Dekle je postalo prava medijska zvezdnica. Foto: Youtube
Dekle je postalo prava medijska zvezdnica. Foto: Youtube
Naslovnica, ki je zaokrožila svet. Foto: Reuters
Aiša z nosno protezo (levo) in brez nje (desno). Foto: Youtube

Brutalnost, ki je to, danes 22-letno dekle doletelo, ker je pobegnila od soproga, ki jo je zlorabljal, je obšla svet z naslovnico ameriške revije Time, ki je pred dvema letoma objavila njeno zgodbo. Naslovnica je v tistem času dvignila veliko prahu, tudi zaradi naslova "Kaj se bo zgodilo, če zapustimo Afganistan", nakaterega so leteli očitki, da gre za prozorno senzacionalistično manipuliranje z bralci oziroma Američani.

Ameriški psihiatri so te dni izjavili, da so Aišine duševne rane mnogo globlje od tistih telesnih in da upajo, da bo dekletu uspelo zaživeti novo življenje v ZDA. Aiša je namreč lani dobila politično zatočišče v ZDA, v kratkem pa naj bi šla na novo plastično, rekonstruktivno operacijo, s katero bi ji zdravniki povrnili prejšnji videz. Aiša je bila že večkrat na operacijski mizi, med drugim je dobila tudi nosno protezo.

Dekle se uči angleščine in pisanja (ob prihodu je bila namreč nepismena), tisti, ki jo obkrožajo, pa poročajo, da hlepi po pozornosti in da je v nekem trenutku padla pod vpliv novopridobljene medijske slave v ZDA. Po poročanju Daily Maila se tudi njeno duševno stanje pogosto spreminja in prehaja od nasilnih izpadov do izlivov ljubezni do ljudi okoli sebe.

Duhovi iz preteklosti
Dekle iz vasi v južnem Afganistanu so podarili družini bodočega talibanskega soproga, od katerega je nato pobegnila. Soprogovi sorodniki so jo po strahoviti kazni pustili ležati v mlaki krvi, misleč, da je mrtva. "Ko sem se zbudila iz omedlevice, zaradi krvi nisem ničesar videla. Imela sem občutek, kot da bi imela na nosu mrzlo vodo," je izjavila v prvem intervjuju za revijo Time.

Aiši se je uspelo odvleči do hiše svoje babice, od tam pa so jo prepeljali v ameriško humanitarno organizacijo v Kabulu, Ženske za ženske Afganistana. Tam so jo našli ameriški novinarji in ob prihodu v ZDA so se mediji spustili v divji lov za intervjuji z Aišo, ona pa je postala simbol zatiranosti afganistanskih žensk.
Zvezdnica čez noč
Postala je zvezdnica, ki so jo toplo sprejeli v vrsto uglednih ameriških domov, spoznala je tedanjo prvo damo Kalifornije Mario Shriver, rokovala se je z Lauro Bush in bila častna gostja mnogih zabav visoke družbe. Toda stran, ki je javnost ni spoznala, so bili njeni boji z duhovi preteklosti. Imela je napade besa, samouničevalne izpade in bila zaradi njih sprejeta v bolnišnico.

Prav zaradi tega so njeno operacijo dolgo odlagali, organizacija pa je v nekem trenutku prepovedala vse stike z mediji. Aiša se še danes bojuje s travmami, ki ji jih je pustilo odraščanje v Afganistanu, a zdravniki upajo, da ji bo uspelo ustvariti normalno življenje in živeti kot vsaka druga mlada ženska, čeprav bo temna preteklost nedvomno ostala z njo vse življenje.