Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je včeraj z romunskim predsednikom Klausom Iohannisom obiskal vojaško oporišče ob Črnem morju, v vojaški bazi na vzhodu države pa je znova svaril pred nevarnostjo oboroženega spopada, saj tako Zahod kot Rusija povečujeta vojaško prisotnost v bližini Ukrajine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zadnje dni v Romunijo prihajajo dodatni ameriški vojaki, premeščeni iz Nemčije, skupaj jih bo v Romuniji po novem okoli 2000 – v ameriški protiraketni bazi Devesel na jugu, kjer je nameščena obramba proti balističnim raketam, v letalski bazi ob Črnem morju in na romunskem vojaškem letališču na severu države.

"Kot je napovedal predsednik, bo sem prišlo dodatnih 1000 ameriških vojakov, ki se bodo povezali z romunskimi, se dopolnjevali, usposabljali in se torej naučili učinkovitejšega skupnega delovanja," pravi ameriški generalmajor Matthew van Wagenen.

Sorodna novica Biden posvaril Putina pred "odločnim ukrepanjem", če Rusija napade Ukrajino

"Nato je povečal prisotnost v vzhodnem delu zavezništva, ob Črnem morju v Romuniji, pa tudi na Baltiku. Ob mornarici povečujemo tudi število vojakov na kopnem, kar dokazuje ameriška prisotnost tu v Romuniji. Ob tem pa razmišljamo tudi o dolgoročnem povečanju in bojni enoti, o čemer bodo prihodnji teden govorili obrambni ministri članic Nata," je dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Trajnejše povečanje števila Natovih vojakov na območju Črnega morja sicer pričakuje tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Brez dvoma doživljamo najhujšo krizo po padcu železne zavese. Jasni so ruska strategija zastraševanja in nesprejemljiva nagnjenja, da bi se vrnili k politiki sile in izpodbijali trenutno svetovno ureditev, vključno z evropsko obrambno strukturo, zgrajeno po hladni vojni.

Ob ameriških in romunskih vojakih je v Natovih enotah tudi 140 italijanskih in 250 poljskih vojakov, več 100 jih je pripravljenih. Tudi francoski logistični strokovnjaki so že v Romuniji, ki je sicer članica Nata od leta 2004.