V preiskavi zasežena gotovina. Foto: Reuters
V preiskavi zasežena gotovina. Foto: Reuters

Vodja protikorupcijskega urada Semen Krivonos je ob odmevni aretaciji povedal, da je to največji primer korupcije, v katerega je vpletena sodna veja oblasti. Po njegovih besedah so sodniki vrhovnega sodišča oblikovali "kriminalno skupino".

Ukrajinski protikorupcijski urad je že v ponedeljek prek družbenih medijev sporočil, da so v skupni preiskavi s posebnim protikorupcijskim tožilstvom razkrili "obsežno korupcijo na vrhovnem sodišču, in sicer shemo za sprejemanje podkupnin vodstva in sodnikov tega sodišča".

"Z resničnimi primeri, resničnimi dejanji dokazujemo, kaj je naša prioriteta. To je korupcija v vrhu, to so kriminalne združbe na najvišjih ravneh oblasti," je dejal Krivonos.

Kot je dejal posebni tožilec pri protikorupcijskem uradu Oleksandr Omelčenko, je bil predsednik vrhovnega sodišča pridržan, medtem ko se nadaljujejo preiskave glede drugih posameznikov glede vpletenosti v kriminalne dejavnosti.

Kijev od Francije zahteva izročitev milijarderja

Po navedbah protikorupcijskih uradnikov se je ukrajinski milijarder Kostiantin Jevago, čigar izročitev Kijev zahteva od Francije, z neko odvetniško pisarno dogovoril, da bo vrhovnemu sodišču plačal podkupnino, da bi sprejelo odločitev, ki jo je potreboval.

Po navedbah tožilstva je ta nekdanji poslanec želel, da bi sodišče izdalo sodbo, ki bi mu omogočila, da obdrži nadzor nad delnicami rudarske družbe, ki je bila predmet spora med njim in nekdanjimi delničarji.

Jevago je odvetnikom nakazal 2,7 milijona ameriških dolarjev. Od tega naj bi 1,8 milijona dolarjev plačal vrhovnim sodnikom, 900.000 pa odvetnikom za posredništvo.

Protikorupcijski vodja Krivonos je dejal, da je aretacija dokaz odločenosti v boju proti korupciji. Foto: Reuters
Protikorupcijski vodja Krivonos je dejal, da je aretacija dokaz odločenosti v boju proti korupciji. Foto: Reuters

Jevago, peti najbogatejši človek v državi, čigar premoženje ukrajinska različica ameriške revije Forbes ocenjuje na 1,4 milijarde dolarjev, je lastnik rudarske skupine Ferrexpo in je že več let na ukrajinskem seznamu iskanih oseb zaradi finančnih kaznivih dejanj. Obtožen je poneverbe 113 milijonov dolarjev iz svoje banke Finance and Credit Bank, ki je šla leta 2015 v stečaj.

V Franciji so ga aretirali konec lanskega leta, ko je bil nekaj dni v priporu. Od začetka januarja pa je pod sodnim nadzorom.

Boj proti korupciji, ki je v Ukrajini zelo razširjena, je eden od pogojev, ki jih je Evropska unija postavila Kijevu za ohranitev statusa kandidatke za članstvo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je večkrat obljubil odločnejši boj proti podkupovanju, ki je v Ukrajini izjemno razširjeno.

Kljub napredku v boju proti korupciji v zadnjih letih je Ukrajina na indeksu zaznave korupcije nevladne organizacije Transparency International na 116. mestu med 180 državami.

Na sodišču so sporočili, da bo v povezavi z dogodki, povezanimi s predsednikom sodišča, v torek potekalo izredno zasedanje plenuma vrhovnega sodišča.