Sandu se podaja na tretje predsedniške volitve. Leta 2016 jo je premagal Dodon, ki ga je nato porazila štiri leta pozneje. Foto: Reuters
Sandu se podaja na tretje predsedniške volitve. Leta 2016 jo je premagal Dodon, ki ga je nato porazila štiri leta pozneje. Foto: Reuters

"Še vedno so pred nami pomembni koraki in obljubljam, da jih bom nadaljevala, če mi zaupate novi mandat," je Sandu v nedeljo zapisala v izjavi za javnost, ki so jo objavili na spletni strani predsedstva.

"Naša prihodnost je v evropski družini in celotna država mora jasno moramo povedati, katero pot naj ubere Moldavija. Parlament zato pozivam, naj za prihodnjo jesen pripravi referendum, na katerem bo odločil glas državljanov," je še dejala Sandu, katere Stranka akcije in solidarnosti (PAS) ima večino med poslanci.

51-letna nekdanja ekonomistka pri Svetovni banki je približevanje Evropski uniji postavila za temelj svojega vodenja nekdanje sovjetske republike, potem ko je zmagala na volitvah leta 2020 in premagala prorusko usmerjenega nekdanjega predsednika Igorja Dodona.

48-letni Dodon velja za vnetega podpornika Rusije. Foto: EPA
48-letni Dodon velja za vnetega podpornika Rusije. Foto: EPA

Dodon je v prvem odzivu obsodil njeno napoved vnovične kandidature in poziva k referendumu. V zapisu na Facebooku je dejal, da proevropska politika ni zagotovilo za zmago Sandu na volitvah.

"Ljudje niso tako naivni, kot so bili leta 2020. Danes Sandu ne povezujejo z napredkom in zakoni, ampak z revščino, aroganco in protidemokratičnim nasiljem," je zapisal. Po njegovih besedah imajo socialisti vso moralno in pravno podlago za vodenje države.

Sandu je obsodila ruski napad na Ukrajino in Moskvo obtožila načrtovanja državnega udara, s katerim bi jo strmoglavili z oblasti, kar pa so v Kremlju zanikali in jo obtožili rusofobije.

Sorodna novica Sandu: Edina možnost za preživetje moldavske demokracije je evropska integracija

Moldavija je na decembrskem vrhu EU-ja skupaj z Ukrajino dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v evropski povezavi. Maja lani se je na deset tisoče podpornikov predsednice v središču prestolnice Kišinjev in podprlo njena prizadevanja za vstop v EU.

Glede na javnomnenjske ankete ima stranka PAS podporo med 30 in 45 odstotki glasovalnega telesa v primerjavi z 28 do 38 odstotki za Dodonove socialiste. Med osem in 15 odstotkov vprašanih podpira stranko Šor oligarha Ilana Šora, ki je leta 2019 pobegnil v Izrael, kjer je bil rojen, še preden ga je moldavsko sodišče obsodilo na 15 let zapora zaradi finančnih goljufij in pranja denarja.