Katar je bil član Opeca 57 let. Foto: Reuters
Katar je bil član Opeca 57 let. Foto: Reuters
Katar bo zapustil organizacijo Opec

Odločitev države je katarski minister za energijo Saad Al Kaabi pojasnil z besedami, da bo Katar sicer še naprej črpal nafto, a se bo po novem posvetil predvsem črpanju plina. "Nimamo veliko potenciala v nafti. Smo realistični. Naša prihodnost je plin," je dejal Kabi, ki je Opec z odločitvijo seznanil v ponedeljek zjutraj.

Katar namerava v prihodnosti povečati proizvodnjo utekočinjenega plina s 77 milijonov ton letno na 110 milijonov ton.

Katar član Opeca že 57 let
Izstop iz Opeca je Katar sporočil le nekaj dni pred vrhom tega mednarodnega združenja najpomembnejših izvoznic nafte, ustanovljenega leta 1960 v Bagdadu, ki bo med 6. in 7. decembrom.

Minister Kabi je dejal, da je bila odločitev težka, saj je Katar član Opeca že 57 let, da pa je bil prispevek države organizaciji majhen. Odločitev po njegovih besedah ni niti politična niti gospodarski bojkot, potem ko je Opec junija 2017 začela voditi Savdska Arabija in še tri arabske države. Doha se je sicer junija lani zapletla v spor s Savdsko Arabijo, glavno izvoznico nafte, ki je nato dosegla gospodarsko zaporo te zalivske države.

Katar ni prva država, ki se je odločila za izstop iz Opeca, ki ima trenutno 15 članic. Leta 1994 je organizacijo npr. zapustil Gabon, ki pa se je potem leta 2016 vrnil. Ekvador je leta 1992 svoje članstvo zamrznil in ga obnovil leta 2007. Leta 2008 pa je Opec zapustila Indonezija.

Katar bo zapustil organizacijo Opec