Foto: EPA
Foto: EPA

Glede t. i. suhega meseca je v Franciji nastal spor, poroča Guardian. Skupina več kot 45 akademikov in zdravnikov je pisala francoskemu ministru za zdravje in ga opozorila, da se oblasti ne posvečajo dovolj kampanji ozaveščanja o nevarnostih alkohola. Pozvali so, naj vlada podpre mesec dni abstinence od alkohola v januarju.

Takšno kampanjo so začeli izvajati v Združenem kraljestvu pred 10 leti, leta 2020 pa so jo pod imenom Januarski izziv predstavili tudi v Franciji. Po nekaterih raziskavah si več kot 60 odstotkov prebivalcev Francije želi poskusiti abstinirati od alkohola v januarju, a zdravstvene oblasti t. i. suhega januarja niso spodbujale, ideja prav tako ni prejela podpore politikov.

Podpisniki pisma so vladi očitali, da je zaupanje vlade v koherenten in odločen pristop do alkohola močno upadlo.

Po ZDA je Francija drugi največji porabnik vina na svetu in francoski politiki pozorno poslušajo vinarsko industrijo, ki zaposluje 500.000 ljudi.

Macron naklonjen uživanju alkohola

Predsednik Emmanuel Macron v Franciji velja za alkoholu najbolj naklonjenega predsednika od druge svetovne vojne. Kot pravi, pije vino vsak dan, ob kosilu in zvečer.

Vplivni francoski alkoholni lobi vztraja, da je Francija država, kjer se tradicionalno zmerno uživa alkohol, zato naj bi bil suhi januar v nasprotju z njeno kulturo.

Zagovorniki kampanje pa opozarjajo na nedavno raziskavo Francoske lige proti raku, ki je pokazala, da 70 odstotkov staršev v državi ne vidi težave v tem, da dajo med prazniki najstniškim otrokom za piti alkohol.

Koordinator omenjenega pisma Olivier Cottencin je dejal, da je čudno, da vlada vsak november podpre mesec dni brez tobaka, ne podpre pa januarja brez alkohola.

Poudaril je, da so znanstvene raziskave v Združenem kraljestvu pokazale takojšen pozitiven učinek kampanje za abstinenco od alkohola na zdravje, vključno s spanjem in krvnim pritiskom. Ljudje so tudi uživali manj alkohola več mesecev do poletja.

Predsednik Francoske zveze za študije odvisnosti Amine Benyamina je dejal, da ne želijo države bez alkohola, le državo, ki odločno pojasni tveganje, povezano z alkoholom. Teh tveganj pa se ljudem v Franciji ne predstavi, je opozoril.

Po njegovih se celotna politika, ne samo vlada, "ne želi soočiti s problematiko alkohola v Franciji". Po državnih podatkih vsako leto v državi v povezavi z alkoholom umre 42.000 ljudi.

Januarja letos je vlada podprla kampanjo, ki je postavila vprašanje, ali ni absurdno, da ljudje, ko nazdravljajo z alkoholom, nekomu želijo zdravja. Proizvajalci alkoholnih pijač so protestirali, češ da oglas ni prikazoval čezmernega pitja, ampak običajno. Oglasa nato niso več predvajali.

Aurélien Rousseau, ki je bil minister za zdravje do odstopa tik pred božičem zaradi zakona o priseljevanju, je dejal, da bo sam januarja povsem trezen in da je alkohol nehal uživati že decembra. Izrazil pa je zadržanost do tega, da bi, kot se je izrazil, država ljudem govorila, kako naj živijo mesec dni.