Protestniki proti policiji, ki je ogradila okolico arene Malmö. Foto: Reuters
Protestniki proti policiji, ki je ogradila okolico arene Malmö. Foto: Reuters

Več tisoč protestnikov na osrednjem trgu Stortorget s palestinskimi zastavami v rokah in odeti v palestinske rute skandira "Free, Free Palestine" in opozarja na pokol v Rafi, ki ga trenutno izvaja izraelska vojska.

Nekateri tudi pozivajo k diskvalifikaciji Izraela na Evroviziji, katere glavni pokrovitelj je izraelsko podjetje Moroccan Oil.

Med protestniki je bila tudi švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg. "Mladi so tu v prvi vrsti in kažejo svetu, kako bi se morali odzvati na to," je dejala, ovita v kefijo, tradicionalno palestinsko črno-belo ruto, ki je postala simbol palestinskega odpora.

Sorodna novica Znana je še druga deseterica finalistov. So med njimi tudi vaši favoriti?

Že v sredo je v malmöjsko pristanišče priplula ladja švedske nevladne organizacije "Ship to Gaza" z orjaškim transparentom v znak podpore prebivalcem Gaze, kjer je bilo v sedmih mesecih izraelskih napadov ubitih že več kot 34.000 ljudi.

Policija meni, da se je zbralo približno 5000 protestnikov, organizatorji so jih napovedovali približno 20.000 udeležencev. Al Džazira poroča, da je prišlo več deset tisoč ljudi.

Po navedbah Reutersa je nekaj sto protestnikov zasedlo okolico arene Malmö, policija jih je skušala razgnati s solzivcem.

Med protestniki je bila tudi okoljska aktivistka Greta Thunberg. Foto: Reuters
Med protestniki je bila tudi okoljska aktivistka Greta Thunberg. Foto: Reuters

Sočasno se je na drugem koncu mesta v podporo Izraelu zbralo tudi približno sto ljudi. Policijsko varovanje je močno, shod pa je potekal mirno.

Udeleženci so plesali in peli evrovizijske pesmi. Za Televizijo Slovenija so nekateri dejali, da ni prav, da mednarodna skupnost govori o genocidu v Gazi in da tudi Hamas izvaja grozodejstva ter pobija nedolžne ljudi in da je treba najti rešitev za sobivanje.

Varovanje v tretjem največjem švedskem mestu s številčno palestinsko skupnostjo je okrepljeno, še posebej pred nocojšnjim nastopom 20-letne izraelske predstavnice Eden Golan, ki je v intervjuju za Reuters dejala, da je ponosna, da lahko zastopa Izrael, "še posebej letos". "Počaščena sem, da sem dobila priložnost biti glas svoje države," je sporočila.

Brez palestinskih simbolov v dvorani

Propalestinski protest na trgu Stortorget. Foto: Reuters
Propalestinski protest na trgu Stortorget. Foto: Reuters

Kritiki so več mesecev pritiskali na organizatorje (EBU), da Izraelu zaradi agresije na Gazo udeležbo na letošnji Evroviziji prepove, tudi zato, ker se pri EBU-ju sklicujejo na apolitičnost dogodka in ker niso imeli podobnih težav, ko so zaradi invazije na Ukrajino nastop prepovedali Rusiji.

A zaman. Izrael lahko nastopi, ne smejo pa tekmovalci kakor koli opozarjati na dogajanje v Gazi. Tako so že prepovedali irskemu predstavniku Bambie Thugu propalestinske poslikave na kostumu.

V Malmöju so tako oblasti pripravljene na morebitne izgrede, švedska policija pa je sporočila, da je stopnja terorističnih in kibernetskih napadov visoka, varovanje pa da je bolj poostreno kot leta 2013, ko je Malmö nazadnje gostil Evrovizijo.

Na pomoč so sosedom priskočili tudi policisti iz Danske in Norveške. Gledalci bodo morali za vstop v malmöjsko areno skozi detektorje kovin, prav tako na prizorišču niso dovoljene torbe.

Dovoljene bodo samo zastave držav udeleženk in mavrične zastave, prepovedane pa vse druge zastave, simboli in oblačila, s katerimi bi kdo skušal "promovirati politično agendo".