Pakistanska delegacija ob prihodu v New Delhi. Foto: EPA
Pakistanska delegacija ob prihodu v New Delhi. Foto: EPA
Mumbaj
Indija je pogovore s Pakistanom prekinila zaradi terorističnega napada na Mumbaj novembra leta 2008. Foto: EPA

Srečanje državnih sekretarjev s pakistanskega in indijskega zunanjega ministrstva je prekinilo zamrznitev uradnega dialoga, ki ga je po terorističnih napadih v indijski finančni prestolnici Mumbaj novembra leta 2008 - napadi so zahtevali 166 življenj, več kot 300 ljudi pa je bilo ranjenih - prekinila Indija. Odgovornost za napade je Indija pripisala skrajnežem iz Pakistana.

Indija za terorizem, Pakistan za Kašmir
Pakistanski državni sekretar Salman Bashir in njegov indijski kolega Nirupama Rao sta se srečala v kolonialni zgradbi v zastraženi četrti New Delhija, kjer stojita tudi parlament in predsedniška palača. Okolico zgradbe, kjer je potekalo srečanje, nadzoruje na stotine policistov in vojakov.

Državi sta se že vnaprej dogovorili, o katerih temah bodo potekali pogovori. Indija se je hotela ob spominu na dogodke v Mumbaju osredotočiti na terorizem, Pakistanu pa na srcu leži himalajska pokrajina Kašmir, ki je že bila vzrok za dve izmed treh vojn med Indijo in Pakistanom.

"V današnje pogovore smo šli odprto, a s polnim zavedanjem omejitev, ki jih nalaga velikansko pomanjkanje zaupanja med državama," je dejal indijski državni sekretar po pogovorih in dodal, da so si že pred pogovori zastavili zmerne cilje.

ZDA pritisnile na Indijo, naj se vrne za mizo
Uradno naj bi se New Delhi za obnovo pogovorov odločil, potem ko je presodil, da je Pakistan sprejel nekatere ukrepe proti islamskim skrajnežem, ki delujejo na njegovi strani meje, a ogrožajo tudi varnost Indije.

Vendar pa strokovnjaki trdijo, da se je Indija za obnovitev pogovorov odločila po pritisku mednarodne skupnosti, predvsem ZDA. Iz Pakistana naj bi namreč v Washington prihajala opozorila, da je treba čim prej znova zagnati dialog med dolgoletnima tekmecema v južni Aziji, saj grožnja iz Indije omejuje sposobnost Pakistana v boju proti Al Kaidi in talibanom.

Indija in Pakistan, ki sta se v preteklosti zapletla že v tri vojne, sta mirovni dialog začela leta 2004. Dialog ni prinesel nobenih dramatičnih prebojev, sta pa državi omilili trenja, ki jih je povzročal predvsem spor okoli Kašmirja.