Predsednik Vučić je pred zadnjim protestom dejal, da ne bo izpolnil zahtev protestnikov, tudi če se jih zbere pet milijonov. Foto: Reuters
Predsednik Vučić je pred zadnjim protestom dejal, da ne bo izpolnil zahtev protestnikov, tudi če se jih zbere pet milijonov. Foto: Reuters

Organizatorji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdijo, da se je protesta udeležilo med 35.000 in 40.000 ljudi, policija pa svoje ocene ni podala. Hrvaška tiskovna agencija Hina in nemška tiskovna agencija DPA medtem poročata o okoli 5.000 udeležencih.

Shod se je začel z minuto tišine v spomin na žrtve nesreče avtobusa in vlaka na neoznačenem železniškem prehodu ob Nišu, v kateri je umrlo pet ljudi, veliko jih je poškodovanih.

Očitki javni radioteleviziji

Protestniki, ki so se sprehodili tudi mimo prostorov javne radiotelevizije RTS, so med drugim zahtevali, da RTS v osrednji informativni oddaji nameni pet minut časa predstavnikom protesta, in da v programu omogoči opoziciji izražanje svojih stališč, objavlja verodostojne posnetke in predstavi resnične podatke o številu nezadovoljnih državljanov.

"RTS je sodelavka v prikrivanju resnice in ustvarjanju vzporedne, lažne stvarnosti, ki jo Aleksandar Vučić ustvarja že več kot šest let," v sporočilu za javnost navaja organizator.

Vučića so protestniki pozivali tudi, naj neha lagati in krasti. Nosili so transparente z napisi "Nisem nor", "Začelo se je" in "Dokler niso vsi svobodni, ni svoboden nihče".

Po poročanju srbskega portala b92.net je karikaturist Dušan Petričić kot eden izmed govornikov opozoril, da je vladajoča Srbska napredna stranka "ubila" izobraževanje, pravosodje, zdravstvo, kulturo, umetnost, tudi parlament.

Protestni shod, ki je šel mimo prostorov vlade in se končal na trgu Slavija, je sicer potekal brez incidentov, so pa protestniki ustavili promet na nekaterih osrednjih mestih ulicah.

Protestniki Vučiću očitajo avtoritarnost. Foto: Reuters
Protestniki Vučiću očitajo avtoritarnost. Foto: Reuters

Vučić: Z vsakim protestom smo močnejši

Vučić je v soboto novinarjem zatrdil, da "nima težav" s protesti v Beogradu, če le ne pride do nasilja nad ljudmi in objekti. Prepričan je, da tako on kot njegova Srbska napredna stranka (SNS) s protestov vsakič znova izideta močnejša, organizatorji protestov pa občutno slabotnejši. "Moč namreč ne pride z decibeli glasu, ampak z močjo programa, energijo, načrtom dela, tega, kar delate za državo," je poudaril.

Tokratni sobotni protest je bil že tretji zaporedni. Potekal je pod sloganom Eden od petih milijonov, potem ko je Vučić poudaril, da ne bo izpolnil zahtev opozicije, tudi če se zbere pet milijonov ljudi.

Povod za prvi v nizu protestov 8. decembra pod imenom Stop krvavim srajcam je bil napad na vodjo stranke Levica Srbije Borka Stefanovića in še dva aktivista v Kruševcu. Drugi protest je bil 15. decembra, četrti pa je napovedan za 29. december.