Kitajska je vpletena v več ozemeljskih sporov z državami v regiji. Foto: Reuters
Kitajska je vpletena v več ozemeljskih sporov z državami v regiji. Foto: Reuters
Peking
Peking želi do konca letošnjega leta zmanjšati število vojakov. Foto: Reuters
Kitajska
Poznavalci opozarjajo, da je težava kitajskega vojaškega proračuna nepreglednost, saj številni izdatki za vojsko niso všteti v uradne številke. Foto: Reuters
Kitajska krepi obrambni proračun

Z upadanjem nagle gospodarske rasti je imela Kitajska lani najmanjše zvišanje izdatkov za obrambo, ki je znašalo 7,6 odstotka, kar je bilo prvič v skoraj dveh desetletjih, da je odstotek zvišanja vojaškega proračuna padel na enomestno številko.

Potem ko je nova ameriška administracija predsednika Donalda Trumpa ta teden napovedala 10-odstotno povečanje obrambnega proračuna letos in v Južnokitajskem morju naraščajo napetosti, so se nekateri na Kitajskem zavzeli, da Peking z letošnjim obrambnim proračunom pošlje jasno sporočilo.

Vplivni kitajski tabloid Global Times je pretekli teden objavil poziv za več kot desetodstotno rast izdatkov za obrambo, da bi se bolje zoperstavili nepredvidljivosti ZDA pod Trumpom, medtem ko je upokojeni kitajski general za medije v Hongkongu in Tajvanu dejal, da bi moralo biti zvišanje 12-odstotno, če hoče Kitajska slediti povečevanju ameriškega vojaškega proračuna.

"Ni dovolj. Veliko v vojski ne bo zadovoljnih s tem," je napoved kitajskega vojaškega proračuna komentiral vir blizu vrha kitajske vojske.

Kateri konflikt je povzročila Kitajska?
Tiskovna predstavnica kitajskega parlamenta Fu Jing je pojasnila, da bodo izdatki za obrambo predstavljali 1,3 odstotka BDP-ja, kar je enak delež kot lani. Po drugi strani se letos pričakuje gospodarska rast v vrednosti 6,5 odstotka, kar je približno toliko kot lani, ko je bila med 6,5 in 6,7 odstotka.

Povečevanje sredstev za kitajsko vojsko je v zadnjih letih povzročilo kar nekaj skrbi v regiji, še posebej zaradi odločnega stališča v ozemeljskih sporih v Vzhodnokitajskem in Južnokitajskem morju, tukaj pa je še vprašanje Tajvana, ki ga v Pekingu obravnavajo za eno izmed svojih pokrajin.

Manjša rast kitajskega vojaškega proračuna ni pomirila Japonske, kjer je obrambno ministrstvo opozorilo, da so kitajski izdatki za vojsko še vedno veliki in poleg tega še netransparentni.

Fujeva take očitke zavrača in meni, da kitajski vojaški proračun ne bi smel povzročati skrbi. "Poglejte zadnje desetletje, toliko vojaških konfliktov je bilo po svetu, ki so pripeljali do velikega števila žrtev in povzročene škode, množice beguncev in razseljenih. Kaj od tega je povzročila Kitajska?" se je vprašala Fujeva.

Težave z upokojenimi vojaki
Kitajska vojska se sicer spopada še z drugimi težavami, med njimi s perečo problematiko krčenja števila vojakov, potem ko je predsednik Ši Džinping pred dvema letoma napovedal zmanjšanje za 300.000 vojakov do konca leta 2017.

Prejšnji mesec so v Pekingu dva dni zapored protestirali vojaški veterani in zahtevali neizplačane dodatke. "Še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo s temi ljudmi, saj vojska pričakuje več denarja za reševanje njihovih težav," je povedal neimenovani diplomat v Pekingu.

Lani je kitajski vojaški proračun znašal 138,4 milijarde dolarjev, a v njem verjetno niso vštete investicije. Ameriški vojaški proračun bo z napovedanim desetodstotnim zvišanjem letos dosegel 603 milijarde dolarjev.

Kitajska krepi obrambni proračun