, ki omogoča začasno zaprtje tujih medijev v Izraelu, ki bi jih označili za grožnjo nacionalni varnosti.

Zakon vladi omogoča zaprtje medijev v Izraelu za 45 dni, kar lahko podaljša. Odredbo o prepovedi oddajanja mora v 24 urah obravnavati pristojno sodišče, ki mora nato v treh dneh odločiti, ali bo začela veljati.

Odločitev za zaprtje Al Džazire predstavlja tudi zaostritev odnosov s Katarjem v času, ko ima ta država ključno vlogo v posredovanju v pogajanjih za zaustavitev vojne v Gazi.

Izraelska vlada prepovedala delovanje katarske televizijske mreže Al Džazira v Izraelu