Potem ko je makedonski parlament v petek s potrebno dvotretjinsko večino sprejel spremembe ustave, s katerimi se bo v skladu s sporazumom z Grčijo država preimenovala v Severno Makedonijo, je v nedeljo odstopil vodja stranke Anel, grški obrambni minister Panos Kamenos, ki sporazumu ostro nasprotuje. Napovedal je tudi izstop stranke iz koalicije.

Grški premier Aleksis Cipras je zahteval glasovanje o zaupnici svoji vladi, da bi lahko ta
Grški premier Aleksis Cipras je zahteval glasovanje o zaupnici svoji vladi, da bi lahko ta "nadaljevala reševanje težav". Foto: EPA

Cipras potrebuje še šest glasov
Vladna koalicija je tako brez sedmih poslancev Anela ostala brez večine v 300-članskem parlamentu. A po pričakovanjih bo Cipras, čigar leva Siriza ima 145 poslancev, našel še najmanj šest manjkajočih glasov med neodvisnimi poslanci in manjšimi strankami. Zaupnico naj bi po napovedih podprli tudi kar štirje poslanci Anela, med njimi dva ministra.

Vlada bo tako lahko nadaljevala delo in potem tudi ratificirala dogovor, ki ga je Cipras junija lani sklenil z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom.
V skladu s tem dogovorom se bo po desetletjih grške zapore zaradi imena odprla pot Makedoniji v EU in Nato. Makedonija je do zdaj uresničila svoj del dogovora in spremenila ustavo, a za uveljavitev tega dejanja mora dogovor ratificirati tudi grški parlament.

Obrambni minister Panos Kamenos je zapustil vlado zaradi dogovora z Makedonijo. Foto: Reuters
Obrambni minister Panos Kamenos je zapustil vlado zaradi dogovora z Makedonijo. Foto: Reuters

Vladi mandat poteče jeseni
Cipras je glasovanje o zaupnici napovedal praktično takoj po odstopu Kamenosa. Napovedal je, da potrebujejo "proces obnovitve zaupnice vladi v parlamentu, da bomo lahko nadaljevali pomembna vprašanja za našo državo". Vladi in parlamentu sicer mandat poteče jeseni.

Namesto Kamenosa Cipras imenoval Apostolakisa
Premier je tudi sprejel odstop Kamenosa s položaja obrambnega ministra. Na njegov položaj je imenoval načelnika generalštaba grške vojske, admirala Evangelosa Apostolakisa. Ta je ob sprejemu položaja dejal, da sta v zdajšnjih razmerah potrebna kompromis in enotnost. Položaj bo uradno nastopil v torek, ko bo odstopil s položaja v vojski.

Glasovanje v sredo zvečer
Kot poroča makedonska tiskovna agencija Mia, bo parlament v Atenah razpravo o zaupnici Ciprasu in njegovi vladi začel v torek. Glasovanje pa naj bi bilo na vrsti v sredo zvečer.