Mario Draghi ima v italijanski politiki zelo poseben status. Foto: EPA
Mario Draghi ima v italijanski politiki zelo poseben status. Foto: EPA

Draghi je dejal, da bo odstopil, potem ko ga Gibanje petih zvezd ni podprlo v senatu, ni se namreč udeležilo glasovanja v italijanskem senatu o ukrepih za pomoč pri spopadanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini. Sveženj je bil s 172 glasovi za in 39 proti sprejet, a je Draghi nanj vezal zaupnico vladi in še pred glasovanjem je dal jasno vedeti, da brez podpore Gibanja petih zvezd ne bo vztrajal na čelu vlade.

Kot smo poročali, je predsednik države Sergio Mattarella zavrnil Draghijev odstop in ga pozval, naj prihodnji teden nagovori parlament v upanju, da bo našel konsenz, s katerim bi preprečili predčasne volitve v času, ko so politične in gospodarske razmere v Evropi in svetu zelo napete. Za Draghija bo odločilno glasovanje v parlamentu v sredo, ko se bo pokazalo, ali njegova vlada še vedno uživa zadostno podporo.

Vodja Gibanja petih zvezd Giuseppe Conte je v soboto sporočil, da je Draghija pozval, naj obravnava pomisleke stranke, saj je široka vladajoča koalicija na robu razpada. Pri tem se je skliceval na seznam zahtev svoje stranke, ki ga je pred približno tednom in pol izročil Draghiju. "Ne moremo deliti odgovornosti vlade, če ni zagotovil glede vprašanj, ki smo jih izpostavili," je v posnetku na Facebooku v soboto dejal Conte.

Contejeva stranka pravi, da se ni umaknila iz koalicije, temveč je pozvala Draghija, naj zagotovi stranki, da bo upoštevala njihove predloge, med katerimi je uvedba zakonsko določene minimalne plače.

Kot poroča Reuters, je Draghi odločen, da bo odstopil, po besedah vira, ki mu je blizu, pa ne bo privolil v noben ultimat.

Hkrati se nanj zgrinja vse večji pritisk, naj si premisli, kajti Italiji grozijo izguba več milijard evrov v okviru svežnja za okrevanje in velike težave pri spopadanju z naraščajočimi cenami energije, če država ne bo imela delujuče vlade.

Gibanje petih zvezd, ki je z 32 odstotki glasov zmagalo na zadnjih volitvah leta 2018, se spopada s hudo notranjo krizo. Potem ko je iz njega izstopil zunanji minister Luigi Di Maio, je odšlo tudi nekaj poslancev. Na fotografiji je njen vodja Giuseppe Conte. Foto: Reuters
Gibanje petih zvezd, ki je z 32 odstotki glasov zmagalo na zadnjih volitvah leta 2018, se spopada s hudo notranjo krizo. Potem ko je iz njega izstopil zunanji minister Luigi Di Maio, je odšlo tudi nekaj poslancev. Na fotografiji je njen vodja Giuseppe Conte. Foto: Reuters

Župani: Draghi, nadaljujte delo

Župani 110 mestih, med njimi največjih 10 mest, so v odprtem pismu zapisali, da zaskrbljeno spremljajo dogajanje in pozivajo vse strani k odgovornosti. "Župani, ki smo vsak dan pozvani, da se ukvarjamo in rešujemo težave prebivalcev občin, pozivamo Maria Draghija, naj nadaljuje in pojasni parlamentu, zakaj mora vlada nadaljevati svoje delo," so zapisali.

Pozivi Draghiju, naj ostane na položaju, prihajajo tudi iz različnih organizacij in združenj. Največji sindikat opozarja, da je politična stabilnost ključna. "Ne zavzemam nobene strani, toda rekel bom, da imamo vlado, ki ni izgubila nobenega glasu zaupanja," je za La Repubblico dejal vodja skupine CGIL Maurizio Landini.

Kljub vsemu pa obstaja možnost, da bodo morali Italijani septembra ali oktobra na volitve.

Draghi je prevzel oblast na začetku leta 2021 z nalogo, da vodi Italijo, dokler se ta spopada z epidemijo covida-19, ki je državo močno prizadela. Zakonodaja, ki je omogočila njegovo vladanje, se bo iztekla na začetku 2023, javnomnenjske raziskave pa kažejo na gladko zmago konservativnih strank. Dve od teh, Liga in Naprej Italija, sta del koalicije in napoved zmage na morebitnih jesenskih volitvah je zanju dober razlog, da pozdravita razpad koalicije. Obe stranki sta dejali, da sta pripravljeni ostati v Draghijevi vladi, a pod pogojem, da v njej ne bo več Gibanja petih zvezd, kar pa je Draghi že zavrnil.