Mayeva je sredi težkih pogajanj z Brusljem o brexitu. Foto: Reuters
Mayeva je sredi težkih pogajanj z Brusljem o brexitu. Foto: Reuters

V govoru v Manchestru je Mayeva spomnila na dosežke žensk v politiki od uvedbe zakona leta 1918, ko je bila prvič nekaterim ženskam dodeljena volilna pravica.

Da bi pridobile volilno pravico, je bilo potrebnih več let boja, v katerem je pomembno vlogo odigrala Emmeline Pankhurst, ki je bila rojena in živela prav v Manchestru.

Mayeva je šele druga ženska na čelu britanske vlade po Margaret Thatcher, ki je bila premierka od leta 1979 do leta 1990 in se je je prijel vzdevek železna lady.

Kot je dejala Mayeva, si je kljub velikim spremembam še vedno treba prizadevati za to, da bi politiko naredili privlačnejšo za več ljudi.

"Bodi to, kar si in kar delaš," je odgovorila na vprašanje, kaj bi rekla sebi, ko je bila leta 1997 prvič izvoljena v parlament ob še nekaterih predstavnicah njene konservativne stranke.

Poslanke v manjšini
Ko je bila leta 1979 za premierko izvoljena Thatcherjeva, so bili med poslanci le trije odstotki žensk, vendar jih je bilo že lani v parlament izvoljenih rekordnih 208, a so bile v 650-članskem parlamentu še vedno v manjšini v primerjavi z moškimi.

Kot premierka je Mayeva ob prevzemu položaja leta 2016 po odločitvi Britancev za odhod iz Evropske unije uživala visoko javnomnenjsko podporo, a z nepremišljeno odločitvijo za razpis predčasnih volitev junija lani so njeni konservativci izgubili udobno večino v parlamentu, s tem pa je začela upadati tudi njena priljubljenost.

Po mnenju kritikov je zaradi prevelike previdnosti pri vladanju postala talec velikih razlik med njenimi ministri, še posebej glede brexita, pri katerem se nekateri zdaj bojijo, da je pobudo v pogajanjih prevzel Bruselj.

V ponedeljek so tako iz Evropske unije poslali odločno sporočilo v London, da je zdaj čas za Veliko Britanijo, da se odloči o prihodnjih odnosih, ko ne bodo več člani povezave in bodo tako izgubili prednosti skupnega trga, kar zna biti boleče za britansko gospodarstvo.