Nemški transportni helikopter je pristal na Brniku. Foto: Slovenska vojska
Nemški transportni helikopter je pristal na Brniku. Foto: Slovenska vojska

"Reševalnim enotam na prizadetih območjih zaradi poplav se je pridružila ekipa iz Francije s 14 člani, dvema 15-tonskima kopačema in tehnično podporo," je danes na Facebooku sporočila uprava za zaščito in reševanje in dodala, da je Francija pomoč ponudila prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite.

Iz seznama mednarodne pomoči ob ujmi, ki je objavljen na spletni strani vlade, je razvidno, da sta iz Francije prišla dva bagra in šest dodatnih vozil, ki jih uporabljajo pri odpravi posledic poplav v Zgornji Savinjski dolini.

Na Brnik sta medtem že prispela španski helikopter Chinook, ki bo s slovenskimi in drugimi tujimi posadkami helikopterjev pomagal pri odpravi posledic poplav, in prvi nemški transportni helikopter za težke tovore, je v torek na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisala Slovenska vojska.

Kot je še pojasnila, bo nemški helikopter skupaj s slovenskimi in drugimi tujimi posadkami helikopterjev zagotavljal pomoč pri odpravljanju posledic poplav. Po navedbah vlade sta iz Nemčije prispela dva helikopterja.

Helikopter je Španija posredovala preko mehanizma Nata, Nemčija pa preko mehanizma EU-ja. Preko slednjega je Avstrija zagotovila dva helikopterja s posadko. Po navedbah uprave za zaščito in reševanje si je predstavnik Avstrije danes ogledal teren z namenom določanja nalog za avstrijska helikopterja, ki bosta delovala iz Celovca.

Slovaški premier Ludovit Odor je danes sporočil, da v Slovenijo pošilja štiri gosenične bagre s šestimi upravljavci. Na terenu pa so tudi ekipe iz Evropskega poveljstva ZDA (EUCOM) in ameriške agencije za mednarodno pomoč (Usaid), je sporočilo ameriško veleposlaništvo v Sloveniji.

V odzivu na katastrofalne poplave je pomoč samo do ponedeljka ponudilo že več držav. Med njimi so med drugim vse sosede, pa tudi Severna Makedonija, Poljska, Latvija, Francija, Nemčija, Češka in Slovaška, je v torek sporočil vladni urad za komuniciranje (Ukom).

V torek je bilo skupno v Sloveniji 91 osebja v okviru mednarodnih enot z osmimi bagri in 34 dodatnimi vozili ter dvema helikopterjema, so še sporočili uprave za zaščito in reševanje.