Telovadba v osnovni šoli Omika v Minamisomi. Foto: EPA
Telovadba v osnovni šoli Omika v Minamisomi. Foto: EPA
Nekateri menijo, da starši in učitelji otroke v prefekturi 'zavijajo v vato'. Foto: Reuters

Sodeč po novi vladni študiji so japonski otroci najdebelejši prav v Fukušimi, saj se tamkajšnji prebivalci še vedno bojijo sevanja, starši in šole pa zato še kar omejujejo čas, ki ga otroci lahko preživijo zunaj in s tem telesno vadbo.

Otroci iz fukušimske prefekture med petim in devetim letom starosti, kot tudi tisti med 14. in 17. letom, so se uvrstili na sam vrh državne raziskave o prekomerni teži. Poročilo otroka določi za pretežkega, če je najmanj 20 odstotkov težji od povprečja. Študija je zajela podatke za skoraj 700.000 otrok po vsej državi med starostjo 5 in 17 let.
Še enkrat več predebelih deklic
449 šol v fukušimski prefekturi je takoj po katastrofi marca 2011, zaradi katere je bilo 150.000 ljudi evakuiranih, uvedlo omejitve zunanjih dejavnosti. Septembra lani so omejitve še vedno veljale za 71 osnovnih in srednjih šol.
Naraščajne prekomerne teže je najbolj opazno pri mlajših otrocih, kjer se je delež predebelih dečkov dvignil s 6,3 odstotka na 11,4 odstotka, predebelih deklic pa kar na 14,6 odstotka.

Otroci s severovzhoda debelejši
Po navedbah fukušimskih oblasti za izobraževanje rezultati odsevajo "stres, ki so ga povzročile omejitve zunanjih dejavnosti v lanskem šolskem letu in spremembe v življenjskih okoljih v procesu evakuacije".
Strah pred sevanjem, tudi na območjih, kjer je stopnja sevanja krepko pod kritično mejo, je eden izmed razlogov, saj se otroci ne morejo več igrati zunaj, zato so bolj omejeni in se vse manj gibajo.

Na vrsti lokacij po vsej prefekturi so sicer zgradili notranja igrišča, a do tja je treba priti, poleg tega pa je njihov "obratovalni" čas omejen, zaradi česar se ne morejo primerjati z igrišči na prostem. Otroci s severovzhoda Japonske, kjer leži tudi Fukušima, sicer tradicionalno veljajo za najdebelejše v državi, ker so med dolgimi in ostrimi zimami prisiljeni preživeti daljša obdobja v notranjih prostorih.