Humza Yousa je bil prvi muslimanski voditelj večje britanske stranke. Foto: Reuters
Humza Yousa je bil prvi muslimanski voditelj večje britanske stranke. Foto: Reuters

Yousaf je z mesta vodje Škotske nacionalne stranke (SNP) odstopil po tednu dni nemira, ki ga je sprožil njegov odstop od koalicijskega sporazuma s škotskimi Zelenimi. Zdaj mu grozita dve glasovanji o nezaupnici. Kot je pojasnil, se mu je odstop zdel prava odločitev za stranko in državo.

39-letni Yousaf s položaja odhaja po dobrem letu na oblasti. Na novinarski konferenci je povedal, da ni pripravljen spremeniti svojih načel samo zato, da bi se obdržal na oblasti. Dejal je, da bi bilo sicer povsem mogoče, da bi s sklenitvijo dogovora dobil glasovanje o zaupnici, vendar se je po koncu tedna, ko je razmišljal o svojem položaju, odločil, da ne bo nadaljeval, poroča britanski BBC.

"Prišel sem do zaključka, da je odnos med političnimi strankami mogoče popraviti le z nekom drugim na čelu," je dejal Yousaf. Tako je pozval k čimprejšnji izvolitvi naslednika, do takrat pa bo ostal premier.

Uspeh SNP-ja je upadel zaradi škandala s financiranjem in lanskega odstopa poslanke Sturgeon z mesta vodje stranke. Prav tako so znotraj stranke izbruhnili prepiri glede njene usmeritve. Yousaf je bil ujet med zagovarjanjem naprednih dosežkov koalicijske vlade in zahtevami nekaterih nacionalistov, naj opusti reforme o priznavanju spola in se osredini na gospodarstvo, vendar ni mogel najti ravnotežja.

Opozicijske stranke v škotskem parlamentu so vložile dva predloga glasovanja o nezaupnici – enega za prvega ministra in drugega za celotno škotsko vlado. Yousaf si je sicer v zadnjih dneh prizadeval pridobiti podporo za vodenje manjšinske vlade. Škotskim opozicijskim strankam je tudi pisal, naj pred glasovanjem o nezaupnici najdejo "skupni jezik".

SNP ima sicer v 63 poslancev, s čimer ji zmanjka nekaj glasov do večine v 129-članskem parlamentu.

SNP po 17 letih izgublja podporo

Yousaf je postal premier po lanskem odstopu Nicole Sturgeon z mesta predsednice SNP-ja in premierke. Postal je prvi muslimanski voditelj večje britanske stranke. SNP je veljal za zelo priljubljeno stranko na Škotskem, a je po 17 letih vodenja škotske vlade začel izgubljati podporo ljudi.

Odstop Yousafa pa predstavlja tudi priložnost za britanske laburiste, ki bi si na naslednjih volitvah lahko povrnili mesto v svoji nekdanji škotski trdnjavi. Na začetku tega meseca je podjetje YouGov, ki opravlja javnomnenjske raziskave, poročalo, da je laburistična stranka prvič po desetletju prehitela SNP.

Ponovni vzpon laburistov na Škotskem je še dodaten izziv za konservativno stranko britanskega premierja Rishija Sunaka, ki v javnomnenjskih raziskavah po vsem Združenem kraljestvu močno zaostaja za laburisti.

Škotski parlament ima zdaj 28 dni časa, da izbere novega premierja, pri čemer se kot možna naslednika pojavljata nekdanji vodja SNP-ja John Swinney in Yousafova nekdanja tekmica Kate Forbes. Če SNP ne bo našel novega voditelja, ki bi prejel parlamentarno podporo, bodo na Škotskem sledile volitve.