Nemška policija prebežniku ni omogočila dostopa do odvetnika. Foto: EPA
Nemška policija prebežniku ni omogočila dostopa do odvetnika. Foto: EPA

Največja nemška organizacija za pomoč beguncem Pro Asyl pravi, da gre za precedenčno sodbo. Sodišče je tako razsodilo leto dni po tem, ko je nemški notranji minister Horst Seehofer z Grčijo dosegel dogovor o vračanju prebežnikov.

Sodišče je pretekli teden razsodilo, da je sedež policije v Münchnu z odločitvijo o izgonu afganistanskega begunca kršil njegove pravice.

Afganistanski prebežnik je maja z vlakom prečkal mejo z Avstrijo. Nemška policija se je takoj odločila, da ga izženejo v Grčijo, potem ko so v podatkovni bazi EU-ja Eurodac našli podatek, da je zaprosil za azil že v Grčiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Organizacija Pro Asyl je sporočila, da se policija pri ravnanju ni posvetovala z zveznim uradom za migracije in begunce BAMF, prav tako pa prebežniku ni omogočila dostopa do odvetnika. Moškega so z letalom v 48 urah prepeljali v Grčijo, kjer je bil v pridržanju več kot dva meseca.

Sodišče: Policija ne odloča o vračanju

Sodišče je v razsodbi poudarilo, da v evropskem pravu ne vidi podlage za tovrstno ravnanje policije, saj so uradniki BAMF-a tisti, ki odločajo o tovrstnih primerih.

Pro Asyl še spominja, da so se v nemški vladni koaliciji pojavljali konflikti, preden je Seehofer avgusta lani sklenil z Grčijo dogovor, v skladu s katerim lahko prebežnike, ki so se že registrirali v Grčiji, Nemčija vrne v Grčijo v 48 urah. Predtem je podoben dogovor sklenila s Španijo.

Nemčija je do julija letos na podlagi dogovorov v Grčijo vrnila 26 prebežnikov, v Španijo pa dva.