Foto: EPA
Foto: EPA

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so nam spročili, da je konzularno poslovanje v Kijevu do preklica ustavljeno, da pa slovenski veleposlanik ostaja tam.

S slovenskega letališča Ljubljana Airport so nam potrdili, da poleti v Rusijo za zdaj potekajo nemoteno. Neposrednih zračnih povezav z Ukrajino ni.

MZZ je sicer že 12. februarja izdal opozorilo, naj Slovenci, ki živijo v Ukrajini, državo "brez odlašanja in na varen način zapustijo".

Po njihovih informacijah je v Ukrajini od 70 do 80 slovenskih državljanov. Med njimi so poslovneži in takšni, ki so si tam ustvarili središče življenjskih interesov.

"Tako odločitev, ali državo zapustiti ali ostati, ni lahka," priznava Andrej Šter, vodja slovenske konzularne službe.

Ob tem doda, da so opozorilo sredi februarja izdali zlasti zato, "ker je v okoliščinah in razmerah, ko je v državi vojaška sila, nudenje konzularne asistence neizvedljivo, nudijo lahko le nasvete. Komunikacija v Kijevu pa je polna negotovosti."

Na MZZ danes tako dobivajo klice sorodnikov Slovencev, ki živijo v Ukrajini. Sprašujejo, kako jim bodo pomagali.

Sorodna novica Zelenski je odredil splošno mobilizacijo; Blinken: Vse kaže, da nameravajo Rusi obkoliti Kijev

Na pot le, če je varno, pri sebi imejte veljaven osebni dokument

Ker je običajna konzularna pomoč, kot ponovi, "v teh razmerah nepredstavljivo težka", Slovencem v Ukrajini svetuje, naj se odpravijo na pot, "a le, če je varno".

Ob tem jih opozarja, naj ne čakajo na letalski prevoz, "saj je zračni prostor zaprt".

Tisti, ki bi se na pot odpravili z avtomobilom, "pa morajo računati na to, da je lahko običajno šesturna pot trikrat daljša."

Vsem, ki bodo v Ukrajini ostali, pa svetuje, naj poskrbijo za zadostno zalogo hrane in vode.

"Ko se kdo odpravi na pot iz svoje hiše, naj ima pri sebi veljaven osebni dokument. Vsi upamo, da se bo položaj vrnil ali začel vračati v normalne okvire. Glede na treutne dogodke pa bo negotovost še nekaj časa."