Silvio Berlusconi je dve desetletji krojil italijansko politiko, zdaj pa je bil izgnan iz parlamenta. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi je dve desetletji krojil italijansko politiko, zdaj pa je bil izgnan iz parlamenta. Foto: Reuters
Končni izidi glasovanja o izključitvi Silvia Berlusconija.
Desna sredina se je razbila, ker je Berlusconi zahteval umik iz vlade, kar kaže, da se njegova moč res manjša. Foto: Reuters

"Vsi bi si želeli drugačen in manj grenak epilog, zaradi nas samih in našega narodnega dostojanstva in našega ugleda v tujini," je zapisal v uvodniku finančni dnevnik Il Sole 24-Ore.

"Nedvomno je včerajšnji dan pomenil konec obdobja, ki je trajalo 20 let in čigar protagonist je bil - v dobrem in slabem - človek, ki ga je senat včeraj izključil," je dodal komentator časnika.

Se bo res vrnil čez šest let?
77-letnega Berlusconija je senat včeraj izključil po pravnomočni obsodbi zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Podlaga za glasovanje je bil lani sprejet protikorupcijski zakon, ki določa, da osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu. Berlusconi je tako izgubil poslansko imuniteto, šest let pa ne ne bo smel niti kandidirati na parlamentarnih volitvah. V parlament se tako ne bo vrnil najmanj do svojega 83. rojstnega dne.

"Odgovornost nosi sam"
Izključitev "potrjuje italijansko prekletstvo, da je kako politično obdobje nemogoče končati brez travm in sovraštva", je poudarila Corriera della Sera in dodala: "Številni nasprotniki Berlusconija so odgovorni za takšen konec, vendar pa veliko odgovornost nosi tudi sam."

Berlusconi "lahko ocenjuje, da je njegova obsodba zaradi davčne poneverbe nepravična, vendar pa je jasno, da je nezdružljiva z javno funkcijo", nadaljuje dnevnik, ki mu očita, da svojim volivcem ni ponudil "projekta s ciljem ohranitve desne sredine" in jih je namesto tega že "ničkolikokrat pozval" k boju za obrambo vodje.

Vitez v kočljivem položaju
Leva La Repubblica je na drugi strani izrazila zadovoljstvo, da "tudi v Italiji in tudi za političnega vodjo, nedvomno enega najmočnejših mož v zadnjih 20 letih, na koncu veljajo demokratična pravila pravne države in da je zakon enak za vse".

La Stampa na drugi strani poudarja, da odstavitev Berlusconija še ne pomeni njegovega političnega konca, da pa ga izključitev iz parlamenta postavlja v kočljiv položaj. "Če še ne pomeni njegovega konca, pa jasno pomeni začetek njegovega propadanja, ki bi lahko bilo hitro," je dodal časnik.